ЦВЕТОВЕТЕ НА ХРАНИТЕ ВЛИЯЯТ НА ЗДРАВЕТО

Молекулите, които формират пигмента в растителните храни, съдържат антиоксиданти. Антиоксидантите, от своя страна, се борят със свободните радикали, които се формират, когато клетките изгарят кислород, за да добиват енергия. Общо казано, колкото по-наситен цвят притежава един плод или зеленчук, толкова повече са антиоксидантите му. А когато ядем различни плодове и зеленчуци, даваме на тялото си и различни хранителни добавки, които работейки заедно, го правят по-здраво.

Плодовете и зеленчуците притежават широка сфера от витамини и минерали, имат високо водно съдържание, малко калории и мазнини и никакъв холестерол. Добър източник са на фибри, които удовлетворяват глада и помагат на храносмилането.

Експертите разпределят плодовете и зеленчуците в пет категории според цветовете: червени, жълти/ оранжеви, зелени, сини/ лилави/ черни и бели/кафяви:

Консумирането на ЧЕРВЕНИ плодове подпомага дейността на сърцето, стимулира мозъчните функции и намалява риска от рак. Освен това съдържат:

– бета-каротин – антиоксидантът е полезен за очите и предпазва от кардиоваскуларни нарушения;

– ликопен – намалява риска от рак;

– антоцианин – грижи се за кръвта и спира възпалителните процеси;

– витамин С – пази здрави зъбите, венците, костите, кожата, мускулите, хрущялите, кръвоносните съдове и имунната система. Освен това витамин С помага на тялото да усвоява желязото.ЖЪЛТИТЕ И ОРАНЖЕВИТЕ
плодове и зеленчуци са богати на витамин С и фолиева киселина и съдържат каротеноиди, като бетакаротинът. Каротеноидите поддържат имунната система, намаляват риска от загуба на зрението и нормализират нивото на холестерол.

ЗЕЛЕНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ

(броколи, брюкселско зеле и зеле), редуцират риска от някои видове рак, сърдечни нарушения и дихателни затруднения. Богати са на витамин В и фолиева киселина и поддържат зрението, укрепват имунната система и пазят червените кръвни телца, костите и зъбите.

СИНИТЕ. ЛИЛАВИ И ЧЕРНИ плодове и зеленчуци намаляват риска от някои видове рак, поддържат паметта и сърдечната дейност. Боровинките са истински шампион, благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.БЕЛИТЕ И КАФЯВИ
плодове и зеленчуци поддържат сърцето и също предпазват от някои видове рак. Снабдяват тялото с фитохимикали, като фолиевата киселина, калий, селен и витамин С. Те помагат в борбата с високото ниво на холестерол и поддържат имунната система.

Колкото по-цветно е вашето меню, толкова повече полезни вещества ще набавите на тялото си.

ЦВЕТОВЕТЕ НА ХРАНИТЕ ВЛИЯЯТ НА ЗДРАВЕТО
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *