Някои билки са полезни за естествено подобряване здравето на щитовидната жлеза и могат да се ползват при нейното лечение и възстановяване

Помислете за щитовидната жлеза като за двигател на автомобил. Тази малка пеперудообразна жлеза, разположена в близост до адамовата ябълка, произвежда хормоните, които клетките ви трябва да изпълняват на оптималното си ниво. Тироидната жлеза влияе на всички системи, но играе решаваща роля във функционирането на сърцето, мозъка, бъбреците и черния дроб. Външни фактори като заболяване или нараняване могат да причинят на щитовидната жлеза проблеми с произвеждането на достатъчно хормони (хипотиреоидизъм), или да генерира прекомерно хормони (хипертиреоидизъм).

Всяко от тези условия е изтощително и може да остави човек по-податлив на различни други болести. Докато повечето хора се обръщат към лекарства с рецепта за лечение на проблемите с щитовидната жлеза, има и естествени алтернативи, които трябва да се имат предвид, Билките например са фантастичен и евтин начин за облекчаване на тези симптоми. Изброени са по-долу 14 високо препоръчителни билки, които поддържат функцията на щитовидната жлеза.

Сибирски женшен (за хипотиреоидизъм) – Тази билка също е известна като елеутерокок. Сибирският женшен има изключително мощни стимулиращи свойства, които дават на жлезата енергията, от която се нуждае, за да функционира. Обикновено препоръчваният прием на женшен е около 200 мг на ден, разделен на две дози, една преди закуска, а другата преди обяд.

нумерология

Бакопа – хималайска Бакопа, Брахми (за хипотиреоидизъм) – Има доказателства, които показват, че тази билка може да облекчи симптомите на хипотиреоидизъм. Едно проучване дори стига до заключението, че редовното приемане на бакопа може да намали симптомите на хипотиреоидизъм с до 41%. Най-идеалната причина за приемането на тази билка е, че тя обикновено не предизвиква никакви негативни странични ефекти.

Ашваганда (за хипотиреоидизъм)  – Тази билка е обичана от всички, запознати с медицината Аюрведа. Ашваганда се характеризира със силните си антиоксидантни свойства, за които се смята, че пряко засягат щитовидната жлеза. Билката е проучена за подобряване на функцията на щитовидната жлеза и дори помага на тялото да се бори със свободните радикали.

Ехинацея (за хипертиреоидизъм) – Тази билка е по-известна за нейното използване в цялостната функция на имунната система. Въпреки това ехинацеята може да помогне и на тези с хипертиреоидизъм. Коренът на билката се използва като лечение на различни автоимунни състояния.

Bugleweed (за хипертиреоидизъм) – Bugleweed е билка на която отговаря в българския език срещниче (от рода Ajuga). Тя е чудесен избор за тези с по-леки форми на хипертиреоидизъм. Едно проучване е установило, че добавките с билката подобряват функцията на щитовидната жлеза по-добре от лекарството, предписано по рецепта, метимазол, както се съобщава в уебсайта Juicing for Health.

Маточина (за хипертиреоидизъм) – Тази билка нормализира дейността на щитовидната жлеза, което я прави идеален избор за болните с хипертиреоидизъм. Маточината също подобрява цялостния имунитет, като същевременно насърчава естествената детоксикация.

Bladderwack или фукус (за поддръжка) – Името звучи странно, това е вид кафяво водорасло, което се нарича още и Fucus, но първата част вече дава указание за нейното използване. Bladderwack – първата част Bladder в превод означава пикочен мехур. Водораслите са отличен източник на йод, който е „горивото“, необходимо на щитовидната жлеза. Също така е доказано, че фуйусът намалява размера на гърлото, което обикновено се свързва с проблеми с щитовидната жлеза. Уелнес специалистите предлагат приемането на фукус като превантивна мярка, а не като метод на лечение. Известно е, че водораслите стимулират производството на тиреоидни хормони.

Черен орех (за подкрепа) – Освен морските дарове, черният орех също е голям източник на йод. Не забравяйте, че йодът е необходим за правилната функция на щитовидната жлеза. Липсата на йод се свързва с разнообразни заболявания, включително депресия, хронична умора и гадене.

Джинджифил (за поддръжка) – Пресният органичен джинджифил съдържа основните хранителни вещества като цинк, калий и магнезий, които поддържат щитовидната жлеза здрава. Съединенията в джинджифила също намаляват възпалението в организма. Най-добрият начин да консумирате джинджифил е чрез чай.

Обикновена коприва (за подкрепа) – Билката обикновена коприва (Urtica dioica) може да помогне за обръщане на йодния дефицит. Обикновената коприва може да се използва за всяко състояние, тъй като е в състояние да балансира производството на хормони. За най-добри резултати, пийте около две до три чаши всеки ден.

Масло от вечерна иглика (за поддръжка) – Макар и да не е билка, маслото е хубава добавка, която поддържа функцията на щитовидната жлеза. Вечерната иглика е пълна с аминокиселини, които намаляват възпалението в тялото и могат да предотвратят други състояния като загуба на коса, суха кожа и прекомерно менструално кървене.

Ленено семе (за подкрепа) – Ленените семена са отлични източници на омега-3 мастни киселини, които допринасят за подобряване на здравето на сърдечно-съдовата система и щитовидната жлеза. Няколко проучвания са документирали връзката между прием на ленено семе и здравословната функция на щитовидната жлеза. Препоръчваният прием е или една супена лъжица смлени ленени семена или една чаена лъжичка ленено масло всеки ден.

Женско биле (за поддръжка) – Докато много хора не харесват вкуса й, женското биле спомага за подобряване на енергийните нива в организма и поддържа общата функция на щитовидната жлеза. Специфична киселина, открита в женското биле, също е изследвана, и е установено, че е ефективна срещу развитието на рак на щитовидната жлеза и други проблеми, свързани с ендокринната система.

Йод (за подкрепа) – Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да функционира правилно. Това хранително вещество може да се получи чрез различни средства, но най-добрият начин да се получи йод е чрез храна. Яжте богати на йод храни като яйца, риба, водорасли, келп и картофи.

Някои билки са полезни за естествено подобряване здравето на щитовидната жлеза и могат да се ползват при нейното лечение и възстановяване

Някои билки са полезни за естествено подобряване здравето на щитовидната жлеза и могат да се ползват при нейното лечение и възстановяване

Не забравяйте, че няма нито едно магическо хапче за едно от двете състояния, но правилните добавки, заедно с правилното хранене и упражнения, могат да гарантират, че щитовидната жлеза функционира най-добре.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: