Красивият аконит – отровно цвете или билка против стрес и рак

Малко известното цвете със сини цветове аконит е силно отровно, но в определени малки дози е полезно при стрес, ставни заболявания, рак и други болести

Аконит.

Аконит (Aconite) или висок боец е една многогодишно ливадно растение наброяващо повече от 300 вида, сред които най-често срещани са Aconitum napellus, Aconitum Songoricum, Aconite exelsum. На евразийския континент растението се намира в южната част на Сибир и Алтай, в северната част на Централна Азия, в Приморие. В допълнение, представители на рода Aconite растат в Северна Америка. По научното му име в България отговаря билката самакитка (Aconitum), но се различават.

Цветовете му са в ярко син, син, виолетов (рядко в бял, жълт или пъстър) цвят.  8 цъфтящи цветове на растението са оформени като каска (откъдето идва и другото му название висок боец), и са събрани в красиви съцветия. Въпреки това, тази красота е смъртоносна: цветовете, листата, семената и коренищата (особено!) в някои видове аконит са много отровни, главно по време на периода на цъфтежа.

Аконитните химикали алкалоиди – включват аконитините, които са най-силните отрови на растението, поради което клубените от него произвеждат характерна миризма, напомняща миризмата на ряпа или целина. Това са аконитините, които са основните активни вещества в тинктурата на аконита, използвани в неофициалната и хомеопатична медицина за лечение на рак и редица други заболявания.

Моля, обърнете внимание! Отровите в него лесно и бързо проникват през кожата!

Ето защо, ако искате да берете растението сами, сложете го с трайни гумени ръкавици и маска и бъдете много внимателни.

Аконит

Аконит

Съдържанието на аконитин в клетъчния сок на растенията може да варира значително, което се отразява както в противораковите, така и в други терапевтични свойства, както и до степента на увреждане, което „синьото масло“ може да причини злоупотребата с дадено лице.

Симптоми на отравяне.

Картината на отравяне с аконитини се определя от нейния многопосочен разрушителен ефект. Под въздействието на отровата всички жизнени системи падат: нервни, сърдечно-съдови, дихателни, отделителни. Смъртоносният алкалоид нарушава метаболитните процеси и механизмите на имунната защита.

Aconitum lycoctonum

Aconitum lycoctonum

Не се опитвайте да вкусите грудките му! Първите признаци за вредното въздействие на аконитина – желанието за повръщане, гърчовете и изтръпването на езика – се появяват незабавно. След това се развива класическа картина на отравяне с кураре-подобни отрови. За смъртоносен изход е достатъчно да погълнем само 1 грам от грудките на растението!

Действието на алкалоида аконитин върху сърцето и кръвоносните съдове

Мускулите на сърцето и кръвоносните съдове реагират на критични дози отрова с понижаване на тонуса, което води до рязък спад на кръвното налягане при човек. Реакцията на проводната система на сърцето в началния етап на отравяне се проявява чрез забавяне на ритъма – брадикардия. Тъй като процесът напредва, картината се променя: брадикардията се заменя с повишен сърдечен ритъм – тахикардия. След това, при липса на спешна помощ, има фибрилация – хаотични контракции на сърцето.

Други прояви на отравяне

Сърдечносъдовите нарушения при отравянето с аконит са съпътствани от жажда, гадене и повръщане, нарушение на чувствителността на устните, бузите, езика и върха на пръстите, сухота в устата, неправилна температура.

Високата степен на интоксикация се проявява чрез потрепване на мускулите на лицето, ръцете и краката, периодично увреждане на зрението, затруднено дишане. След това идва загуба на съзнание, спиране на дишането и сърцебиенето.

Може ли отровата да бъде лекарство?

Аконит - Aconitum napellus и Ерантус зимен аконит - Eranthis Hyemalis - Winter Aconite

Аконит – Aconitum napellus и Ерантус зимен аконит – Eranthis Hyemalis – Winter Aconite

Подробностите за злокачествените ефекти на аконитина причиняват доста разбираеми страхове при хора, които са изправени пред сериозен здравословен проблем и които се опитват да намерят ефективен метод за лечение с алтернативни методи.

Възможно ли е цветето аконит да може да се използва като лекарство, постигайки мощен ефект, когато официалната медицина е безсилна? Да, освен това, дори без фатални промени в тялото?

В Европа не се обръща много внимание на лечебните свойства на аконита, защото е много малка границата на терапевтичната и отровната доза. Ако го забележите близо до дворовете си, трябва да пазите децата си от него.

Първо, трябва да припомним, че всички химиотерапевтични лекарства, използвани в стандартните схеми за лечение на рак, се отнасят до агресивни вещества с огромен брой странични ефекти.

По този начин официалните антинеопластични агенти, като алкохолен екстракт от алкалоиден аконит, са вредни не само за раковите клетки, но и за здравите органи и тъкани. Включително, това се отнася за химиотерапия от последното поколение, работещи сравнително селективно.

Операциите на официалните лекарства в по-голямата част от случаите обаче могат да бъдат планирани и контролирани.

Що се отнася до тинктурата на аконита, използването на тази отрова дори при хомеопатични дози е свързано с висок риск, тъй като за да се получи стабилен терапевтичен ефект, лекарството трябва да се приема дълго време, като постепенно се повишава дозата до така наречения праг на насищане, което при различните пациенти може да варира значително.

Следователно, високият боец ​​не е включен в одобрената от СЗО схема за лечение на рак, както и други сериозни заболявания.

Независимо от това, хомеопатичните лекарства, базирани на акронитна тинктура, са официално разрешени за употреба в Китай и Индия, както и в България. В случая, когато билката е силно разредена е по-безопасно лечението с нея. Да припомним, че хомеопатията се отхвърля от повечето учени и не се признава като нормалните лечения.

Струва си да се добави, че лечебните свойства на растението са познати от древни времена.Освен това, в не толкова далечното минало професионалните онколози успешно са използвали аконит в сложното лечение на тумори на рак.

Първите официални бележки за лечебните свойства на аконита в хомеопатични дози се появяват в средата на XIX век. Една от тях е публикувана в английската медицинска публикация „Lancet“.

Aconitum soongaricum i Aconite exelsum

Aconitum soongaricum i Aconite exelsum

През миналия век в Съветския съюз практикуващият хирург-онколог Закаурцева Т. В. е разработила техника, която използва в продължение на повече от 20 години в медицинската си практика. Лекарят предписва курсове за приемане на аконитична тинктура за онкоболни пациенти в предоперативния период, в резултат на което е възможно да се постигне локализация на тумора (изчезване на метастазите) дори в късните стадии на заболяването. След лечение с аконит се извършва пълно отстраняване на огнището на болестта.

В постоперативния период Закаурцева отново назначила на пациента курс на лечение с екстракт от корена на билката. Това позволява да се предотврати появата на нови метастази: обикновено усложнение след операцията за отстраняване на злокачествени тумори.

Универсалният аконит.

За разлика от съвременната официална онкология, която е избрала синтетичните антитуморни лекарства за насочено действие, народната медицина до днес успешно използва аконитна тинктура за лечение на ракови тумори – както спомагателни, така и основни.

В допълнение, билката намира приложение в лечебните режими на редица заболявания, които трудно се лекуват с традиционните лекарства.

Спектърът на индикациите за приема на аконит е изключително широк: удивителното лекарство няма аналози между растителните препарати за ефективността и различните посоки на терапевтичното действие.

Алкохолните екстракти от смес от растителни алкалоиди могат да се използват външно и / или вътрешно и дават добър ефект при кожни, костни и ставни, съдови, нервни болести, за мускулни тъкани и лигавици от различна природа, локализация и степен нас заболяване.

Красивият аконит – отровно цвете или билка против стрес и рак. На снимката Aconitum napellus.

Красивият аконит – отровно цвете или билка против стрес и рак. На снимката Aconitum napellus.

В допълнение към тинктурите с локално лечение на хронично дълбоко гниене, могат да се прилагат краткосрочни обтривания със свежи листа на растението.

Аконитът се използва при инфекциозни заболявания, той действа при  алергии, отравяне с плодове и гъби, ухапвания от отровни змии, насекоми, използва се в неврологията и психиатрията.

Една от най-невероятните особености при извличането на алкалоиди от аконит е възможността да действа като противоотрова за отравяне със силни отрови със сходна структура.

В този случай терапевтичният ефект се дължи на свързването на аконитина с кръвните клетки и / или други човешки тъкани, предотвратявайки тяхното взаимодействие със смъртоносните вещества.

Алкалоидите на аконита идеално си „подхождат“ в своята химична формула със структурата на клетъчните рецептори. Ето защо рецепторите взаимодействат с алкалоидите на аконита, а не с по-опасни отрови. Източник: pobedirak.com.

Красивото цвете аконит е отлично средство  в борбата с рака. Приемането му помага да се предотврати разпространението на ракови клетки в тялото. Тинктура от него може да се приготви у дома – 20 грама корен се залива с 200 мл алкохол 40% и се оставя да престои две седмици на тъмно и хладно място. Когато сте готови, филтрирайте. Вземайте по схема – започва се с 1 капка дневно и всеки ден се увеличава дозата с 1 капка до 20 и в обратен ред, два пъти на ден, разрежда се с малко вода.

При вземането на тинктура от аконит е важно едновременно да се използват противотуморни лекарства на базата на билки, които допринасят за елиминирането на токсините от тялото.

Който се интересува повече от билката аконит за лечебни цели, трябва да потърси повече информация, тъй като тя се предлага пакетирана или под други форми, в които е специално дозирана, пише в статия от 2014 г. в puls.bg. Статията е по-скоро с информативен характер и интересуващите се трябва да потърсят повече информация тъй като е важен вида на растението и дозировката, която се препоръчва да става с точни средства като спринцовките за диабетици, а не с капкомер.

Самакитка.

Самакитка, аконит, омаяк, вълче биле, аконитум

Самакитка, аконит, омаяк, вълче биле, аконитум

Билката самакитка, която вирее в България е един от видовете аконит и за нея няма толкова информация за лечебните ѝ свойства от народната медицина. Някои видове са по-токсични, а други по-малко и затова са нужни повече подробности като се има пред вид, че изследвания и приложения са правени в Русия, но както казахме и във Великобритания още от средата на XIX век. Билката самакитка е използвана и за тровене на вълци и лисици като в оставено в гората или другаде месо, хората са слагали малко наситнени листа и корени. Цветето дори е използвано и за приготвяне на отрова, в която топели върховете на стрелите.

Красивият аконит – отровно цвете или билка против стрес и рак
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *