Ако ви се случва все по-често да усещате умора, отпадналост, напрегнатост и да страдате от постоянно главоболие, то това подсказва, че тялото и душата ви боледуват.

За такива състояния още преди хилядолетия в Япония и Китай са открили ефективен лек – древните майстори са прилагали два метода на лечение, които днес са популярни по целия свят под името шиацу и акупресура.

Тези два сложни за изговаряне термина се отнасят към философията на азиатския точков масаж. Източната медицина смята, че той има силата да регулира жизнените процеси в организма и да спомогне за лечението на редица неразположения на тялото и духа.

Източните народи още от Древността вярват, че жизнената енергия, наречена Чи, тече по така наречените меридиани в тялото – те представляват невидими енергетични канали, които са в непосредствена връзка с точно определени органи на човека. И когато по някаква причина тези канали по някаква причина са запушени, движението на енергията се прекъсва и не само тялото, но и душата на човека започва да страда.

Смята се още, че тези меридиани правят връзката между отделните органи в човешкия организъм – именно те са системата за комуникация, която минава през тялото. Те започват от пръстите, свързват се с мозъка и след това стигат до точно определен орган. И когато дори и един от тези меридиани не функционира нормално, може да възникват неразположения. Масажистите, които практикуват точковия масаж, използват дланите, пръстите, краката и лактите, за да прилагат натиск точно по тези меридиани. Така се възстановява на баланса не само в тялото, но и и душата.

нумерология

Целта на точковия масаж (и на другите видове азиатски масажни техники) е да възстанови здравето и баланса на енергийните канали в организма и да регулира противоположните сили ин (отрицателната енергия) и ян (положителната енергия). Азиатските майстори на масажите твърдят, че точковият масаж има въздействие не само върху тялото и неговите енергийни зони, но и върху духа, ума и емоциите. Има дори и вярвания, според които масажистите могат да предават жизнената енергия (външен Чи) на друго лице.

Шиацу

Техниката, наречена шиатцу, се е появила в Япония и с нейна помощ се отпускат спазмите на мускулите, постига се хормонален баланс и се стимулират кръвният и лимфният ток. В основата на шиацу се открива естественият човешки инстинкт да се масажира и гали мястото, където се усеща болка.

Древните японци вярват, че чрез докосване пръстите и дланите стимулират определени точки на тялото, които съвпадат с естествените му вдлъбнатини. А те се намират в тясна връзка с органите. И докато силният натиск успокоява болката, то по-нежните докосвания могат да имат възбуждащо действие.

Акупресура

Акупресурата пък е китайска техника на лекуване с пръсти, която възстановява правилното протичане на биоенергията. Тя всъщност се явява един вид развитие на акупунктурата, но вместо игли се използват палецът и показалецът, чрез които се постига същият ефект.

Характерното за акупресурата е, че чрез масажиране на точно определени точки по тялото се облекчава болката и се лекуват редица заболявания, които са причинени от нарушения в нервната система. Китайският метод не само облекчава болката в тялото, но и значително намалява времето на боледуване, изначално премахва причина за нарушението и отстранява страничните ефекти – тревожност, страх, нервност, притеснение и т.н.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: