Атлантида – мит или реалност ?

Изгубеният континент Атлантида наистина ли е съществувал или е плод на човешкото въображение

Всички сведения за Атлантида, които са достигнали до съвремието са от второстепенни източници, отпреди почти 9000 години.

Ще намерят ли учените Атлантида

Ще намерят ли учените Атлантида 

 

 

Най-ранните легенди за изгубения континент датират от времето на Платон. Древногръцкият философ първи споменава в своите произведения Timeaus и Critias, легендата за Атлантида. Според преданието един гръцки държавник на има Солон пътувал до Египет, където научил мистериозната история.

Солон разбрал, че е съществувала могъща островна нация наречена Атлантида, която обитавала земите , намиращи се по средата на световния океан, оттатък „Стълбовете на Херакъл“. Атлантите искали да завладеят нови земи в това число и Гърция и Египет.

Атиняните организирали войска от цяла Гърция и я повели да спрат атаките на Атлантите. Смелите мъже от Атина били изоставени от своите съюзници, но все пак успели да победят нашествениците.  Атиняните спечелили сражението, но островът бил сполетян от страховити земетрсения и наводнения и за един ден Атлантида изчезнала завинаги от картата на земното кълбо.

Това са сведенията, които Платон дава и те са достигнали до наши дни.

Учените непрекъснато търсят нови доказателства за това, къде е потънала Атлантида, но сведенията са доста противоречиви. Според техните теории изчезналият остров се намира в границите от Филипините до Средиземно море и от Бахамите до недрата на Антарктика.

Не веднъж в медиите са излизали новини, че Атлантида е намерена, но това се оказва поредната медийна сензация.

Според съвременните учени Атлантида е възможно да се намира в Източното Средиземноморие между Кипър и Сирия, където американска експедиция открива на дъното постройки , създадени от хора. Това съвпада с написаното от Платон.

Испански учени обявиха своя теория къде е Атлантида. Според тяхната версия потъналият остров е край бреговете на Испания, където има погребан град и отново отговаря на описанията на Платон.

Британски учени не закъсняват с версията си, че са открили Атлантида в частта, която се намира от Дания до Шотландия.

Канадска експедиция пък съобщава , че е намерила предполагаемият изчезнал остров в района на Бермудския триъгълник, недалеч от крайбрежието на Куба. Но малко по- късно става ясно, че тази находка няма нищо общо с Атлантида, защото намереният град бил построен преди 1500-2000 години, а според Платон Атлантида е потънала около 9500 години преди новата ера.

Според българският изследовател проф. Димитров, откривателят на Чинията на Ной, Атлантида трябва да се търси в Черно море. Атлантида е мечтата на всеки изследовател, казва професора и се надява да намери средства за своя експедиция.

Едва ли някога ще разберем съществувала ли е Атлантида или това ще се окаже неразрешима загадка за много поколения напред.

Атлантида – мит или реалност ?
4.5 (90%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *