Сложете пясък на трапезата на Бъдни вечер!

На Бъдни вечер небето се отваря над вашата трапеза! Ако успеете да видите това, то бъдете сигурни, че най-съкровеното ви желание ще се сбъдне.

Бъдни-вечер-трапеза

В някои райони слагат на трапезата и тор – освен за плодородие, торта пази и от смърт в семейството

Малко са българските обичаи, наследени от дедите ни, които продължаваме да спазваме на Бъдни вечер.

Макар това да е най-светлият празник за всички християни, все повече започваме да претупваме Рождество и да празнуваме повече самата Коледа.

Вижте и ТОВА: Как се празнува Бъдни вечер, според канона и по принцип!

Освен седемте постни ястия и прекадяването на трапезата, май почти никакви други традиции не спазваме. И раздигането на масата едва на сутринта – това май е най-сладката част за българите.

Има обаче и някои малко позабравени, стари обичаи, които е добре да изпълните на Бъдни вечер.

Пясък, тор или сол

Сложете на трапезата на Бъдни вечер пясък – той ще пази дома ви от зли сили. Освен това, той е символ на раждането, на съществуването на човека. В някои райони слагат тор – освен за плодородие, торта пази и от смърт в семейството. Ако пък нямате възможност – солта също върши работа.

Орехи

трапеза

Все по-рядко спазваме традицията да слагаме пясък и тор на трапезата за Бъдни вечер. Защо ли?

В България се вярва, че орехът е свято дърво и само се сади. Ако човек го засее, бързо ще умре. Орехите са задължителни за трапезата на Бъдни вечер. Всеки член от семейството трябва да си избере един, да го счупи и по съдържанието му да разбере каква ще е следващата година – бедна или богата.

От питата

Ако сте мома за женене, първата хапка от питата трябва да я заделите. Преди да си легнете, я слагате под възглавницата си – когото сънувате, за него ще се омъжите.

На Бъдни вечер небето се отваря! Ако обаче от него падне едно печено прасенце, бъдете сигурни, че не сте спазили традицията.

Сложете пясък на трапезата на Бъдни вечер!
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *