Археолози откриха най-старите рунически знаци

Археолози откриха гребен от еленов рог, върху който са издълбани рунически знаци.

руни

Знаците върху този гребен са сред най-старите руни в света

Гребенът с руните е един от най-старите паметници от този род и се датира към втората половина на втори век от нашата ера, информира monitor. Реликвата е открита при археологически разкопки в Саксония-Анхалт, но няколко години находката е била “в нелегалност” до изясняването на обстоятелствата около нея.

Надписът върху гребена се транслитерира като “kama”, което означава “гребен”. Въпросният предмет има дължина 12.45 сантиметра, изработен е чрез проста техника и има директно битово предназначение.

Ранните рунически надписи са съвременници на гребена. Реликвата може да се окаже сред най-старите образци на добре съхранени руни. Това са знаци от писменост на германските народи, използвани са били от населението на Британските острови и Скандинавия. Според митовете тези знаци били дадени на хората от бога Один, който ги получил от небето. Това се случило, след като той слязъл по дървото на живота Игдрасил и се принесъл в жертва, заживявайки като простосмъртен.

Разпространението на християнството изместило руническото писмо, вместо него германските племена възприели латиницата. Руните обаче останали като паралелна писменост, свързана с ритуали и народни обичаи. В Швеция писмото било активно чак до 20 век в руническите календари и за декорации.

Археолози откриха най-старите рунически знаци
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *