Д-р Тихомир МУСТАКОВ, алерголог: Астма при децата

Д-р Тихомир Мустаков е роден на 30 януари 1965 година. С него разговаряме за често срещащата се астма при децата и какво е това бронхиален спазъм.

От 1992 г. работи в детско-юношеския алергологичен кабинет в Клиниката по алергология на Университетска болница “Александровска” в София.

астма при децата бронхиален спазъм - 02Специализирал е педиатрия в София и алергология в Холандия. Автор е на около 30 научни публикации.

– От какво най-често се предизвиква бронхиалната астма при децата?

– В най-ранната детска възраст обикновено се предизвиква от вирусни инфекции, които отключват спазъм на бронхите. В по-късна възраст продължаващите бронхиални обструкции оформят заболяването бронхиална астма. При децата между 1 и 3 години проявите на бронхиална астма се отключват както от алергени, така и от храна.

астма при децата бронхиален спазъм - 01След 3-годишна възраст най-честата причина на бронхиалната астма е алергията, като отключващ фактор за пристъпа обикновено са вирусните инфекции, масивният контакт с алергени, екстремни физически натоварвания или емоционален стрес. При всяко конкретно дете тези фактори са в различни пропорции – при някои деца водещи са инфекциозните фактори, при други – алергичните.

Вижте и ТОВА: Начините за лечение на бронхиална астма. Симптоми и лекарства. Народна медицина!

Много често тези фактори съжителстват или се конкурират при едно и също дете. Това особено затруднява изясняването на причината в ранната детска възраст. Твърде често първите пристъпи на бронхиалната асма се възприемат като бронхиални инфекции и се лекуват като такива. Детето е подложено на силен контакт с антибиотици и други противовъзпалителни лекарства, без да получава лечение за овладяване на бронхиалния спазъм.

d-r-tihomir-mustakov-alergolog-01

Д-р Тихомир Мустаков, алерголог

Затруднява ни също сложното функционално изследване на дишането при малките деца – те не могат достатъчно добре да сътрудничат при изследването. Трудно се изяснява и алергологичното състояние на детето – в тази възраст е ограничено приложението на кожните проби. След 3-годишна възраст могат да се направят много повече изследвания.

При по-големите деца влизат в действие всички възможни алергологични изследвания, както функционални, така и имунологични плюс кожно тестуване, което помага окончателно да се изясни причинният фактор на астмата и да се следи добре състоянието на детето. Астмата е хронично заболяване и при еднократен контакт с лекаря не могат да бъдат добре уточнени тежестта и прогнозата на заболяването.

При по-големите деца, особено в пубертетната възраст, се намесват и други причинни фактори – тютюнопушене, вредности от професионалната или от учебната среда, което е голям проблем за децата с лесно дразними дихателни пътища.

В голяма част от училищата се наблюдава наличие от алергени в много по-големи количества, от тези, които са в домовете на децата. Обикновено семейството предприема всичко възможно за осигуряване на хипоалергенна среда за детето.

В училищата има изобилие от саксии, мокети, стари настилки и дебели завеси, които осигуряват контакт с голям брой алергени – основно плесени и прах.

– Астмата винаги ли има алергичен характер?

– Специално в детската възраст, когато става дума за астма, наистина тя е алергично заболяване. Въпреки че някой път провокиращият момент може да бъде вирусна инфекция. Но се смята, че причина за развитието на астмата е алергията. Алергията е особена реакция, която се развива от имунната система, изпълняваща в случая погрешна задача – вместо да пази организма от инфекции, атакува собствените си тъкани, в случая – бронхите.

– От какво се причинява алергичната астма?

– Астмата е една от най-тежките социалнозначими прояви на алергичните болести. Причината е една постепенна пренастройка на имунната система от раждането на детето до по-късните периоди в развитието му. Проявите са хранителни алергии и кожни реакции в ранната кърмаческа възраст. Постепенно имунната реактивност се измества към дихателната система с прояви на алергична хрема и астма при децата в по-голяма и в пубертетна възраст.

– В кой момент се появяват най-често астматичните пристъпи?

– Всеки болен може да прояви астматичен пристъп най-вече в зависимост от това към какво е алергичен. Пролетта и есента се смятат за сезони, в които астмите се влошават. За есента е характерно учестяването на вирусните инфекции. От ранна до късна пролет се активират редица алергени: полени, спори на плесени, микрокърлежи (основен алерген на домашната прах).

– Кои са най-важните симптоми на астмата?

– Суха, дразнеща кашлица, свиркащо дишане и задух. За съжаление при децата това не винаги се проявява отчетливо. Преходността на симптомите понякога не позволява самият пристъп да бъде регистриран от лекар. Лекарят трябва да се ориентира по разказа на родителите или на близките, които са установили пристъпа. Не случайно диагностиката в ранната детска възраст е много трудна.

Съществува и опасност от свръхдиагноза на състояния, които всъщност не са астма, а просто я имитират – напр. наличието на чужди тела в бронхите, задавянето с храна или със секрет от горните дихателни пътища.

– От какво може да бъде предизвикан един алергичен пристъп?

– Класическият случай, при който се развива астматичен пристъп при алергичен човек, това е контактът с алерген. Ако човек е алергичен към полени и е в контакт с цъфнали растения, окосена трева, разбира се, може да се очаква пристъп. От алергия към домашна прах пристъпите се провокират след игра вкъщи. При по-големите деца може да се случи при работа с прахосмукачка.

При децата, алергични към плесени, пристъпът се провокира след преспиване в помещение, където има плесени – по стените или в саксиите. Интересна причина за пристъп е наличието на алерген по дрехите на съучениците. Често по време на вирусна инфекция се появява свиркащо дишане, кашлица и задух.

– Внезапно ли се появяват пристъпите?

– Най-често пристъпът се развива за 20-30 минути, понякога – за 1- 2 часа. По-големите деца съобщават за т. нар. аура преди пристъпа, т. е. – те могат да го усетят. Това е важно за лечението, тъй като рано може да се приложи профилактичен или лечебен медикамент.

Много е важно болният да бъде обучен да разпознава първоначалните симптоми, характерни за всеки отделен пациент. По този начин се прилага ранно лечение, което е по-успешно, отколкото когато пристъпът вече се е развил. Желателно е да не настъпва тежък бронхиален спазъм. В тежки случаи може да се стигне до смърт.

– С възрастта децата могат ли да оздравеят от астма?

– Тази надежда се храни от всички родители на деца, болни от астма. Става дума за т. нар. спонтанна ремисия на заболяването, т. е. изчезване на бронхиалната обструкция без необходимост от лечение. За съжаление, това се случва при 10-20 на сто от случаите.

– Как се лекува астмата при децата?

астма при децата бронхиален спазъм - 03– То обхваща два етапа: лечение на астматичните пристъпи и лечение между пристъпите. Лечението на пристъпа е обект на първичната или на спешната помощ – прилагат се бронходилатиращи средства (в инхалаторна форма) и кортикостероиди.

В междупристъпния период се провеждат изследвания, прави се връзка между алергена и пристъпа, изяснява се състоянието на белия дроб и при необходимост започва поддържащо противовъзпалително лечение – то отново е в инхалаторна форма.

Голям дял в лечението на астмата има имунотерапията, чиято цел е да нормализира реакцията на имунната система спрямо алергена, който предизвиква пристъпите.

– Астмата води ли до туберкулоза или до белодробни тумори?

– Не, такива данни няма.

– Може ли астмата да породи кардиопатия?

– Тежките форми на астма, водещи до сериозни пристъпи, натоварват сърцето.

– Полезна ли е промяната на климата за болните от астма?

– – Астмата е типичен представител на болестите, свързани с околната среда, а климътът е един от определящите фактори. Някои от болните се повлияват много добре от промяна в климата. Климатолечението е важно – подходящи са санаториалните курорти в гр. Сандански, във Велинград, в Свети Влас и в Троян. При някои болни климатолечението има много добър ефект.

Д-р Тихомир МУСТАКОВ, алерголог: Астма при децата
3.7 (74.55%) 11 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Д-р Тихомир МУСТАКОВ, алерголог: Астма при децата

  1. Zdr isam da pravya kintakt s dr mustakov ce koga ste doyde v gr razgrad v dr velkovi

  2. Д-р Мустаков има частен кабинет в София и не обикаля из страната. Специализирал се е в лечението на астма при децата и всякакви бронхиални пристъпи. Телефонът му е 0879 42 59 40, кабинетът му се намира на бул. „Прага“ 14 в столицата. Също ще се радваме, ако ни кажете и за други доктори, които могат да лекуват детската астма. Благодарим предварително!

  3. Moeto dete e s bronhialna asma otkrihaq predi mesec no men me pritesnqva che predi da napravi pristap tq mn mn kiha.Sutrin pochva s kihabeto i do vecherta pravi pristap ili pochva da q sarbi tqloto.mola da mi pomognete kakvo da pravq ili kade da otida.Tq e na 5 god

  4. zdraveite az se namiram v angliq i tuk mi kazaha che deteto mi ima astma da ostana li tuk ili da se pribiram v balgariq kade lechenieto na deteto shte bude po dobro

  5. По-вероятно е в Англия да е по-добро лечението.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *