Атлантида е била тук! От българите тръгва новото начало!

Интервю с писателя Йордан Детев по въпросите за Тракийската Атлантида, нейните загадки и закономерността на очакващото ни скорошно бъдеще.

Съдържание на интервюто

♣ Ние, българите отново ще сме в основата на новата епоха и ще преведем своите вечни приказки, без които няма бит и култура, на езика на новото време. ♣ Защото в нашите гени, пътуващи в душите ни, има познание, че загубата на наследствеността означава загуба на живота и на планетата. ♣ Само трябва да свържем старата си веществена култура с прастария си фолклор, казва писателят-езотерик Йордан Детев. Повече за г-н Детев – в края на този материал!

Имаме и още един материал по темата ТУК: За Атлантида и България.

Новата Атлантида и нашата духовна култура.

– Г-н Детев, новите светове винаги са се раждали на ново или преобразено място с нови енергии, с нови посвещения в Духа. В този смисъл, вероятно, ще има и нова Атлантида, нов Йерусалим, но базисът завинаги ще си остане Тракийската Атлантида…

– “Тракийската Атлантида” е един опит да се разкаже за една изчезнала цивилизация и за доказателствата, че тя се е състояла тук, на Балканите, когато акваторията на Черно море е погълнала огромна част от нея. Тя е един български опит да се заговори за нашата история, нашата духовна култура и е базирана на оцелели артефакти, а не на гола литература, опитваща се да обсеби чужда история.

Четвъртата коренна раса.

– Знае се за гибелта на Четвъртата Коренна раса, за която Платон научава от Солон, че когато потъва Атлантида, излизат нови земи, за да има къде да отидат оцелелите от бедствията. Нямате ли усещането, че и сега се задава такъв сценарий?

– Не се интересувам особено от древногръцката философия, защото тя няма собствен опит, а описва случилото се около нея. Ако това е било една чиста и свята философия, тогава защо е позволила подобно присвояване на чужди постижения и защо злорадства над гибелта на тази автохтонна индоевропейска раса, оказала се люлка на европейската култура хиляди години преди прочутия и втръснал на всички „елинизъм“?

Пътуването на гените.

– Има версия, че атлантите не си отиват, заради прегрешения и Божие наказание, но има и такава, че някои от тях, владеещи подземните предели на Земята, подпомагали или пречели за реализирането на прехода на Земята в четвъртото измерение. Така или иначе, тайните познания и на атлантите, и на траките, вероятно, са запазени и ще послужат на хората, когато времето за това се изпълни…

Тракийската Атлантида, Йордан Детев 01– Последните открития за човешкия геном и революцията в ДНК- анализите ясно показват, че линията на наследствеността не може да бъде погубена, защото това означава да бъде погубена цялата планета и природата, съществуваща на нея. Притчите за Ноевия ковчег са за наивници. Нима може някой да повярва, че ако затвориш на едно място сред океана котка и мишка, вълк и агне и т.н. любими продукти, те биха оцелели? Гените пътуват по друг начин – из нашите души.

Българите и новата епоха.

– Тъй като за Бога всички са живи и няма мъртви, вероятно, нашите далечни деди, траките, също ще допринесат по някакъв неведом за нас начин за раждането на новия цикъл на развитие?

– Не съм сведущ в теориите за т.н. коренни и подкоренни раси. Но и без тях знам, че отново българите ще сме в основата на новата епоха, отново ние ще посочим на света как да преведе своите вечни приказки на езика на новото време. Защото без тях няма да има бит и култура.

– Съзряло ли и вече човечеството да пренапише своята история, и в частност ние българите да осъзнаем своите прадревни корени, да заявим смело, че част от Атлантида е “потънала” в Стара Тракия, че трите оцелели от Потопа атлантски “скрижали” са могилите в Тракия, мистериите в Родопите и златните артефакти от погребалните дарове от Варненския некропол?

Тракийската Атлантида, Йордан Детев 06– Човечеството, само за себе си, на никого нищо не е забранявало. Забраните си ги издаваме ние. А как и кога биха узрели българите да престанат да сричат чужди истории зависи от самите нас, от способността ни да разчетем древната си писменост, да съберем на едно място култовите ни сцени и да им вдъхнем духовността, която са носили, когато свържем старата си веществена култура с прастария си фолклор и покажем на света извечният блясък на вещерки и самодиви, на кукери и нестинари, тези безсмъртни образи на народния гений, ведно с уникалната ни народностна култура.

Археология на духовността.

– Дали пък разгадаването на древната мистериална система на траките, подържаща единството дух-душа-тяло, няма да бъде разковничето, което ще приобщи човека към неговия Първоизточник? А оттам и да получи “билета” за “пътуване” в по-висшите светове?

– Нашите сегашни учени продължават да игнорират напълно археологията на духовността, заради нейното друго, синонимно име – история на религията. Как тогава ще разберем артефакти от първичните пластове на европейската пра-религия, чийто създатели сме?

Тракийската Атлантида, Йордан Детев, М. ШнитерДнес, благодарение на недолюбваната от някои глобалистика, в света се приема, че хората трябва да бъдат оставени да организират сами своето местно (локално) съществуване и наред с това да мислят глобално, защото всички сме деца на Всевишния.

– Вече се досещаме, че мистичното, мистериалното, контактът с по-висшите светове, освобождават от тленното, посвещават в духа, освещават материята, правят човека свидетел и участник на безсмъртието. А излиза, че в древността това е било по-познато, може би защото не е резултат от цивилизационни, а от природни, културни съприкосновения?… Та нали цивилизацията е предметност, технологичност, а културата – усвоена духовност…

– Човек е закърмен и отглеждан в цикличното време. В него гради представата си за света и за своето място в него. Сам част от природата, той не е бил в състояние да създава артефакти, т.е. технологии, които поставят маркери в цикличното (вечното, възобновяемото) време. Появата на подобни технологични маркери създава представата за линейното време (календара и часовниците).

Тракийската Атлантида, Йордан Детев 04Доминиращата в дадена епоха технология, е Главен маркер, с който вече имаме разделяне на старо и ново време, стара и нова епоха. Те не са се измервали с минути и секунди, а със стар и нов стандарт в бита и ежедневието. Но завъртането на времето с крачка напред е пораждало културни и духовни криза. Старите представи вече не работят в техните форми, в старото им съдържание дори се стига до конфликти. Днес живеем точно в такова врене…

Сами ли сме във Вселената.

– Днес както за Атлантида, така и за всяко друго нещо, се търсят различни хипотези, защото искаме да си обясним света чрез ограничения си сетивен опит… Дори науката робува на такива възгледи, тогава какво можем да очакваме?

– Днес отдавна вече не разчитаме само на собствените си сетива. Дори нещо повече, с изненада установяваме, че в нашите сетива са скрити способности за нови усещания. Това е едно много окуражаващо откритие, защото означава, че имаме рецептори да дочакаме своите небесни братя и да усетим и дори разберем техните послания. Става все по-ясно, че е НЕВЪЗМОЖНО да сме сами във Вселената.

– Щом като пътят към цялостното преустройство преминава през тясната врата на Истината за вечността и единосъщието ни с нашия Творец, вероятно, човекът още дълго ще е това, което не може да бъде, защото не може да събуди Бога в себе си. А траките, познавали и владеещи еманациите на Бога-Слово, са живеели в едно „развременяване” на вечността, в континуума време-пространството, т.е. в безграничния свят. Но един ден, навярно, духът им, който живее и в нас, ще ни помогне за осъзнаването на тази извечна реалност…

Тракийската Атлантида, Йордан Детев 05– Винаги е било по-важно не в какво вярваш, а КАК вярваш. Аз вярвам в теорията на относителността и бях истински щастлив, когато се убедих, че реагираме на т. нар. гравитационни вълни, които наскоро откриха и като физическо явление.

– Тъй като Духът движи историята, навярно е трябвало и ние българите да преминем през многото си изпитания, в това число и неповторимата ни стара история дотолкова да надвишава сегашното ни жалко самочувствие като народ, че дори да не искаме да си я спомняме. Но явно подобното се освобождава от подобно и отричането ще ни освободи от отрицанието…

– Мисля, че е по-точно да твърдим, че светът (историята) се управлява от Въображението. И си пожелавам ние, българите, да го покажем в пълния му блясък. Няма сила или власт, която да победи Въображението. И разбира се, то е еманация на Духа…

България ли е държава на Духа.

– Но пък, може би, когато си спомним славното минало, дало толкова много на света, вече ще знаем, че зад всяка историческа фактология се крият духовни истини, идеи, принципи, разкриващи тайните на мирозданието, на нашето духовно битие… И най-вече, че точната мярка за памет чрез преживян опит е много дълъг процес и не можем да я имаме, когато си поискаме и не сме готови за нея…

Тракийската Атлантида, Йордан Детев 08– Навремето не разбрахме много, много, защо академик Лихачов ни нарече „държава на Духа“. Сега, с течение на времето, когато осъзнаваме, ден подир ден, какво са ни отнели, скрили, унищожили, сякаш почваме да разбираме колко голям е бил нашият принос. Учени и археолози вече прегърнаха единствено възможната хипотеза, че Европа е била заселена през Балканите, а не през Гибралтар.

А проф. Петър Детев навремето бе единственият учен, който доказваше, че ние сме автохтонно население и че басейна на Марица и Мала Азия, които са били сухопътно свързани, са нашата прародина. Казваше, но кой ли го слушаше. Това ме принуди да зарежа кариера и облаги, и да тръгна по неговия път…

Разговора води: Лияна Фероли

Йордан Детев, Петокнижието на българския род и същинската история на света в древната мъдрост

Когато целият ни човешки свят все повече затъва и потъва в духовното блато на вегетацията, един голям българин води своята борба и тази на своите съратници и поддръжници за изплуването, за възкресяването на нашата древна мъдрост, която би могла да преведе залиняващата цивилизация към спасителните брегове.

Прави го вече двайсетина години и не се отказва, продължава напред с все по-голям оптимизъм, знаейки, че, където е текло, пак ще тече… Както е било в Тракийската Атлантида…

Доста хора ще се досетят, че става дума за проф. Йордан Детев. Роден е не случайно в Пловдив, древното Поречие, родило първата световна цивилизация. И въпреки че пътува по цял свят, винаги се връща в този средищен културен център. Той е човек и на науката, на теорията, но и на прилагането на познанията в живота. На единението между слово и действие.

Работи на доброволни начала и за осъществяването на българския идеал и обединението на българите по света в независимата БЪЛГАРСКА МРЕЖА (DG МЕДИЯ) „ПАМЕТТА НА БЪЛГАРИТЕ“ в сътрудничество с БАН. Много важно за него е създаването на информационна мрежа за развитие и популяризиране културното наследство на Балканите и повишаването стойността (валоризацията) на културните ресурси с помощта на информационни и комуникационни технологии.

Но недоумява как така в 21 век в европейския портал за култура Еurоpеаnа са представени 20 милиона колекции, но България я няма.

Тракийската Атлантида, Йордан Детев 03Вярва не толкова на думите, колкото на езика на артефактите. Харесва праисторията, заради баща му, проф. Петър Детев, разработил универсален метод за датиране на паметниците от 6200 г. пр. Хр. до началото на новата ера.

Чрез наследените и описани от него археологически проучвания получава общ поглед върху праисторията в Тракия – родината на могилната култура, най-старата устойчива култура в Европа. Така проследява нейното възникване, бурно развитие, впоследствие разпространено в Централните Балкани, нейния апогей в края на каменно-медната и началото на бронзовата епоха.

Тази година през май месец Фондацията провежда в Софийски университет Деветия международен филмов фестивал /от 9 до 14 май/ за наследство в категориите “Изкуство”, “Културно наследство”, “Традиции” и “Образование”.

Фондацията има богата дейност: Организира конкурси в областта на културната ни история, отразяващи я в прозаични, поетични книги, изложби, музикални спектакли и др. Нейният ежегоден форум “Български дни на наследство” подържа верига от арт-клубове, ежегоден филмов фестивал за българско наследство, Музикален филмов фестивал в памет на Николай Гяуров, ежегоден “Открит урок по история”, поддържа електронното списание “Българско наследство”.

И всичко в името на това да свърши вече вакханалията на незнанието и това да не знаем своя произход, своите наследствени характеристики.

Автор е на книжната поредица „Тракийската Атлантида“ в пет части (”Прародината на траките”, ч.1; “Хората”, ч.2; “Земята на Орфей”,ч.3; „Краят на Тракийската Атлантида“, ч.4; “От къде започва историята на Европа”, ч.5). В първата част става ясно, че 7000-годишната ни праистория е по-добрата част от съществуването на българския народ.

Че нашата прародина е била в Поречието на древната и велика река Хеброс (Марица). Именно Хеброс, проточила снага между всеизвестния Нил и неговия северен антипод Дунав, е родила култура по-ранна от познатите в Египет и Месопотамия и дала живот на по-късната Дунавска праистория по пътя й към Европа.

Огнище на тази култура са Мала Азия (Анатолия) и Стара Тракия, които в миналото са били общ географски район, в който културата Марица е имала самостоятелно, високо и оригинално свое присъствие и именно в Стара Тракия се е намирала прародината на нашите предци – траките. А огромна част от населяващите тези земи никога не са ги напускали, нито пък са пристигали в тях.

Тракийската Атлантида, Йордан Детев 02Още от ранния неолит те са били коренно, автохтонно население, превърнало този район в райско кътче, в обетованата земя.

Удивителните находки от Мулдава и Яса тепе, Варненския некропол, както и много други… Но пак е трудно да видим с други очи онаследените стари схващания, да се разделим с личната си легендата и да я открием в реалността. За да я върнем пред очите на всички. Така както Петър и Йордан Детеви успяха да възродят нашата духовност, да я изпълнят с живота на реалните артефкати, със свещенодействията на тракийските мисти-жреци.

Но все пак несъмнено предстои възкресеното ни от Петър и Йордан Детеви древно и славно минало да засияе с пълната си сила, в цялото си величие и това да промени изцяло историята на света.

Лияна Фероли

Атлантида е била тук! От българите тръгва новото начало!
4.2 (84%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *