Вижте кои стайни растения са отровни? И какво могат да ни причинят!

Внимателно с красивата жива декорация в домовете ни. Такъв е смисълът от направените изследвания и публикации на тема отровните цветя.

Списъкът на опасните за здравето сокове в листата и стъблата на някои стайни растения може да се окаже особено полезен справочник за любителите на живото украшение вкъщи – стайното цвете, присъствието на което в стаята ни невинаги е безопасно. В него има видове, които са познати на повечето хора.

Първи в списъка са цветята, които и сега по Коледа ще станат актуални.
Така трябва да се знае, че в белия сок на всички растения от сем. Млечкови (Euphorbiaceae) се съдържат вещества, които, попадайки в малка драскотина по кожата, могат да предизвикат екзема. Представители на това цветно семейство са котешката опашка (Асаlipha), тръненият (Исусов) венец (Euphorbia milli), коледната звезда (Euphorbia pulcherrima) и пъстрият кодиеум (Codiaeum variegatum).

Друго прекрасно цвете в розов, цикламен и бял цвят е цикламата. За нея и нейна алергизираща сродница науката казва следното. Примулата (Primula obconica) не е отровна, но алергичните хора, дори при най-малкото съприкосновение с тънките й власинки, получават сърбеж или възпаление на кожата. Сходно дразнещо вещество се съдържа в луковиците на цикламата (Cyclamen persicum).

Следващото предупредително знание касае здравето на децата. Декоративните растения с отровни плодове са особено опасни за децата, защото те се изкушават да ги опитат на вкус. Докато малките започнат да разбират, че не трябва да правят това, по-добре е да се откажете да отглеждате бровалия (Brovallia), брунфелсия (Brunfelsia), коледна череша (Solanum pseudo-capsicu), и кливия (Clivia).

Следващите отровни растения са направо животозастрашаващи:

Не подценявайте растителното сем. Кутрови (Аросуnасеае) с представители: олеандър (Nerium oleander), аламандра (Allamandra), кориса (Corissa), мадагаскарско цвете (Catharanthus roseus), дипладения (Dipladenia) u пахиподиум (Pachypodium). Ако бъде погълнато голямо количество от цветовете или листата им, това може да застраши сърдечната дейност. Пазете децата и когато пресаждате разкошната глориоза (Gloriosa superba) и есенния минзухар (Colchicum autumnale) – техните клубени са силно отровни. Ако бъдат погълнати, има опасност за живота.

Всички рододендрони и всички техни части са отровни. Сред тях е азалията (Rhododendron spp. – Azalea). За да се получи интоксикация, е достатъчно поемането на зелени листа в количество 0,2% от теглото на тялото. Поглъщането на по-голямо количество може да доведе до смърт.

Какви са предпазните мерки и как да окажем първа помощ? Когато се занимавате с цветята, слагайте каучукови ръкавици и не пипайте очите. Ако върху раничка попадне сок от растение, веднага измийте добре мястото. Случи ли се детето ви да погълне дори малка част от отровно растение, веднага го заведете на лекар, като вземете със себе си и растението или запишете неговото ботаническо название. При симптоми на отравяне извикайте бърза помощ. Докато чакате линейката, предизвикайте повръщане с пръст в гърлото. Давайте на пострадалия да пие топла вода, но в никакъв случай мляко.

Преди да внесете вкъщи саксийно цвете, съберете максимална информация за него, особено ако имате малки деца. В Русия здравните власти дори предвиждат разпоредба, която ще задължи фирмите, продаващи такива цветя, да информират купувачите за негативното им въздействие върху човешкия организъм.

Вижте кои стайни растения са отровни? И какво могат да ни причинят!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Вижте кои стайни растения са отровни? И какво могат да ни причинят!

  1. Статията е много полезна за цветарите.Нямах представа колко много са опасни и колко много видове са.Трябва задължително когато си купуваме цветя да има и етикет с тази информация.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *