Днешният празник е посветен на важни християни, свързани с Иисус Христос

Днес е голям празник, посветен на пророчицата Анна и на Симеон Богоприимец – важни християни, свързани с Иисус Христос

Около 25 години преди да се роди Иисус Христос на Земята, по заповед на цар Птоломей трябвало да бъдат преписани богослужебните книги и Закона на Мойсей от еврит на гръцки.

Задачата била възложена на 70 изтъкнати по онова време историци и преводачи. Един от тях бил старецът Симеон.

sretenie-Gospodne

Свещеникът държи Младенеца Иисус в ръце. Пред тях е младата Мария, а зад нея са пророчицата Анна и старецът Симеон

Докато правел превода, стигнал до онова пророчество, според което девица ще зачене и ще роди син.

Старецът Симеон се зачудил над думите и решил, че е грешка, понеже жена няма как да забременее без мъжка намеса, затова възнамерявал да замени думата девица с жена.

И в момента, в който старецът Симеон започнал да изписва думата жена, при него се явил Небесен Ангел. Не се казва дали това е бил Свети арх. Гавраил, но вероятно е бил той понеже именно този архангел е натоварен с мисията да контактува с живите хора и да предава различни съобщения от Господ.

Божият Ангел заявил категорично на стареца Симеон да не променя думата девица и че душата му няма да отлети на Небето, докато не види сам със собствените си очи чудото, за което пише в момента – роденият Младенец и неговата майка девица.

Старецът Симеон направил превода. Минали години. Вече на преклонна възраст той научил, че се е родил онзи, за когото е било написано в свещените писания.

След като изминали 40 дена от рождеството на малкия Иисус, по стара еврейска традиция неговата майка Мария го занесла в храма. Празникът се нарича Сретение Господне и се празнува на 2 февруари.

Преди Светото Кръщение на 30-годишния Иисус Христос, този важен ритуал от живота на всеки християнин не е бил извършван по начина, по който се е практикувал след това до днес  – с вода.

В миналото, преди Христовото кръщение, малките момченца били обрязвани няколко дена след тяхното раждане (Обрезение Господне – 01 януари), а на 40-я ден след раждането на всички деца – момиченца и момченца, те били отнасяни в някой храм, за да ги благослови свещеникът и да ги представи пред Всевишния.

Думата „сретение“ е в смисъл на среща на новородения с Бога в храма.

Когато младата Мария влязла в храма, там с намирала една  жена на име Анна. Когато зърнала детето в скута на младата жена, Анна получила видение и разбрала, че това е онзи бъдещ Цар над царете, който ще управлява света. Анна е единствената жена – пророчица от Светото писание. Останалите са все мъже.

По същото това време, воден от невидимия Свети дух, в храма пристигнал и старецът Симеон. Когато чул какво казва пророчицата Анна, той си спомнил за превода, който правил преди толкова много години.

Сетил се за Ангела, който му обещал, че докато не види със собствените си очи това чудо, станало с младата девица, Господ няма да го прибере на Небето.

Днешният празник  е посветен на важни християни, свързани с Иисус Христоспророчицата Анна и старецът Симеон видели с очите си Младенеца, много преди населението на Йерусалим да го припознае като Сина Божий.

сподели бутон

Днешният празник е посветен на важни християни, свързани с Иисус Христос
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *