Антиоксиданти, полезни свойства и храни, които ги съдържат

Колко пъти сте чували, че полезните антиоксиданти са важни за предотвратяването на много заболявания, а не само за красотата на кожата ни?

Но кои са храните, които съдържат антиоксиданти? Каква е връзката между тях и свободните радикали?Интервю с италианския диетолог д-р Лука Пирета.

Свободни радикали

Свободните радикали са много реактивни химически вещества. Те са молекули с един електрон по-малко: липсващият електрон избутва молекулата, в търсене на стабилност, да се свързват с други радикали, които водят до реакции в непрекъсната верига. Тази реакция може да бъде нарушавана само от антиоксидантите.

Антиоксиданти и свободни радикали.

Антиоксиданти и свободни радикали.

При нормални условия, производството на свободни радикали, общо взето се контрира от тялото, ако съотношението в организма е пропорционално между свободните радикали и антиоксидантите, то организмът е в перфектно здравословно състояние. Но когато свободните радикали се натрупват в телата ни и те не могат да бъдат неутрализирани от защитни антиоксидантни механизми, те създават условие за оксидативен стрес. И „тази ситуация на неравновесие”, причинява застаряването на кожата и намалява обмяната между клетъчните мембрани и външната стена.

Така че свободните радикали не са добри или лоши, но става ясно, че когато те са в излишък, вместо да предпазват тялото, те започват да го повреждат. В тези ситуации, разбираме, че действието на антиоксидантите е от решаващо значение за нашето здраве.

Диета с ниско съдържание на антиоксиданти и неправилен начин на живот (като тютюнопушене и стрес) води до по-голяма нужда от антиоксиданти за неутрализиране на свободните радикали.

Антиоксиданти на трапезата

Храни богати на антиоксиданти.

Храни богати на антиоксиданти.

Но какво трябва да ядем, за да гарантираме дневната си антиоксидантна дажба? Плодове и зеленчуци всеки ден ! Ето защо специалистите по хранене съветват да се ядат по 5 порции дневно. В зависимост от плодовете и зеленчуците, които избирате, това също така променя вида на антиоксидантите, които приемате. Затова е много важно да се променя и цвета на порциите.

Превенция с антиоксиданти

Антиоксидантите също са от решаващо значение за превантивните дейности. Освен че играят ключова роля в предотвратяването на тумори, те също помагат на нашата красота, като същевременно поддържат кожата млада и еластична. Но дали е достатъчна здравословната диета, за да се запази кожата млада? Д-р Пирета казва, че храненето не е единственият елемент, необходим за поддържане на кожата млада. В генетиката има много въпроси. Със сигурност обаче подкрепата на коментираните антиоксиданти в храната е най-здравословен и ефективен начин за борба със свободните радикали и по този начин да се поддържа еластичността на кожата и на функционалния капацитет.

Антиоксиданти и витамини в храните.

Антиоксиданти и витамини в храните.

Но как ни предпазват антиоксидантите?

Антиоксидантите съставляват нашата вътрешна броня. Всъщност „те се подлагат на вредните ефекти на свободните радикали”, като неутрализират последствията и предотвратяват (или забавят) вредното действие. Те образуват химичен щит и се „жертват“ на мястото на жизнените структури в нашето тяло. Но внимавайте, защото те често забавят само вредните ефекти на свободните радикали. Ако ядем много антиоксиданти, това е добре, но не означава, че всичко е наред със здравето.

Въздържайте се от готвенето!

Плодовете и зеленчуците са основните антиоксидантни средства: но какво става, когато се готвят тези храни? Диетологът съветва да се въздържаме от готвенето, защото някои от тези антиоксиданти се унищожават чрез варене, както се случва с всички полифеноли, на витамин Е и витамин С.

Полезните антиоксиданти са важни за предотвратяването на много заболявания.

Полезните антиоксиданти са важни за предотвратяването на много заболявания.

Минерали като селен, цинк и каротеноидите не претърпяват значителни промени и дори ликопенът увеличава своята бионаличност при високи температури. Той се намира например в доматите и лютите чушки. Въпреки това, предпочитайте ниска температура за готвене за кратко време, за да поддържате нивото на полезните хранителни вещества.

.

Антиоксиданти, полезни свойства и храни, които ги съдържат
4.1 (82.5%) 8 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *