Журналистката Детелина Барутчиева прониква в тайните на душата

Детелина Барутчиева: „Никога не познаваме себе си достатъчно. Сякаш не ти, а някой друг е вписвал факти и данни в битието ти.

Но винаги можеш да си зададеш въпроса – това аз ли съм?

И да се опиташ да изградиш образ, какъвто искаш…“ Това споделя дългогодишната журналистка от БНТ Детелина Барутчиева (сценарист на 150 предавания и документални филми) в първата си публицистична книга „Здравей – Довиждане“, чиято премиера бе миналата седмица.

Това е една Голяма книга, която всеки, обичащ да задава екзистенциални въпроси, би трябвало да прочете.

„Да пиша се оказа по-приятно, отколкото журналистическата работа“, призна Барутчиева и сподели, че е написала 25-те разказа, поместени в книгата, не на един дъх.

Има и такива, които са се излели с лекота, но повечето са дълго работени, мислени, дописвани.

Няма как да е другояче, когато дълбаеш в дълбокото на душата, когато виждаш как взимайки решение емоционално, човек може да обърка съдбата си за цял живот.

„Падам си по философията на граничните състояния“, пише авторката в един от разказите. И пояснява: там, на границата между доброто и злото, човек се колебае много, там изборът е най-труден и деликатен.

Някои от талантливо написаните разкази на Детелина Барутчиева, онези, в които има повече емоция, ми напомнят перото на чувствителната Весела Люцканова, на разказите й от сборника Бай, бай, хепинес“.

А други – по-фрагментарни-те и накъсани, по-екзистенциалните, по нищо не отстъпват на съвременните френски прозаици, на онези по-модерно мислещи и пишещи, като Нанси Хюстън например.

Може би на Детелина помагат да дълбае така фино в човешките души и изучаването й на тибетския будизъм – философия, която учи как да живееш щастливо, помагайки на хората”, каза още авторката и уточни, че книгата й не е съвсем автобиографична.

Журналистката Детелина Барутчиева прониква в тайните на душата
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *