Боуен терапия. Причините за болестите се крият в нашата душа!

Това е мнението на известния специалист по боуен терапия Илияна Стоянова. Заболяванията са предопределени и от биополето на човека, което възниква още преди раждането му, казва терапевтът.

Затова е добре да има холистична, цялостна хармонизация на душевните и физическите структури и нагласи. Боуен терапията прави точно това

Боуен-терапевтът Илияна Стоянова е родена на 13 май 1972 година в Хасково. Изучавала е и класическа хомеопатия, терапия с шуслерови соли, Бахова и терапия с Австралийски есенции, както и физикална радиестези.

Също е и Реджуванс терапевт (естествени лифтинг за лице). Вече 4-та година практикува и други холистични терапии.

Вижте и ТОВА: Цени и мнения за прочутата боуен терапия. Къде се предлага в София, Бургас, Русе, Пловдив и кои са най-добрите терапевти?

– Изобретателят на Боуен терапията се е занимавал с дърводелство и клубен спорт, помагал на съпругата си, страдаща от астма, лекувал спортни травми със своите уникални процедури и така се ражда оздравителната система, която намира вече все по-масово приложение, нали г-жо Стоянова?

– Да, така Том Боуен постепенно се прочува с възможностите си с няколко процедури да лекува доста болести и да облекчава болезнени състояния. През деня упражнявал дърводелската си професия, а вечер лекувал. И след като усъвършенствал техниката си, открил своя практика и започнал да се занимава само с лечение.

– А днес, близо един век по-късно, вече цял свят се прекланя пред неговата природна гениалност…

– Той още по негово време става много популярен. Бил е и голям благодетел. Лекувал е безплатно бременни жени и асматици, посещавал ги дори през нощта при нужда. С два-три сеанса повлиявал благоприятно на десетина души за един час. Бил изключително благороден и състрадателен, по думите на дъщеря му.

боуен терапия хасково - 05

Илияна Стоянова

С особено внимание помагал на хора в окаяно положение, а инвалидите приемал всяка събота безплатно. Най-голямата му радост била да помага на хората в беда. Обичал много животните и тях също лекувал. Обучил на техниката си, смятана от него за дар от Бога, шест свои последователи, за да не се загуби във времето.

– И как я е обяснявал, в какво се състои нейната уникалност?

– Обяснявал е, че чрез откриване и третиране на болковите участици по тялото се постига цялостно и дълбоко отпускане, изпращат се точните съобщения за „реформатиране” и връщане към първоначалното нормално състояние, към възвръщане хармонията и равновесието, към събуждане на възстановителните и защитните механизми на тялото, според специфичния случай.

– Тоест, за всеки пациент има индивидуален подход…

– Така е, защото техниката следва неговата индивидуална специфика и реалност. Тя събужда у всеки точно неговите потенциални способности за самоизлекуване, за привеждане в равновесие. Боуен терапията активира дейността на единствено можещия да ти помогне и разреши най-благоприятно твоето здравно състояние – лекарят в теб. Със специфичните Боуен нежни и неинвазивни процедури го провокират да поеме управлението на организма и да стартира самооздравяването.

– Но процесът е двустранен, терапевтът също е важен…

боуен терапия хасково - 01

Том Амброуз Боуен

– Да, доколкото подава сигнала, а тялото, вътрешният лечител свършва цялата работа, в зависимост от това какви са му възможностите. А това зависи от общото състояние на организма.

Но на информационно ниво има памет в нашите клетки какви са причините за болестта, за преживените травми, заболявания, стресови фактори, токсини, патогени и др. И то в продължение на всичките ни животи. Трябва да помним, че ние сме една паметна книга, в която всичко се записва – какво говорим, мислим, чувстваме и вършим.

Че тази информация формира личността ни, здравето, тя се запечатва в ДНК и определя жизнения и здравния статус дори на потомците ни. И тук ролята на терапевта е след събеседване, снемане анамнезата на пациента, да избере правилните процедури и с постепенно нарастване на въздействието да композира с много ноти различна музика, т.е. да използва всичките ресурси на организма за самолечение.

С движенията си той изпраща съобщения до нервната система да възвърне клетъчната памет за първоначалното здраво и балансирано състояние.

– И все пак, как можем да резюмираме уникалността на Боуен лечението, защо не прилича на никое друго?

– С нежни движения с пръстите си по точно определени места на тялото и с нужните паузи между тях терапевтът помага на невротрансмитерите да приемат и предадат сигналите и да се постигне цялостна релаксация на физическо и психическо ниво. А тъкмо тя стартира самооздравителния процес и с нервно-мускулното възстановяване, което активира кръвните и лимфните потоци, започва бързо възстановяване на организма, на неговото равновесие и хармония.

– Значи се въздейства върху цялостния статус…

– Да. Ето пример – без манипулации върху ставите и костите те се самонаместват и заздравяват. Без мускулите да се масажират, напрежението в тях намалява, растеженията се облекчават. И без тази техника да е акупресура и акупунктура по съответните енергийни меридиани, се получава моментално подобрение, вследствие активиране на енергийния поток. Вегетативните функции на тялото много бързо се балансират. Пациентът преживява приятно, отпускащо чувство за лекота и комфорт.

– Какво точно правят движенията на Боуен-терапевта?

– Нискоинтензивните, несилови, Боуен движения въздействат, леко раздвижват фасцията (съединителната тъкан, която обгражда, “опакова” всички структури в нашето тяло до микроскопско ниво), която позволява оптимално движение на течностите към всички органи. При болестни състояния тя е свита, втвърдена, усукна и дехидратирана, но пък така ограничава движенията и предпазва болезнената част от тялото.

Тя има сетивни болкови рецептори за обратна връзка с мозъка. И тъй като тя е нашата цялостна увивна “мрежа” в различни посоки, едно локално възпаление се предава и на други места по веригата. Чрез своите рецептори тя предава рефлекторния сигнал за възпалението в мозъка, той се обработва и се изпраща обратно чрез нея до болното място и започва оздравяването чрез контракции на мускулите и възпаления в съответната зона.

Фасцията остава натегната дори и малко след оздравяването, за да гарантира необратимост на процеса. Ненасилствените движения на терапевта освобождават фасцията, тя омеква и намалява напрежението си. Така нейните рецептори се стимулират да предават чрез централната нервна система позитивни импулси до мозъчната кора, която стартира оздравителния процес.

боуен терапия хасково - 02После тя връща сигнала за спиране на възпалението. Мускулните фибри и съединителните тъкани се отпускат, увеличават обема си и започват да използват своя пълен потенциал. Кръвоносните съдове, лимфните възли, нервите в освободената вече тъкан започват да функционират нормално.

– Какви резултати постига тази терапия?

– Както показва практиката, доста значими, дори и след първия сеанс, защото процесът продължава и в следващите дни. Но е желателно процедурите да се правят по-дълго време, на седем дни по една. Два-три сеанса бързо повлияват и на острите и хроничните възпалителни състояния. Лекува се или конкретен проблем, или цялостно възстановяване, ако има нужда от това. Прилага се при всички възрасти.

Повлиява на всички нива: физическо, психическо, ментално, емоционално. Има впечатляващи резултати при мускулно-скелетни и ставни проблеми, навяхвания, болки в гърба, ишиас, гръбначни изкривявания, спортни травми, при проблеми с вътрешните органи, стомашно-чревни разстройства, безплодие, разстройство на имунната система,стрес, депресия, хронична умора, дихателни проблеми, алергии, мигрена, нощно напикаване, неврологични проблеми, шокови състояния и др.

– В книгата си за Боуен терапията Джон Уилкс казва, че тя позволява на тялото да се възвърне към своя оригинал. Как става това?

боуен терапия хасково - 03– С движенията си на ръцете върху определени место по тялото на пациента терапевтът първо следва т.н. първична, основна средна бразда, която се образува още на 15-ия ден в ембриона и така активира всички самовъзстановителни ресурси на организма.

– Как описват лекуваните хора своите усещания по време на процедурата?

– Още от първите две движения по тази основна бразда, разделяща надлъжно тялото на две половини, те усещат топлина и нарастваща енергия в гръбнака, което доказва, че първична ембрионална енергия присъства и в зрялото тяло. И че тя се събужда. Както показват клиничните изследвания, започва и обновяване на кръвоснабдяването, на инервацията, тъй като техният произход също е свързан с ембрионалната тъкан. Като стимулира фасцията, терапевтът позволява на тялото да се ориентира към ембрионалните сили в колагена на клетъчно ниво.

– Това означава ли, че още от ембрионалното ни развитие е предопределено през какъв здравен и психически статус ще преминем?

боуен терапия хасково - 06

Илияна Стоянова по време на работа

– Дори и преди него той се предопределя от биополето на човека, което възниква още преди раждането ни.

– Може ли терапията Боуен да се използва самостоятелно или е по-скоро съпътстваща традиционното лечение?

– Ако вече върви някакво традиционно лечение, лекарствата не се спират. Но за да се прояви пълният й ефект, е добре няколко дни преди нея и след нея да не се правят други мануални и енергийни терапии.

– Вие прилагате заедно с Боуен и хомеопатия, Баховата терапия и тази с Шуслеровите соли…

– Да, защото в комбинация всички те имат още по-голям ефект. Терапията с цветните есенции на доктор Бах е най-нежната природна терапия, която въздейства на душевните, на емоционалните състояния. А, според д-р Бах, причините за болестите се крият именно в нашата душа. И затова трябва да се работи и на това ниво.Така се извършва холистична, цялостна хармонизация на душевните и физическите структури и нагласи.

Интервюто взе: Лили Фероли

Боуен терапия. Причините за болестите се крият в нашата душа!
4.4 (88.57%) 7 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *