КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА „ДИАБЕТНО СТЪПАЛО“

Диабетът е общо заболяване, при което се увреждат нервите, съдовете, костите, защитните сили. Особено изложени на увреждане са кожата и лигавиците.

 

Често едни от първите увреждания са на нервите. Те се получават, когато продължително време – месеци и години – захарта в кръвта е излязла от контрол и е висока. Проявите на уврежданията на нервите на крайниците започват с промяна на усещането за допир и болка Промяната тръгва от пръстите на краката и постепенно се разпространява нагоре по крака. Кожата става по-нечувствителна за болката и пациентът не забелязва дребните наранявания например от тесните обувки. Това често е съпроводено от неприятни усещания – мравучкане, повишена чувствителност и парене в дълбочина. Нарушава се и походката. Обикновено при диабет се развива и атеросклероза на съдовете на краката, допълнително се влошава храненето на тъканите. Общо тези промени при диабета се наричат „диабетно стъпало“. При такива условия и едно малко нараняване може да доведе до обширни и незарастващи рани. Може да се развие и възпаление на костта – остеомиелит.

 

Предпазването е едно – захарта в кръвта да се държи в нормалните граници. А ако вече се е развило диабетно стъпало, трябва да се положат грижи за подобрение на кръвоснабдяването и местно лечение на раните, които са се появили.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА „ДИАБЕТНО СТЪПАЛО“
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА „ДИАБЕТНО СТЪПАЛО“

  1. Всичко е от стрес, нередовно хранене и ограничаване на организма от винамини и минерали.
    С тази дълбока беднотия, когато не можем да си купим нищо нормално за хранене – до там се стига

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *