Археолози откриха уникален скарабей край Любча

Скарабей от кехлибар в египетски стил донесе смут и почуда сред българските учени

Откриването му при разкопките в района на Любча става напълно случайно. Всички са учудени и дори бива обявен за имитация, тъй като подобни находки не са характерни за траките. Българският египтолог Васил Добрев успява да го датира като артефакт с близо 4 хиляди годишна история.

Според разкопаните предмети траките са били водеща сила, докато Римската империя е имала само второстепенно влияние, дори когато е властвала над българските земи. От Византия пък почти не са останали археологически следи, което води до извода, че те не са смятали тази провинция за важна.

Могилата, където е открит необичайният предмет, е от типа кенотаф. В такива се поставят предмети, типични за бита, в чест на мъртвите. Това е част от ритуалите на траките – народ, който е тачел смъртта до степен почти надминаваща таченето на живота. За тях е характерно, че плачели, когато се ражда дете, а празнувала смъртта на хората си.

Предполага се, че скарабеят е дошъл по нашите земи случайно или като средство за размяна на стоки. Васил Добрев е разчел, че върху него е възпят Неп Тауи Ре или Монтухотеп IV – фараон на Египет, живял преди 4 хилядолетия.

бутон за споделяне

Археолози откриха уникален скарабей край Любча
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *