Над 50 000 артефакти от древния град Теотиуакан са възстановени

Мексикански археолози са събрали около 50 000 артефакти от древния град Теотиуакан, които биха могли да предложат нов поглед върху неговата история

След като са прекарали години на постепенно издълбаване на път надолу по 103 метра дълъг тунел, екип от мексикански археолози са събрали около 50 000 артефакти от древния град Теотиуакан. Останките от тях биха могли да предложат нов поглед върху впечатляващия град, които са били недокоснати в продължение на почти 2000 години, защото датата на откриването им била запечатана около 250 г. след Хр..

Преди великите географски открития, начело с Колумб, бил построен град Теотиуакан, който е разположен на около 50 км североизточно от днешния Мексико Сити, столицата. Изчислено е че това е станало първи и седми век след Хр.. Той се състои от внушаващи благоговение храмове, които са изложени на геометрични и символични принципи.

Възстановени са над 50 000 артефакти от древния град Теотиуакан.

Възстановени са над 50 000 артефакти от древния град Теотиуакан.

Най-впечатляващата сграда на града е несъмнено пирамидата на Слънцето, която е третата по големина пирамида в света. Тя е реконструирана от археолозите преди известно време, но те са вярвали, че е направена грешка и са възстановили тази конкретна структура с грешен брой нива.

Новите открития са направени, когато ръководителят на проекта Серхио Гомес и екипът му пробиха надолу предварително затворена тунел, който е открит през 2003 г. Те са изкопали купища мръсотия и камъни с помощта на роботи с дистанционно управление, разкривайки едни интересни находки по пътя си.

В древните артефакти открити от тях са включени черупки, животински кости, бижута, керамика и семена. Те са разположени на около 18 метра под една сграда, наречена Храма на Пернатата змия, която е третата по големина пирамида в града. Те също така се натъкнали на други оставени извън три неоткрити досега камери, за които биха могли да предполагат, че елитът на града може да бъде погребан в тях. Откритите и възстановени нови артефакти от древния град Теотиуакан, биха могли да предложат нов поглед върху неговото минало.

Откритите и възстановени нови артефакти от древния град Теотиуакан, биха могли да предложат нов поглед върху неговото минало.

Откритите и възстановени нови артефакти от древния град Теотиуакан, биха могли да предложат нов поглед върху неговото минало.

Не са открити останки от лидерите на Теотиуакан досега, и древните жители на града никога не са оставяли никакви писмени документи, така че намирането им най-накрая може да осигури на археолозите важна информация за това как е бил управляван града. Но те ще трябва да направят много повече, да копаят и да търсят, преди да разберат, защото досега са стигнали само до 60 сантиметра навътре в камерите.

Археологът Серхио Гомес обяснява, че те не са загубили надежда за намиране на тези останки от лидерите и вероятно и други артефакти покрай тях, и ако те са там, очаква се да ни дадат много важна информация.

Над 50 000 артефакти от древния град Теотиуакан са възстановени
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *