Череши, вишни и малини укрепват здравето

Все по-често нашите и чужди диетолози препоръчват включването на повече плодове в хранителния режим на човека за предпазване от инфаркт, инсулт и други значими заболявания. Благодарение на своя състав плодовете имат мощно предпазно и лечебно действие. За организма те са основен източник на водноразтворими витамини и минерални соли, на плодова захар, пектин, органични киселини, целулоза и други полезни вещества. Това определя тяхното значение за поддържане на нормалното състояние на жизнените процеси. Те успокояват лигавицата на стомаха, обезвреждат токсичните вещества, усилват перистаптиката и поддържат алкално-киселинното равновесие в организма.

Поради голямото значение, което имат за здравето, и поради лечебния им ефект ще се спра на няколко актуални за сезона плодове.

Череши

Познати са в Китай и Египет още преди 5000 години. Сортовото им разнообразие е голямо, у нас са разпространени около 100 вида. Делят се на две основни групи -череши с меко месо и с плътно месо (хрущялки). Те са плодове с богато съдържание на полезни химични вещества. Имат малка захарност и могат да се консумират от болни от захарен диабет. Освен това са богати на минерални вещества, особено на калий, магнезий и фосфор. Съдържат най-вече каротин, витамини от групата В, витамин С и витамин Е. Черешите имат голямо значение за укрепване на здравето на човека. Възбуждат апетита, усилват перистаптиката на стомаха и червата, с което улесняват храносмилането, действат и ободряващо. Имат антисептичен ефект върху болестотворните бактерии, поддържат алкапнокиселинното равновесие. Освен това действат противовъзпалително на лигавицата на червата, имат и пикочогонен ефект. Поради съдържанието на калий алкализират урината, с което спомагат за лечението на бъбречно-каменна болест и възпаления на пикочните пътища. Те са полезна съставка в храната на болни, при които се цели отслабване, а в по-големи количества поддържат силите и бодростта.

Вишни

Вишневите сортове у нас са десетки. Към тях се включват така наречените вишнапи, получени от кръстоска на череша с вишна, и са много приятни на вкус. Вишневите плодове са богати на органични киселини и по-малко на захари. Витамините в тях са добре застъпени. От минералните вещества най-голямо е съдържанието на калиевите и фосфорните соли. Богати са и на калциеви и магнезиеви соли.

Лечебно действие

Вишните подобряват апетита, имат лечебен ефект при желязодефицитни анемии, рахит и хепатити. Те са добро от-храчващо средство при остри хронични бронхити. Дръжките на вишните имат подчертано диуретично действие и се прилагат за лечение на бъбречно-каменна болест и възпаление на пикочните пътища. Отвара от листата се приготвя, като 10 г листа (2 супени лъжици) се варят 5 минути в 500 мл вода. След изстиване се прецежда и отварата се изпива за един ден.

Малина

Нежни и сочни, плодовете на малината се ценят заради приятния им аромат и своеобразния им кисело-сладък вкус. Особено значение имат съдържащите се в малините минерални вещества – калий, калций, фосфор и магнезий. Високото съдържание на калий регулира водно-солевия баланс и подобрява сърдечната дейност. Калцият, магнезият и фосфорът са необходими за изграждане на костната система и зъбите, също за регулиране на дейността на нервната система и мускулите. Лечебни свойства Малините подобряват храносмилането, утоляват жаждата, действат противотемпературно при простудни заболявания поради съдържанието на салицилова киселина. Употребяват се за изтрезняване след напиване, при чести повръщания при бременност, скорбут, желязодефицитни анемии, бронхити с оскъдна секреция и за укрепване на сърдечната дейност. Най-добре се запазват продължително време във вид на сироп.

Череши, вишни и малини укрепват здравето
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *