Ето защо някои хора не помнят своите сънища

Френски учени успяха да разгадаят защо някои хора не помнят своите сънища, когато се събудят от сън, пише за любопитното откритие сайтът novini.bg

Д-р Перин Рюби и неговият екип от Научноизследователския център по неврология в Лион успяват да идентифицират една конкретна област в мозъка, в която се съхраняват и запомнят самите сънища по време на сън.

Те провеждат специален експеримент, в който участват 41 доброволци, които са изследвани с томограф с позиторонна емисия, регистриращ спонтанната мозъчна дейност по време на относителна будност и сън.

Ето защо някои хора не помнят своите сънища

Френски учени успяха да разгадаят защо някои хора не помнят своите сънища, когато се събудят от сън

Впоследствие доброволците са класирани в две групи според получените резултати – в първата попадат хората, които помнят средно по пет сънища на седмица, а в другата – тези с по-неуслужлива памет, които помнят само по около два съня на месец.

Доброволците от първата група демонстрират по-висока спонтанна мозъчна дейност в будно и заспало състояние в медиалния префронтален кортекс и слепоочно-теменната връзка. Те също така показват и два пъти по-голяма реактивност на външни стимули по време на сън от доброволците от втората група.

Учените смятат, че засилената спонтанна мозъчна дейност спомага за събуждането през нощта и по този начин улеснява запомнянето на сънища през кратките периоди на будност. Дълбоко спящият мозък, който не реагира на външни сигнали, най-малко запомня сънищата.

Ето защо някои хора не помнят своите сънища
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *