Говорните дефекти не са болест за лекарства

Често пъти психолозите предупреждават, че не само костюмът, но и начинът, по който говорите, се оказва решаващ фактор, за да получите желаната работа. Въпреки това много хора не осъзнават значението на правилната реч.

Предлагам ви шест примера за най-честите грешки на речта и съветите, как да се предпазите от тях.

ПАРАЗИТНИТЕ ДУМИ И ЗВУЦИ

Много деца, дори с правилно развитие на речта, живеят сред родители, които употребяват думи като “ами”, “нали”, “значи”, “разбираш ли”. Това са т. нар. паразитни думи. У подрастващите се формира умението да подражават на възрастните, като мислят, че това е “впечатляващо”.

По-добре е да възпитават себе си и съответно децата около себе си, да помислят, преди да говорят.

Да ги научат да правят паузи и да си поемат дъх, ако загубят мисълта си или не са сигурни как точно да се изразят. Много често на всеки от нас се налага, преди да каже първата дума от фразата, която ще изговори, да се чува едно случайно – ъ-ъ-ъ-ъ или а-а-а-а… Не е нужно да се свиква и винаги да се прави това.

Необходимо е за благозвучната реч то да не присъства.

ВЪЗХОДЯЩАТА ИНТОНАЦИЯ

Монотонното говорене и възходящата интонация в края на всяка фраза подсказва, че у говорещия липсва увереност или че задава въпроси, вместо да проличи неговата убеденост.

Много е важно да се говори убедително, когато защитава те своите знания или доказвате, че сте способни да заемете работното място, което вие така силно искате. Всеки трябва да завършва фразата си с низходяща интонация.

ГРАМАТИЧНИТЕ ГРЕШКИ

Мислете върху изказа си – вероятно е по време на разговора да използвате повече – “аз”-изрази, така че внимавайте дали го правите правилно. Например: аз смятам, на мен ми се струва, а не аз ми се струва……

НЕБРЕЖНОТО ГОВОРЕНЕ

Пропускането на звуци в думите не е най-представителният начин на говорене. За да го избегнете, говорете бавно и артикулирайте правилно.

Помислете си кои думи изговаряте погрешно. Напишете си ги, за да ги упражнявате. Такива думи могат да са например т`ва, к`во вместо това, какво…

БЪРЗОТО ГОВОРЕНЕ

При бързо приказване е труд но да се проследи мисълта на говорещия, който в този случай създава впечатление на нервак.

Успокойте ритъма на сърцето си, като направите няколко упражнения за дишане, преди да водите диалог със събеседника си.

Слушайте въпросите, които ви се задават, а след това пребройте наум до две, и тогава започнете да отговаряте на тях. Завършите ли фразата, направете го отново.

Паузите всъщност са твърде ефикасна техника на комуникация с околните.

СЛАБИТЕ ИЗРАЗИ

Използването на определени изрази може да отслаби позицията ви и да ви направи да изглеждате несигурни в очите на другите, които ви слушат. Изрази като “вероятно”, “може би”, “надявам се”, “нещо като” и т. н. носят посланието на вашата неувереност.

Изразите като “убеден съм”, “опитът ми показва”, “целта ми е”, “аз съм на мнение че”, “препоръчвам” и т. н. са силни изрази.

Заключение

• Не е необходимо да посещавате специални занимания, за да говорите правилно. Просто забавете темпото и се заслушайте в начина си на изразяване. Отделете време за упражнение пред огледалото на трудните ви за произнасяне думи и забравете жаргона.

• Винаги успяват тези, които се изразяват по-добре, по-стегнато, правилно и убедително. Така доказват своите качества и опит.

Говорните дефекти не са болест за лекарства
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *