Kак се празнува Бъдни вечер?

Денят преди раждането на Младенеца е по-известен като Малка коледа. Той преминава в подготовка за празничната вечер. Според народните вярвания на Игнажден започват родилните мъки на Богородица, а Младенецът се е родил на Малка Коледа. Още рано сутринта малките коледари обхождат всички къщи пеейки песни за здраве и берекет. 

 

Това е и последният ден от поста. Още в ранни зори започват приготовленията. Жените замесват обредните хлябове с ”мълчана” вода. Докато месят момите пеят обредни песни. След това се приготвят постни гозби и варено жито за Бъдни вечер. 


Бъдникът е дъбово или крушово дърво, отсечено от домакина на къщата, с него се поддържа огънят през цялата нощ. Внасяйки го в къщи, той пита домочадието: „Славите ли Млада бога?“, жените отговарят: „Славим, славим, добре дошъл!. Мъжът добавя: „Аз в къщи и Бог с мене!“. Вечерта бъдникът се запалва в огнището и се поддържа да гори през цялата нощ.


 

Според поверието бъдникът има магическа и лечебна сила. В някои краища на страната сутрин го гасят с вино и от недогорелите части правят части за рало и кръстчета за здраве. Пепелта от бъдника се използва за лек, поставя се в ниви, лозя и ливади, за да раждат.


 

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата, никой не бива да става от нея, за да мътят кокошките, ако това се наложи, хората ходят приведени, за да се приведат и натежат житата. Празничната трапеза се подрежда срещу огнището, тъй като се вярва, че то е най-святото място в дома. Всички ястия са постни, а броят им задължително трябва да е нечетен – 7, 9 /числата имат магическа сила/. Едни от задължителните ястия в празничната вечер са сърми с лозови листа, сухи чушки с булгур или ориз, боб, мед, баница с тиква, варено жито, вино, ошав, т.е всичко, което е родила земята с надеждата да роди отново и през следващата година.


 

След като празничната трапеза е подредена, най-възрастният член на семейството прекадява софрата, стаите, оборите, градината. След това разчупва обредната пита, като първото парче се нарича на Богородица и се оставя пред иконата, където се пази до следващата Коледа.


 Трапезата не се вдига цялата нощ, защото се вярва, че на нея идва и светецът-покровител на дома. Тази вечер се извършват и много гадания за времето и берекета през следващата година, за женитба и благополучие. Всички са в трепетно очакване на добрите гости коледари, смятани за божии пратеници.

Kак се празнува Бъдни вечер?
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Kак се празнува Бъдни вечер?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *