Учени заснеха създаването на мисъл

Японски учени успяха да заснемат за първи път видео, показващо как се формират мислите в мозъка, съобщава сайтът svetovnizagadki.com, цитирайки “МениджърНюз”

Трябва да се има предвид обаче, че става въпрос не за човешки мозък, а за мозъка на риба от вида данио рерио, а самото видео показва реакцията на рибата към храна.

Японски учени успяха да заснемат за първи път видео, показващо как се формират мислите в мозъка на риба

Японски учени успяха да заснемат за първи път видео, показващо как се формират мислите в мозъка на риба

За да бъде заснето видеото, учените използват една напълно нова техника – суперчувствителна флуресцентна сонда, способна да разпознае невралната дейност и показваща как невроните светят, когато са активни.

Това все пак е една наистина фундаментална крачка, която ще позволи да се разбере по какъв начин функционират мозъците на земните организми. В следващия етап на проучванията японските учени ще се опитат да приложат новия метод и върху мозъците на някои други организми.

Малко по-рано тази година невробиолози от САЩ и Великобритания откриха за пръв път координатни неврони в човешкия мозък, които помагат за ориентацията в околното пространството чрез изграждане на един вътрешен модел.

Изследването е проведено върху 14 страдащи от епилепсия доброволци, на които се имплантират електроди в мозъка. След това пациентите играят специална компютърна игра, в която управляват велосипед, а мозъчната им активност се следи и анализира детайлно от учените. Едно наистина добро постижение на учените.

Константин Серафимов

Учени заснеха създаването на мисъл
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Учени заснеха създаването на мисъл

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *