На Бъдни вечер небето се отваря и желанията се сбъдват

Бъдни вечер е на-святото време в годината, вечерта на дома, семейството, на починалите предци

 

На Бъдни вечер стопанинът на дома пали Бъдник – специален пън в огнището и нарича: „колкото искрици толкова дечица, пиленца, шиленца в този дом. След това тънкият край се поставя в огъня и тлее цяла нощ, за да се поддържа огъня.

Бъдни вечер е на-святото време в годината, вечерта на дома

Бъдни вечер е на-святото време в годината, вечерта на дома

Трапезата е постна, с нечетен брой ястия – 7, 9 или 12. Ястията трябва да са приготвени от продукти, които се произвеждат в домакинството – боб, сарми, чушки (пълнени с боб или ориз), лук, чесън, компот, вино, мед, орехи и др.

В някой краища на страната, традицията повелява да се приготви, питка, в която да се скрие пара. Който намери парата, ще има берекет и късмет през идващата година.

По един орех се поставя в четирите ъгъла на стаята, за да се осветят краищата на света.

Вечерята започва с прикадяване на трапезата. Традицията повелява това да направи най-старият мъж в дома. Целта е домът да се пречисти от всички нечисти сили и те да не могат да достигнат дома. Най-възрастният мъж разчупва коледния хляб – боговица (вечерник или коледник) и се казват думите: „Ела Боже да вечеряме“.

Трапезата остава цяла нощ без да се вдига, за да остане късметът в дома. Според поверието, след като заспят обитатели на дома, починалите близки идват да вечерят.

С настъпването на Рождество Христово идват и Коледарите, ражда се Христос и започват т.н Мръсни дни. Смята се, че коледарите гонят злите същества, които излизат, със силата на песните и пожеланията си.

Коледа е най-магическото време в годината, когато небето се отваря и само за миг сякаш осветява целия свят и сърцата на всички. Бъдете честити пазете в душите си вярата в доброто и в чудесата!

Весели празници – бъдете здрави и нека светлината никога не напуска домовете и душите ви!

На Бъдни вечер небето се отваря и желанията се сбъдват
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *