Как се стига до Белинташ? Интересни легенди за древното тракийско светилище, забележителности и археологическо проучвания.

Съдържание на статията:  Защо Белинташ е мистериозно място? Как се стига до него? Къде отсядат хората? Хотели. Забележителности. Датиране и епохи.

Защо Белинташ е мистериозно място?

България е уникална държава, която е повлияла в древността на развитието на евентуално всички култури – римска, етруска, келтска, скитска. Тук могат да бъдат посочени и други култури. Но за самата България най-тайнственото и най-важното място е уникалната скална формация в Родопите наречена Белинташ. И въпреки че има много достойни места у нас, това е село Врата, което стои зад това чудо на света, което можем спокойно да разгледаме като алхимичната столица на България, пише сайтът olegcherne.ru/statyi/164-vrata-bolgariya.

На юг от Асеновград, в близост до село Врата се намира местността Белинташ („Камъкът на знанието“), която е част от Родопите. Това е скално място, което не е особено интересно, но светилището, което се намира на него, играе голяма роля в древната история и археология на България. То е с надморска височина 1225 м и дължина на скалната площадка – около 300 м,.

нумерология

Факт е, че след като тези земи се населяват от тракийските племена, едно от племената – беси е избрало скалното място за изграждане на своето светилище, за да бъде то защитено от постоянните нападения на своите съседи. Катерейки се по скалите, можете да видите доста голяма открита площ, осеяна с малки дупки, имащи връзка между тях с прави линии.Белинташ забележителности

Учените отдавна не могат да разберат целта на тези модели, докато не сравняват рисунката с карта на звездното небе. Оказа се, че тук са изобразени съзвездия като Голямата мечка, Лъв, Орион. От това се стига до заключението, че светилището е служило на свещениците като обсерватория и според мястото на звездите в небето вероятно са предсказвали бъдещето.

Тук са намерени две кладенчета, които са издълбани специално за необходимата вода за светилището. Смята се, че тези кладенци могат да служат като естествено „огледало“, отразяващо звездите в небето. Също така е възможно пламъците от ритуалните огньове или изсипването на виното във водата, да е служило на свещениците да правят предсказания.

Що се отнася до този, на когото е посветен този „храм“, там има сребърната плоча, която се намира в основата на скалата, изобразяваща бог змия, седящ на трон, изяснява всичко. Този древен бог е бил предшественикът на бога Дионис, който се появява в гръцката митология много по-късно. Той бил едно от основните божества на траките, затова най-вероятно свещениците се покланяли на него. Днес тази плоча се съхранява в Софийския археологически музей.

Какво значи името Белинташ?

Както казахме по-горе Белинташ означава „Камъкът на знанието“, но има и друго значение – „бял камък” или ”бял кристал” и произлиза от българското прилагателно бял. Тази дума може да се среща в местните диалекти и има формата на „Belial“ или „Белан“, и е съединена с турската дума таш (камък, скала). Местните народни легенди свързват името на района с името на Бельо-воевода, сътрудник на Стефан Караджа (1840-1968 г.).

Легендите и Потопът

Белинташ стана важен в жълтата преса на България. Има много легенди и слухове за района, които лесно се обработват от журналисти. Някъде наблизо е загинал в битка с персите чичото на Александър Македонски, и е бил погребан. Тук е космическият център на извънземните, а звездата, която се издига над платото, е спасила човечеството от смърт през 2012 г. Публикувана е също така версията, че Беланташ е бил подслон на Ноевия ковчег след потопа.

Местността заедно със село Врата е територия, която римляните много са искали да заграбят, но траките, обитавали тези места, са били в състояние да бранят земите си. За траките районът на портата е бил свещен, може би най-свещеният от всички тракийски обекти. Имало е растящи кристали и растения даващи безсмъртие, спиращи процеса на стареене – например силивряк (Haberlea), безсмъртниче или цвете на Орфей.

Но може би за местността най-важното е, че заедно със село Врата свързва скалата Белинташ с човешкия микрокосмос с макрокосмоса, състояща се от вулканичен туф, е капан за енергията на звездите. Натрупаната тук енергия е предназначена за тракийския бог Сабазия.

Мистерии

Това е свещено място, светилище, от времето на древните траки, които са го създали и ползвали. Това място може да подобри не само енергията на хората, но и пространството. Това е един вид електроцентрала в България, чрез която се влияе пространство на почти цялата страна. И в териториите, където сега е разпростряна съвременна България, има известно предопределение за функционирането на светилището Белинташ, което прави това по-важно на картата на България.

От местността са се интересували не само древните траки. Днес от Белинташ се интересуват хиляди поклонници, които виждат тук и НЛО освен неизчерпаем източник на енергия. В района на 13 септември всяка година има наистина летящи обекти, които са много трудни за идентифициране. Не само жителите на село Врата, но и туристите са били свидетели на това. В „сезона“ на НЛО толкова много се трансформира пространството, че изглежда, сякаш сте паднали на място, което изглежда е мистично.

Белинташ и Ванга

Баба Ванга е известна в много страни като пророк, но и като медиум. Някои я приемат за пророк, защото предсказва някои неща за бъдещето, които се сбъдват, но не винаги. Така например в една статия от 10.11.2016 г. на DailyMail – dailymail.co.uk, за нейно предсказание, пише че Барак Обама ще е последният президент на САЩ. За 3 дни статията е споделена 16 000 пъти и има 1900 коментара. Това говори, че България отдавна е станала известна и с нейното име. Интересното в случая е, че в статията Ванга е наречена ”слепият медиум от България”. Това е по-точно определение, тъй като и тя сама признава това.

Разбира се не всичките й предсказания са се сбъднали, а освен това и не всичко, което се преписва на нея е вярно, а някой друг си го е измислил. В повечето случаи се преследва някаква цел. Със споменатата статия DailyMail просто е искал да натрупа трафик позовавайки се на нейното име, без значение дали ще се сбъдне предреченото.

По отношение на Белинташ баба Ванга е предсказала, че тайната на древното светилище ще бъде разкрита, след като вземе 8 жертви. В статия на 24 ЧАСА.bg от 24.08.2011 г. се казва, че д-р Борислав Бориславов е съобщил за 4 жертви дотогава. Освен това тя е казала, че скалното образувание излъчва много силна енергия, която е подходяща за пречистване от лошото и че там има много злато.

В статия от вестник Десант от 2013 г. пише, че някой иманяр от Асеновград чук слухове през 90-те години, че в източния склон на скалното плато на Белинташ е скрита златна колесница на Александър Македонски и той отишъл при баба Ванга за съвет, дали си струва да копае. Тя му казала, че източният склон бил древно гробище, и че мястото било заредено със силна енергия. В БЛИЦ.bg пише в статия от 2005 г., че Ванга казала за мястото, че за да се изкопаят 800 кг злато там, трябва да се дадат 8 жертви.

Как се стига до него (карта)?


Тръгва се по пътя от Пловдив за Асеновград и се продължава за Кърджали. Оттам се отбива вдясно за село Червен и по средата на селото има табела, която отклонява отново надясно и се хваща пътя за Село Горнослав и след него за село Орешец. Като се стигне до разклона за село Мостово се тръгва наляво, без да се влиза в селото, което остава вдясно. Пътят преминава към разклона за село Врата и Кабата. Минава се през село Врата и се стига до разклона за село Три могили. На него има покрита чакалня. Оттам се тръгва надясно, има и табела.

До Белинташ може да се придвижите и без кола от това място. Има пътека, която води до скалното плато и може да се стигне за няколко минути. От разклона има път вдясно, който води до вилно селище Сабазий. Ако тръгнете по него ще заобиколите Белинташ.

Къде отсядат хората? Хотели.

Село ВратаБелинташ, село Врата

Тракийското светилище Белинташ е разположено в централната част на Родопите, на 30 км. от град Асеновград. Намира се на планинския рид Добростан (на 3 км от село Добростан), на юг от село Врата и на 1 км югозападно от село Син Врач. Платото е голяма скалиста площ от около 5 дка, простираща се на север-юг. Възрастта на светилището Белинташ се определя от края на 4-тия и началото на 5-ти век. пр. Хр. В резултат на тектонските процеси (утаяване на скали в древни времена) платото е разделено на 3 части – северна, централна и южна.

Село Врата се намира на около 50 км. От Пловдив. Вила Караджата има 10 места за туристи. Цената за цялата вила на ден – за 10 човека е 300 лева. Вилата има баня, барбекю, безплатен паркинг, кабелна телевизия, но няма интернет, перална машина, фитнес, басейн.

Къщата за гости Семана се намира в село Врата и е с капацитет 22 души. Всяка стая е с баня и тоалетна. Собствениците са обявили, че актуални цени могат да дадат, след като туристите обявят датата на настаняването. vila.bg

Старите къщи и Стари времена

Хотел Стари времена се намира в Асеновград, на около 1500 метра от градския център. Цените се менят според обявените дни за преспиване, като ориентировъчна цена към 19.11.2018 г. е 57 лева за стая с 2 легла. Тя включва и закуска, данъци и такси.

Стари времена 2 е хотелски комплекс, намиращ се на 1100 метра от центъра на село Врата. Цените могат да бъдат обявени от собствениците, след като туристите предложат дати за настаняване.

Хотел Сабазий (вилно селище)

Той е вилно селище намиращо се в резервата „Червената стена“ на 1080 м надморска височина, непосредствено под Белинташ. София е на 180 км., а Пловдив – на 50 км. от хотел Сабазий, намиращ се в прегръдките на Родопа, близо до Сини и Кръстов връх. Хижа Сабазий се състои от 4 къщи в родопски традиционен стил, има 15 самостоятелни стаи, лятна градина, механа, параклис и забележителна панорама към Римския път от Беломорието до Августа Траяна.

Далеч от мръсния въздух и шума градовете, сред природата, човек може да се почувства напълно насаме с планината!

Хижата предлага 5 стаи по за двама човека и 11 стаи по за трима човека. Цените за стаите с 2 легла е 40 лева на ден, а за стаите с 3 легла е 60 лева.

От хижата има приятни маршрути сред природата – към хижи Марциганица, Сини връх и пещерата Добростански бисер – до всеки обект има по 6 часа път. Към хижа Свобода и водопад Сливодолско падало – 8 часа път.

Други хотели

Друга вила е Родопска приказка Белинташ предлага подобни условия и е с капацитет за 30 туристи. Намира се в село Сини връх. Къщата за гости има 3 броя двойни стаи и 8 броя тройни стаи. За двойните стаи цената е 50 лева на ден. А за тройните е 75 лева на ден.

В село Врата се намира вила Караджата, на спокойно и тихо място, приятно за почивка от натовареното ежедневие. Близо до вилата са комплекс Старите къщи, Караджов камък, Белинташ. Вилата е нова на два етажа. На първият етаж има хол, кухня, баня и спалня. На вторият етаж има 3 стаи и баня.

Капацитетът е за 10 човека. Цената за нощувки на цялата вила е 300 лева, или на човек се падат по 10 лева.

Семана – къща за гости. Тя поема 22 гости. Има 8 двойни стаи с възможност да се добави още едно легло във всяка стая. Всяка стая има баня и тоалетна. Цената се дава от собствениците след определяна на датите за престой и се направят резервации.

Забележителности.

Скалното светилище Белинташ

Белинташ е място, където естествената енергия си играе с компаса: стрелите му започват да се лутат от магнитната сила. Снегът не се задържа там, а се стопява веднага след падането. Хората, които са посетили този обект, често изпитват странни усещания. И легендите за това място са невероятни!

Белинташското плато е образувано в резултат на вулканично изригване. В горната част на скалата има система от вдлъбнатини, те са като съдове, през които постепенно преминава вода по време на дъжд – от един на друг. Дори в най-горещото време водата в тях не пресъхва.

През 70-те години на миналия век един пастир открил сребърна плочка върху скала. Учените са се съгласили, че тя е принадлежала на тракийския бог Сабазий. След това откритие се усилва интересът към Белинташ. Установява се, че той е бил не само укрепление, но и свещено светилище, където траките са изпълнявали мистични ритуали и принасяли жертви.

В допълнение Белинташ е древна астрономическа обсерватория. През нощта се отваря уникална гледка към небето от скалата. Астрономите са били на върха на скалите, където са съставили небесна карта, по която определяли местоположението на звездите.

Според една легенда Белинташ е място, където са се приземили космически кораби. Според друга легенда, по време на Потопа там е заседнал Ноевият ковчег. Остоната е че това е станало на Араратските планини. Има още един мит, че Александър Велики е скрил там златна колесница в пещерата.

Белинташ се намира на древния тракийски път, свързвайки го с Тракийската низина, където се намират други центрове на тази култура. Оттук има 80 километра до Бяло море, ако минавате през билото, по което Гай Октавий, Александър Велики и още други са вървели специално за изпълнение на ритуални действия, имащи връзка с енергията на Белинташ.

Александър Велики е подарил на тракийските свещеници златна колесница със златни накити, монети и предмети, за които се смята, че се съхраняват в местността и до днес. И макар че известната българска гледачка Ванга (като казахме по-горе, тя е медиум) не е съветвала хората да търсят тези съкровища, тъй като те принадлежали на бог Сабазий, доста иманяри не се вслушаха в съветите й, за което много от тях платиха с болести и още по-лошо – с живота си. Прието е суеверието, че Сабазий наказва хората, които се доближават до тракийските светини с агресивна енергия.

Скалата мечка
Белинташ и скалата мечка

Белинташ и скалата мечка

По пътя за олтара на платото има скала, която е оформена като мечка. Според някои тук се е спрял Ноевият ковчег, това обаче е само мит.

300 кръгли дупкибелинташ скални образувания

Самото скално плато не представлява особен интерес, но светилището, което се намира на него, е играело голяма роля в древната история и археология на България.

Катерейки се по скалите, можете да видите доста голяма открита площ, осеяна с малки дупки, които помежду си са свързани от прави линии.

Учените отдавна не могат да разберат целта на тези модели, докато не сравняват рисунката с карта на звездното небе. Оказа се, че тук са изобразени съзвездия като Голямата мечка, Лъв, Орион. От това се стига до заключението, че светилището е служило на свещениците като обсерватория и според мястото на звездите в небето вероятно са предсказвали бъдещето.

Троицата Белинташ – Караджов камък – Кръстова гора

Кръстова гора – мястото, където се случват чудеса

На сайта keepliving.eu е обяснена много добре впечатляващата природа на скалното светилище Белинташ. Сред своята природа планината Родопи крие окултни храмове, светилища и енергийни полета. Сред тях са най-уникални трите обекта Белинташ – Караджов камък – Кръстова гора.

Датиране и епохи

датиране и епохи на БелинташБелинташ е скала в Родопите имаща форма на малко плато, която носи следи от човешка дейност. Учените са на мнение, че това е религиозен обект датиращ от Енеолита, използван с ритуални цели от племената населяващи района, а предназначението му и самата му същност не са изяснени напълно все още. Има и хипотетични предположения, според които в по-късните епохи, по времето на траките населяващи този район на планината, древното светилище е предоставено на жреците за ритуални обряди на бог Сабазий. В скалата на горната площадка се виждат издълбани кръгли отвори, ниши, улеи и стъпала, образуващи карта според някои на звездното небе.

Археология

белинташ, скални образуванияБелинташ с изключително специфичната си природна даденост е станал основателна предпоставка да бъде избран на мястото, а също и фактът, че древното светилище се намира в зона на особено мощна магнитна аномалия. Върховете и плата Драганица, Ин кая, Караджов камък и Шилнест камък доминират над светилището като е открита късноенеолитна керамика на всичките споменати места.

По-известни изследвания

Според проф. Ана Радунчева, която е един от най-изтъкнатите наши специалисти по праистория, светилището Белинташ и храмовият комплекс от Енеолита до село Долнослав са свързани неразривно.

Скалното светилище Белинташ, и храмовият комплекс намиращ се край Долнослав се оказват в обширна и магнитна аномалия със силно проявление. Археоастрономическите изследвания разкриват, че аномалните точки в центъра на храма се намират в сградите, а на техните места са направени олтарите.

В Белинташ първите разкопки са проведени от археолозите през 1975 г. от Историческия музей в близкия на 30 км. Асеновград.

През 80-те години проучванията продължават, като се предполага, че каменното плато е древна слънчева обсерватория.

Белинташ – защо древното скално светилище е такава мистерия?

Белинташ – защо древното скално светилище е такава мистерия?

Разкопките са ръководени от археолога Иван Христов с група създадена през 2003 г. Открити са находки от каменно-медната епоха, от късната бронзова и ранножелязната епоха, елинистичната и римската епоха също. Това предполага, че светилището Белинташ е било използвано през вековете.

През 2011 г. на платото са открити останки от стена, вероятно разделящи свещената част от останалата територия. Намерена е и масивна входна врата.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: