Ето коя е легендарната амазонска кралица Орития, воювала срещу Атина

Коя е била мощната амазонска кралица Орития и какво я е накарало да стартира очевидна атака срещу Атина?

Орития е била една от онези опасни жени, чиято красота е била твърде често описвана от ужасени и развълнувани мъже, че е станала легендарна. Векове наред амазонките не са били нищо повече от легенда, но в днешно време изследователите често ги приемат като истински. Амазонките често са били сънувани в чувствените сънища на войниците, а техните изящни тела са били като опасни машини и магнит за слепия стремеж на мъжете.

Томирис - амазонска кралица.

Томирис – амазонска кралица.

Забележителната легенда за Орития е фрагментирана, но остава очарователна история за една смела жена, чиито корени и постижения се отличават сред другите митове. Всяка история за една от тези невероятни жени е пълна с боеве, включително военни умения, които са ужасявали най-смелите армии. Те са имали според митовете сила, която са спечелили чрез сътрудничество с боговете.

Орития и нейното семейство

Историятата на Орития е свързана с живота на нейната майка и сестра или сестри. Майка й е била Марпресия, кралицата на амазонките, която споделила силата си с няколко други амазонки. Едната от тях е известна като Лампедо, което означава „горяща факла“. Тя е била сестра на Марпресия. Тя споделяла царуването си с друг митичен герой Хипо („кон“). Възможно е в този период да има повече кралици на амазонките, но техните имена са загубени във времето.

Според известната история Марпресия е помогнала да се установи град Ефес и друг град разположен в Кавказките планини. Едно от най-големите й постижения е било създаването на голямата бариера, която отделя земите на север и юг, известни като Каспийските порти в Кападокия, въпреки че Каспийско море е много далече от Кападокия. По всяка вероятност това се отнася за някакви граници на земите между тези земи, за да не могат да нахлуват варварски племена от Изток.

Антиопа е била сестра на Орития. Баща й е бил Арес. Възможно е другите сестри на Орития да са били Метанипе (Melanippe) и Хиполите (Hippolyte), но не всички изследователи са съгласни с тази версия. В книгата си за амазонките Адриен (Adrienne Mayor) написал в една част, свързана с Херакъл (Херкулес):

Легендарните амазонки

Легендарните амазонки

„В разказа на Орозий царицата на Амазонките Орития е била тръгнала на война, оставяйки сестрите си Иполит, Антиопа и Меланипе, само с малка сила да защитават Понт. Но Херакъл бил толкова обезсърчен от идеята да се изправи лице в лице с амазоните, че той подготви изненадваща атака.“ След като преценил силите си, Херакъл решил да влезе внезапно в Амазония, когато те не са очаквали атака“, пише Орозиус. Гърците са направили засада за жените, когато те са били „невъоръжени и необезпокоявано са живеели в мирни времена“ (Mayor, стр. 252-253)

Трябва да се отбележи, че е възможно понятието „сестри“ да не означава непременно кръвна връзка, а че само принадлежат към кръга на амазонките. Смята се, че Антиопа е съпруга на Тезей и майка на Иполит, но някои източници твърдят, че са имали дъщеря. Тя се появява в разновидност на историята за деветия труд на Херакъл. Има много различни версии на нейната история. Някои представят любовната история на Антипия и Тезей като съвършена любовна история, докато други твърдят, че Тезей я е оставил на Федра. Независимо от подробностите на историята, последователната тема е, че животът на Антиопа се е основавал на лоялност към сестра й Орития. В древни времена гробницата на Антиопа е било добре известно място в Атина.

Войни принцеси от царството на амазоните

Името Орития означава „жена, която бушува в планините“. Подобно сложно и поетично име е обичайно сред амазонките. Нейното управление е било споделено с Антиопа, но историята на Оригия не е само чрез връзката й с нейната сестра. Тя е била известна амазонка девица, чиято власт била огромна сред нейните слуги и е станала известна като тактически боец. Военните техники, които е създала са подобрили бойните методи на амазонките. Освен това нейната военна сила и забележителна личност са донесли много предимства на нейната общност. Думата амазонка от гръцки означава ”без гърда”. Имали са един много жесток варварски акт на изгаряне на едната гърда още в детството, за да не им пречи при стрелбата с лък. Сред тях е имало и мъже и не е доказано, че са били агресивни. Амазонките може би просто са били войнствени, за да се отбраняват.

Изображение на легендарната амазонска кралица Орития.

Изображение на легендарната амазонска кралица Орития.

Животът на Орития е добре известен от италианския препис на Трогус Помпей „История на света“. Историята на Орития е свързана с известната история на Тезей, който отвлякъл Антиопа. Както обяснява Адриен Майор:

„Отвличането на Антиопа от Тезей е причина за войната. Когато кралица Орития се върнала в Понт от военните си кампании, Мелани обяснява убийството на сестра й Хиполите с Херакъл (Херкулес) и отвличането на Антиопа. Огорчена от тези актове на агресия, Орития поискала помощ от Сагил, вожд на скитите на север от Черно море. Тя казала на Сагил, че амонийците от Понт „са от скитски произход“, че отдавна „след като мъжете им били избити, жените били вдигнали оръжие и се доказали с храбростта си, че скитските жени са толкова силни и смели, колкото и мъжете.“ Той обяснява причините за войната в Атина. Развълнуван от националната гордост – Сагил се съгласи да помага на отдавна изгубените жени. Той определил своя син Панасагорас (Panasagoras) да оглави голям контингент от издигнати скитски воини, да се присъединят към силите на Орития. Разказът на Диодор е по-кратък, но по същество е същият: „Скитите обединиха усилията си с амазонците и по този начин се събрала внушителна армия, водена от амазонките.“ Според тази история, запазена от Джъстин и Диодор (и Сократ), гърците идентифицирали амазоните като скити и че друго скитско племе се присъедини към войната на Амазоните в Атина.“ ( Mayor, стр. 272).

Тезей и амазонката Антиопа.

Тезей и амазонката Антиопа.

С амазонките може би са участвали и малкото останали живи мъже амазони, макар че за тях не се споменава нищо, най-вероятно просто защото са били малко и в управлението на царството са участвали само жени. Дори има и митове за амазонките, според които те убивали всяко новородено мъжко бебе, за да останат само жени.

Формирането на амазонките

Какви са корените на амазонките? Някои изследователи смятат, че са скитски жени, други ги свързват повече с атиняните. Историята на Орития може да хвърли светлина върху този въпрос. По време на целия си живот тя е договаряла със скитските владетели и изглежда, че го прави от позицията на съсед, а не на слуга – и така е поддържала атинската връзка. Обаче краят на живота й се случва по време на експедиция, която води от кимърския Босфор до района на Тракия. Тя обсадила Атина и по време на битката сестра й е била убита. Скоро след това, Орития също умира от нараняванията си.

Легендата за Орития и Антиопа е вдъхновила известния писател Джовани Бокачио, който ги е включил в творбата си „Известни жени“. В главите за две амазонки се появяват историите за жени като Зенобия на Палмира и Клеопатра VII.

Антиопа – амазонска кралица.

Антиопа – амазонска кралица.

Вярвате ли в съществуването на амазоните?

Този въпрос звучи малко като „Вярвате ли във феите?“. Днес обаче започваме да сме по-убедени, че амазонките са съществували. Въпреки че най-скептичните изследователи все още имат своите съмнения, нарастващият списък с археологически артефакти започва да дава тежест на съществуването в миналото на амазонките. Това обаче е съвсем различна история …

Научно предположение

Голямата тайна според някои учени е, че амазонските жени всъщност са тетраплоидни хора, но това научно предположение не е било известно преди време, докато един автор не направил невероятното откритие за полиплоидизма и способността му да създава гиганти. Тераполоидните хора имат двоен набор от хромозоми, които ги правят много по-големи от нормалното. Те са изключително мощни, интелигентни и живеят много по-дълго от обикновените хора. Те растат приблизително два пъти по-големи от нормалните хора. Този факт, основаващ се на други научни изследвания, предполага, че тези гигантски жени на Амазон са били с височина от около 3 до 3,5 метра. Това предположение все пак не може напълно да се докаже.

Геномни мутации – полиплоидизъм и тетраплоиди.

Геномни мутации – полиплоидизъм и тетраплоиди.

Амазонските жени са били според тези предположения, раса на гигантски жени, живеещи в Турция, също по предположението, че са тетраплоидни хора, много реални и опасни, тъй като са мощни и страшни и са постигали големи победи. Никой не е имал право да живее в легендарната Амазонка в Мала Азия. Те са имали конница, изпълнявали са успешни набези в гръцки села и са се биели в Троянските войни.

Целта на амазонките е била да се създаде елинистично общество, което е въплъщение на доктрините на култа към Деметра, който по същество представлява поклонение и див контрол над мъжете и в крайна сметка едно просветлено общество. Това е означавало да се въведе матриархално общество сред нормалните хора и да се контролира човечеството.

Според легендите и историите за амазонките, те живеели на територията на Мала Азия, но са открити археологически разкопки, които се предполагат, че са на амазонките. Те се отнасят за намерен гроб на жена, за която учените предполагат, че е била амазонка, който се намира на границата на Русия с Казахстан. В Уикипедия пише, че те са живели в Мала Азия и до брега на Азовско море, близо до тези земи е бил намерен този гроб.

Фактите

Някои от учените не приемат съществуването на легендарните амазонки, а други ги приемат за реално съществуващи, за което има и някакви археологически доказателства. Общо взето не се приема от болшинството учени, защото се уповават на атеистичния произход на живота на Земята и не приемат съществуването на гиганти, за което пише в Библията и в легендите. Все пак за амазонките няма сигурни доказателства, че са били тетраплоиднои хора и следователно гиганти.

Битка на амазонките – художник Петер Пол Рубенс.

Битка на амазонките – художник Петер Пол Рубенс.

По отношение на въпроса за гиганите, ако се приеме за верен библейският доклад за сътворението, всичко си идва на място. За това са нужни съответните научни факти и да им се обърне сериозно внимание. Редно е еволюционната теория да се изхвърли от учебниците и учебните програми на ученици и студенти. Тя даже не е нормално, не заслужава да се нарича теория, а по-скоро лека хипотеза.

Научните факти, които поднасят учените креационисти са достатъчно достоверни и убедителни. Според направените изследвания и публикувани в книги и в музея по креационизъм в Глен Роуз с директор д-р Баун, преди потопа хората са живеели в пъти повече от сега и са били високи до 3 – 4 метра. Животните и растенията също са били по-едри и тогавашните човешки същества са живеели в една епоха с динозаврите. За това има доказателство – в Северна Америка са намерени вкаменени стъпки на динозаври и на хора с голям размер на краката в един пласт, следователно са живеели в една епоха. Друго доказателство са скалните рисунки открити в Перу, които изобразяват хора яздещи динозаври.

По-високият ръст на хората преди потопа се обяснява с климата, който е бил тогава. Според изчисленията той е бил прекрасен за живеене, без зими, студове и дъждове, земята се е напоявала само със сутрешната изобилна роса, както пише и в Библията. За да се постигне този отличен климат, учените са изчислили, че атмосферното налягане е било 2 атмосфери, а това е давало възможност на летящите динозаври – птеродактили и дракони да летят. В атмосферата на височина около 20 км., където днес е озоновият слой, е имало зашита от ултравиолетовите лъчи и всякаква вредна космическа радиация на 100%. Подробностите са обяснени от д-р Баун в лекциите му в 6 епизода ”Симфония на сътворението”. Обяснена е причината за разликата в датирането при изследванията на учените атеисти с тези на креационистите, които се придържат към библейския доклад и младата възраст на планетата Земя.

Според описаното научно предположение за тетраплоидните хора, става ясно и може да се допусне, че е възможно да са съществували гиганти (но не и след потопа или само в редки изключения) с около 3 – 3,5 метра височина, с по-голяма физическа сила и по-голям интелект, които живеят и по-дълго. Всички тези факти могат да ни дадат увереност в достоверността на писаното в Библията, включително и за надеждата за избавлението от смъртта чрез вяра в Исус.

За съжаление в наше време повечето хора нямат интерес към духовните неща и вярата в Бог, а според пророчествата за последното време всички белези са налице и остава само да се осъществи обединението на църквите и налагането на закони принуждаващи хората да приемат фалшиви религиозни поклонения произхождащи от Католическата църква и съюзените с нея протестантски църкви. Над това всеки трябва да се замисли и да вземе решение на коя страна ще застане преди да е станало късно. От направеният избор ще зависи и вечната съдба на всеки човекдара на вечния живот, за който пише в Библията.

По въпроса дали са съществували легендарните амазонки, може да се приеме със сигурност, че са съществували, тъй като и за други митични личности има допълнителни доказателства, че са съществували. Например за Нимрод и Ищар е писано в епос, но за Нимрод пише и в Библията. Ищар е измислила нова за времето си религия и се е провъзгласила за богиня, а Нимрод за бог. Ето как реално съществуващи хора са се прогласили за богове и са ги описали в легендите и митовете. По подобен начин може да се приеме, че е истина съществуването на амазонките и за други митични личности. За интересната история за Нимрод и Ищар четете – ТУК.

Вижте и клиповете!

Ето коя е легендарната амазонска кралица Орития, воювала срещу Атина
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *