Откриха течен океан на Енцелад – една от луните на Сатурн

Астрономите вече разполагат с категорични данни за наличието на течен океан на южния полюс на Енцелад – една от луните на Сатурн

Сондата на НАСА „Касини“ заснема през 2005 г. стълб от ледени частици и водна пара, изригващ на височина 500 км от повърхността на южния полюс на луната на Сатурн. Впоследствие става ясно, че явлението по всяка вероятност се дължи на 10-километров слой от течна вода, намиращ се под 40-километров слой лед. Това кара учените да допуснат, че е възможно в този океан да съществуват и някакви по-прости форми на живот.

Сатурн спътници

Астрономите вече разполагат с категорични данни за наличието на течен океан на южния полюс на Енцелад – една от луните на Сатурн

Изследванията на Енцелад датират от 2005 г., когато „Касини“ достига Сатурн и започва детайлно да изследва неговите многобройни спътници.

Самият океан е открит, след като са установени гравитационни аномалии на южния полюс в периода 2010 – 2012 г., които са обяснени от учените с наличието на течна вода под леда.

Предполага се, че Енцелад има скално ядро с диаметър 400 км, а близостта на Сатурн е причина за изключително мощни приливи и отливи, благодарение на които океанът на южния полюс не замръзва напълно, а пукнатините в ледената шапка пък служат за гейзери, чрез които част от течната вода излиза на повърхността.

Предполага се, че водата е „наследена“ при формирането на Слънчевата система, в която има само три небесни тела, на които има течна вода плитко под повърхността – Земята, спътникът на Юпитер Европа, а вече и Енцелад.

Откриха течен океан на Енцелад – една от луните на Сатурн
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *