ЦВЕТОВЕТЕ НА ХРАНИТЕ ВЛИЯЯТ НА ЗДРАВЕТО

Молекулите, които формират пигмента в растителните храни, съдържат антиоксиданти. Антиоксидантите, от своя страна, се борят със свободните радикали, които се формират, когато клетките изгарят кислород, за да добиват енергия. Общо казано, колкото по-наситен цвят притежава един плод или зеленчук, толкова повече са антиоксидантите му. А когато ядем различни плодове и зеленчуци, даваме на тялото си и различни хранителни добавки, които работейки заедно, го правят по-здраво.

Плодовете и зеленчуците притежават широка сфера от витамини и минерали, имат високо водно съдържание, малко калории и мазнини и никакъв холестерол. Добър източник са на фибри, които удовлетворяват глада и помагат на храносмилането.

Експертите разпределят плодовете и зеленчуците в пет категории според цветовете: червени, жълти/ оранжеви, зелени, сини/ лилави/ черни и бели/кафяви:

Консумирането на ЧЕРВЕНИ плодове подпомага дейността на сърцето, стимулира мозъчните функции и намалява риска от рак. Освен това съдържат:

– бета-каротин – антиоксидантът е полезен за очите и предпазва от кардиоваскуларни нарушения;

– ликопен – намалява риска от рак;

– антоцианин – грижи се за кръвта и спира възпалителните процеси;

– витамин С – пази здрави зъбите, венците, костите, кожата, мускулите, хрущялите, кръвоносните съдове и имунната система. Освен това витамин С помага на тялото да усвоява желязото.ЖЪЛТИТЕ И ОРАНЖЕВИТЕ
плодове и зеленчуци са богати на витамин С и фолиева киселина и съдържат каротеноиди, като бетакаротинът. Каротеноидите поддържат имунната система, намаляват риска от загуба на зрението и нормализират нивото на холестерол.

ЗЕЛЕНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ

(броколи, брюкселско зеле и зеле), редуцират риска от някои видове рак, сърдечни нарушения и дихателни затруднения. Богати са на витамин В и фолиева киселина и поддържат зрението, укрепват имунната система и пазят червените кръвни телца, костите и зъбите.

СИНИТЕ. ЛИЛАВИ И ЧЕРНИ плодове и зеленчуци намаляват риска от някои видове рак, поддържат паметта и сърдечната дейност. Боровинките са истински шампион, благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.БЕЛИТЕ И КАФЯВИ
плодове и зеленчуци поддържат сърцето и също предпазват от някои видове рак. Снабдяват тялото с фитохимикали, като фолиевата киселина, калий, селен и витамин С. Те помагат в борбата с високото ниво на холестерол и поддържат имунната система.

Колкото по-цветно е вашето меню, толкова повече полезни вещества ще набавите на тялото си.

Подобни статии за още четене:
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *