Под Антарктида има залежи от диаманти

Учени за пръв път се натъкнаха в Антарктида на кимберлити, които са и основен източник на диаманти, съобщава сайтът inews.bg, цитирайки информация на сп. “ Nature“

 Диамантите се създават в недрата на Земята от въглерод при високо налягане и температури, а след милиони години вулканичната дейност ги изхвърля на повърхността.

Възрастта на кимберлите варира в различните райони по света между 2,1 млрд. и 10 хил. години. До този момент са открити кимберлити на всички останали континенти, влизали някога в състава на суперконтинента Гондвана, но не и на Антарктида.

antarktida-diamanti

Възрастта на кимберлитите е 120 милиона години

Учени от Австралийския национален университет в Канбера анализират образци, взети от склоновете на планината Мередит, намираща се в Източна Антарктида, които се оказват сходни по състав и строеж с откритите в останалите части на света. Възрастта на намерените кимберлити е 120 млн. години. По същото време Гондвана все още не е разделена на съвременните континенти, макар че от нея вече се отделят Австралия, Индия и Антарктида.

Към този момент обаче са открити единствено кимберлитови образци, а не самите диаманти. Има два проблема, свързани с потенциалния промишлен добив на диаманти – единият е забраната за добив на полезни изкопаеми на ледения континент, а другият – към момента не съществуват технологии, които да направят такъв един добив икономически изгоден.

Под Антарктида има залежи от диаманти
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *