Село е поразено от мистериозна епидемия

Необикновена епидемия обхваща периодично казахстанското село Калачи – неговите жители заспиват буквално докато вървят, пише сайтът 30dumi.eu

Мистериозната епидемия се появява за пръв път миналата пролет, когато в местната болница постъпват десетина човека на възраст между 14 и 70 години, оплакващи се от едни и същи симптоми – неразположение, слабост, припадъци, постоянна сънливост, халюцинации и частична загуба на паметта.

Село е поразено от мистериозна епидемия

Необикновена епидемия обхваща периодично казахстанското село Калачи – неговите жители заспиват буквално докато вървят

„Хората спят в продължение на 2-3 дни, толкова здраво, че даже и роднините не могат да ги събудят, а когато се събудят, не си спомнят нищо“, заявява неврологът Сергей Ганиев от болницата в Акмола.

Оттогава загадъчната епидемия се повтаря два пъти, като последният случай е от този месец и отново има десетки поразени от необичайното състояние.

Първоначално лекарите решават, че става въпрос за тежък остър респираторен синдром (ТОРС) или грип, а необичайно силното въздействие върху човешката нерва система вероятно се дължи на факта, че в селото има непознат щам на вирусна инфекция. Впоследствие се разглеждат три основни обяснения на случилото се – радиация, лошо качество на питейната вода или отравяне с фалшив алкохол.

Проучването на радиационния фонд във всеки дом обаче показва, че той е в нормата. Анализът на водата също не показва нищо, а алкохол в кръвта на пострадалите така и не е открит.

Местните жители обаче смятат, че причина за странната епидемия е намиращата се в близост до селото уранова мина, работила през Студената война.

Село е поразено от мистериозна епидемия
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *