Сунай Ибрямов сбъдна мечтата си – откри астероид

Сунай Ибрямов откри астероид

Сунай е горд от себе си

Студентът в Шуменския университет Сунай Ибрямов знаел, че иска да се знимава с атрономия, още откакто бил в 11-и клас. Към днешна дата мечтата му е почти осъществена – той вече е откривател на астеорид, носещ временното наименование 2011 FY16, както chudesa.net вече писа.

Когато надникнем в живота на Сунай обаче, можем да потвърдим, че откритието му не е случайно. Макар само на 23 години, той вече има богат опит в наблюдаването на Космоса не само на академично, но и на практическо ниво.

“Да, чувствам се откривател”, заявява младежът и има защо – в България рядко се говори за открития от такова световно значение.

Сунай споделя още, че е избрал да учи в Шумен, защото тамошният университет единствен предлага обучение по чиста астрономия. Приели го на първо класиране по първо желание и той заедно с майка си се преместил да живее в града. В началото двамата се издържали на нейната заплата като продавчка и на стипендията на упорития студент, но малко по малко 23-годишният астроном започнал да трупа признания.

Освен че е млад откривател, Сунай също така е първият студент – демонстратор в своя факултет, води упражненията на по-малките от него студенти, избран е и за ръководител на набюденията в универистета. Той е почетен студент на Шумен, член на Съюза на астрономите в България, както и на столичната Астрономическата асоциация. Вече има издадени научни трудове и статии. След дипломинареното му за него се пази място за физик.

Сунай Ибрямов е поредното доказателство, че трудът и усилията понякога си заслужават.

Сунай Ибрямов сбъдна мечтата си – откри астероид
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *