Откриха планета, много подобна на Земята

Томас Баркли случайно откри планета, която е с размерите на Земята и може би е годна за обитаване

Откритието е направено чрез анализ на снимки, направени от космическия телескоп „Кеплер“. Новооткритата планета, която за момента все още няма официално име, обикаля около неизвестна звезда и се намира в т.нар. обитаема зона, в която енергията, светлината и топлината са достатъчни, за да може да съществува вода в течно състояние. Размерите ѝ са малко по-големи от тези на нашата Земя.

Баркли смята, че е открил неизвестна звездна система, която се състои от пет планети и звезда джудже М1.

Последната принадлежи към клас звезди, които са значително по-малки и по-слаби от Слънцето. Те не могат да бъдат забелязани с просто око, тъй като не са достатъчно ярки. Подобни звезди се наричат още червени джуджета и съставляват около 70% от звездите в Млечния път.

Размерът на най-външната планета в тази звездна система е около 1,1 пъти по-голям от този на Земята и може би на нея има условия за живот, тъй като се намира именно в обитаемата зона на своята звезда.

Макар че и преди са откривани подобни на Земята планети, именно новооткритата е най-близката като размер до нашата планета.

До момента „Кеплер“ е успял да открие близо 3 хил. планети извън пределите на Слънчевата система, които са подобни на Земята.

Откриха планета, много подобна на Земята
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *