Уникално заровено съкровище откриха край Созопол
Уникално заровено съкровище откриха край Созопол

Уникално съкровище откриха в Созопол

Археолозите намериха малка каничка, пълна с 225 бронзови монети в некропола на морския град

Уникално съкровище откриха в Созопол. Археолозите се натъкнали на малка каничка, пълна с 225 бронзови монети, съобщи за Агенция „Фокус” ръководителят на разкопките в черноморския град доц. д-р Кръстина Панайотова, цитирана от Vesti.bg.

Уникално заровено съкровище откриха край Созопол
Уникално заровено съкровище откриха край Созопол

Според експертите, монетите са изсечени в Аполония. Те са с два номинала, а по някои от тях има изписани дори имена на магистрати.

Каничката с древните монети е открита в некропола, близо до оградата на стена на фамилен участък от външната страна. Доц. д-р Панайотова сподели, че това не е имане, оставено в гроб, не е и погребален дар. Това е истинско заровено съкровище в класическия си вариант.

Учените разкриват, че те никога не са попадали на съкровище. А и в досегашната си практика е много рядко да се открие в некропол подобна находка. Такъв случай на намерен съд, съдържащ множество монети, които били заровени в некропол в Румъния. Доц. Панайотова допуска, че може да има и други такива случаи, но това е прецедент за България.

Досега, у нас, е намирано съкровище, състоящо се от сребърни монети, но те са били открити не в некропол, а при разкопките в Пищерос, в региона на град Септември.

Напоследък черноморският град Созопол стана известен в международен мащаб и с находката, открита зад църквата „Св. Николай Чудотворец”, където бяха намерени останки на човек, който е погребан с ритуал срещу вампири, през Средновековието.

Друга много ценна находка от Аполония бяха и мощите на Св. Йоан Кръстител. През изтеклата седмица някои водещи британски издания съобщиха, че са открити още доказателства за това, че в реликвария, открит в манастира от V век на остров Свети Иван край Созопол, наистина принадлежат на Св. Йоан Кръстител.

Калинка Петрова

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

Praskova Praskovi 01

За и против прасковите. Какво трябва да знаем за тях?

Идва сезонът на прасковите и не е зле да научим повече за тези „плодове на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *