ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА

Ясно е, че тялото ни се чувства по-добре, когато поемаме сезонни плодове и зеленчуци: те са по-хранителни, узряват естествено и не съдържат консерванти.


  

Добре познатата детска песничка ни учи още от малки, че „зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте“. Череши, ананас, ягоди, пъпеши, тиквички, домати – купуваме ги от супермаркета или пазара и единствените ни притеснения са дали съдържат нитрати и на каква цена ни ги продават.


  

Но погълнати от трескавото пазаруване, не се замисляме въобще нормално ли е да купуваме череши и ягоди през декември. Някак изгубихме този усет за сезонността на плодовете и зеленчуците и забравихме, че тялото ни подчинява биологичния си ритъм на годишните времена. Да се следва ритъмът на сезоните не е поредната фикс идея на „екоманиаците“. Нито пък е проява на носталгия по доиндустриалната култура.


  Причината е проста – научно бе доказано, че сезонните плодове и зеленчуци са по-полезни за организма: съдържат най-важните витамини и хранителни вещества, узряват напълно естествено и не съдържат консерванти. Освен това фактът, че са местни по произход, е гаранция, че стигат до нас по-пресни и при транспорта им изминатите километри са по-малко, тоест по-малко се замърсява околната среда.    

 

Специалистите са категорични, че качеството на естествено узрелите плодове и зеленчуци са несравнимо по-добри от тези на парниковите. Освен с отлични хранителни качества сезонните плодове и зеленчуци се открояват и като отлично профилактично средство, поддържащо здравето ни – съдържат антиоксиданти и необходимите точно през съответния сезон противовъзпалителни вещества. И ако се храним с разнообразни сезонни продукти, можем да гарантираме на организма си всичко, от което се нуждае, без да прибягваме до хранителни добавки. Защото сезонните плодове и зелечуци съдържат по-малко химии и много повече полезни вещества. Затова не бива да се поддаваме на желанието да си купуваме ягоди през зимата или ананас през април.


  

Напоследък не само пренебрегваме сезоните, но и сякаш позабравихме редица плодове и зеленчуци, които нашите баби добре познават. Стигна се дотам, че в Западна Европа се появи странна професия – „растителен археолог“. Задачата му е да ни припомня точно за тези пренебрегвани от нас видове, които по своята хранителност и витаминозност не отстъпват на плодовете фаворити в днешно време.


  Признайте си, откога не сте яли мушмули? Ами дюли? И брали ли сте тази есен шипки и глог? А опитвали ли сте наскоро райска ябълка? Като че предпочитаме да отминем тези плодове и да откупим поредния екзотичен вид. внесен от Южното полукълбо. Без да си задаваме въпроса колко консерванти е поел и колко километри е пътувал, за да стигне до нас.


Време е да преоткрием добре забравените традиционно зимни плодове и да почакаме за ягодите и черешите до месец юни.

Подобни статии за още четене:
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *