В различни части на света периодично биват откривани артефакти, които не се вписват в общоприетите научни представи, изумявайки с технологични достижения, несъответстващи по какъвто и да било начин на времето, когато са били създадени, като една от най-изумителните подобни находки е древна батерия, съхранявана понастоящем в Националния музей на Ирак в Багдад

Необикновеният артефакт е открит през 1936 година сред руините на древно селище в покрайнините на Багдад и представлява 15-сантиметров глинен съд, създаден през III век, съдържащ меден цилиндър с размери 13х4 см, чийто край е запоен с оловно-калаена сплав в съотношение 60:40; долната част на цилиндъра се помества в легло от гофриран меден диск, като е закрепена с материал, подобен на асфалт или смола; друг слой асфалт пък запечатва върха на самия цилиндър и крепи пръчка в центъра му, по която има следи от действието на киселина.

батерия

Древна батерия, съхранявана понастоящем в Националния музей на Ирак в Багдад, продължава да изумява науката

През 1938 година германският археолог Вилхелм Кьонинг, директор на Националния музей на Ирак в Багдад, случайно открива сред колекциите на музея мистериозната древна батерия, чието предназначение успява да разгадае, изхождайки от специфичните ѝ характеристики, датирайки с точност времето на нейното изработване – около 248 – 226 г. пр.н.е. Впоследствие са създадени точни копия на необикновения артефакт, с които е произведено електричество, което на практика доказва, че Алесандро Волта всъщност само преоткрива батерията през 1799 година.

Към момента науката все още не може да даде точен отговор на въпроса какво е било предназначението на багдадската батерия. Според едно от възможните обяснения тя е използвана като средство за лечение в древната медицина, според друго – за обработка на метали, а според трето е била част от общия церемониал в религиозните храмове.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: