Баба отглежда лимонова горичка вкъщи

Баба от Исперих има истинска лимонова горичка в двора си. 83-годишната Труфка Николова разказва, че на млади години е брала по стотина плода за сезон и че екзотичното занимание й е доставяло истинска радост.
Отглеждането на лимони не е необичайно за любители-овощари в страната. Хората от по-старото поколение, връстници на исперихската градинарка, са били запалени последователи на руския експериментатор Мичурин и буквално са прихващали от калеми или резници какви ли не екзотични растения. Силно развито е отглеждането на лимони в домашни условия и в селата между Горна Оряховица и Велико Търново. Там във всяка къща на времето е имало по един-два големи сандъка, в които се кипрели екзотичните дръвчета. Те разкрасявали дворовете на ентусиастите с чудесните си тъмнозелени корони, а най-красиви били по време на цъфтеж. От цялата китка восъчнобели цветчета се оставяло само по едно и се очаквало то да даде желания плод. В годините, когато лимоните са били сред дефицитните за българина стоки, домашният лимон обикновено бил пазен за подарък на близки или за лечение на болните. Част от запалените мичуринци, които си доставяли материал за вкореняване от Гърция, Италия или други страни, първо гледали крехкото стръкче в саксия с пясък и похлупено с буркан за компот. През зимата сандъкът с дръвчето се вкарвал вкъщи – на остъклена тераса или в светъл коридор. В южните части на страната лимонови дръвчета са издържали и навън, ако около сандъка им се направи нещо като пашкул от дебела амбалажна хартия. Преди няколко години други ентусиасти от Пловдив пък започнаха да приспособяват към родния климат маслинови дръвчета.
Лимоните на баба Труфка със сигурност ще украсят и коледната трапеза на фамилията й. Реколтата й от истински гиганти този път е с рекордьори от по 350 грама. Преди време старицата се грижела за уникално лимоново дръвче, което достигнало височина два метра и едновременно цъфтяло и било отрупано с готови за консумация плодове.

Баба отглежда лимонова горичка вкъщи
4 (80%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Баба отглежда лимонова горичка вкъщи

  1. Има ли някаква връзка към тази жена, телефон, поща? Дали дава резници, по куриер? Такива едри лимони рядко се намират при нас.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *