Тереза Фидалго – призракът, който носи смърт

Защо е толкова популярна Тереза Фидалго? Уикипедия на френски и английски + White Lady (ghost)? Какво се вижда в самото видео (вградено). Катастрофата през 1983. Легенда. История и биография на истинската Teresa Fidalgo. Връзка със Slender Man, аналогии. Има ли фалшификация на David Rebordão. И все пак истина ли е това? Снимки + страницата във Фейсбук Teresa Fidalgo (R.I.P.). Има ли нови случаи?

Тереза Фидалго е име, добре познато на любителите на страшните истории с духове и мистериите. В социалните мрежи със сигурност сте попадали на страшничкото спам съобщение, в което се казва „Аз съм Тереза Фидалго и ако не постнеш това на още 20 снимки, ще спя с теб завинаги“. Естествено, доволно съпътствано с истории за страшната участ на хората, които игнорирали написаното.

Настрана от съвременната параноя, коя всъщност в Тереза Фидалго? Защо името на тази дама буди страх и ужас, наистина ли срещата с нея води до смърт и какво се крие зад видеото, което я е заснело?

От chudesa.net събрахме всички отговори за вас в тази тема.

Защо е толкова популярна Тереза Фидалго?

Тереза Фидалго се е превърнала в част от градските легенди от десетилетия насам. А страхът от срещата с призрака й буквално изправя косите на хората, тръгнали на път, които вярват в нейното съществуване.

Това, което я отличава от повечето истории за призраци и на което всъщност Тереза Фидалго дължи популярността си, е фактът, че според мнозина тя е действително живяла личност. И загинала сравнително скоро – през 1983 година. Докато пътувала към Синтра.

От тогава насам Тереза броди по земята като дух, а който я види, означава, че е обречен и ще умре съвсем скоро.

Допълнителна популярност й носи късометражното филмче A Curva, което е сред най-популярните в Португалия. За него се говори, че е открит в останките на разбила се кола, в която загинали и тримата пътници.

В 12-минутната лента се вижда как пътниците качват млада жена, която в един момент променя лицето си от миловидно на ужасяващо, покрито с кръв. И напада всички в колата като ги убива.

Уикипедия на френски и английски + White Lady (ghost)?

Тереза Фидалго буди изключително голям интерес, при това не само в Португалия, където броди духът й.

Дори и Уикипедия й отделя заслужено внимание, като във френската версия на сайта е даден подробен анализ на мистерията около мъртвата млада жена.

Уикипедия на френски и английски + White Lady (ghost)?

Тереза Фидалго е част от легендите за White Lady

Като, за ужас на любителите на истории с духове, тотално разконспирира митът за съществуването на призрака й, който убива всеки, който го види.

Във френската Уикипедия авторите са категорични, че филмчето, което уж е заснело как Тереза Фидалго убива трима младежи в колата им, е инсценировка. Нещо повече, според французите, дори и персонажът е напълно измислен и Тереза не е съществувала никога.

Дали това е истина или не? За тази цел е нужно да се разровим много по-надълбоко в историята и мистериите, за да открием корените на появата на една подобна легенда.

А те са още в средновековна Ирландия, когато се е зародил митът за призрака на Бялата дама (White Lady).

Които пък произхожда от местните легенди за Банши – женският дух, който убива всеки, който го види.

Тази история дотолкова се е развила през годините, че вече буквално всяка една държава си има своята Бяла Дама – жена, която убива всеки, който я види. Според изследователите на окултното, Тереза Фидалго не е нищо повече от Бялата Дама на Португалия – младата жена, която не е съществувала никога, и за която се носят какви ли не легенди.

За сравнение ще ви споменем само някои от най-популярните „Бели Дами“ по света. Във Великобритания Бялата Дама е известна още като Бягащата. Мотоциклетист се кълне, че е я е видял и дори я е возил на мотора си. Това се случило в късна нощ, докато той пътувал по пътя между Бийфорд и Браднсбъртън.

Самотна жена го помолила да я качи на мотора, а само след като изминали няколко километра, мотористът се обърнал и установил, че спътничката му просто е изчезнала, както се е возила зад него.

Той разказал за случката на близките си, а само след няколко дена загинал в катастрофа, недалеч от мястото, където видял мистериозната жена.

В Германия Бялата Дама е призракът на Пруска принцеса, зазидана жива в замъка си от мъжа си – принца, който открил, че тя му изневерява. За да я накаже, той я затворил в една от кулите на замъка си, оставяйки и само малко храна и вода и заминал на война. Където бил убит в битка, а невярната му съпруга умряла от глад и жажда, тъй като никой от слугите не знаел къде е затворена.

От тогава духът й обикаля из страната.

В Малта Бялата Дама е млада жена, принудена от баща си да се омъжи за човек, когото не обича. В деня на сватбата си тя се самоубива както е с бялата булчинска рокля, а от тогава насам духът й обикаля страната и търси отмъщение.

Какво се вижда в самото видео (вградено)

Както вече споменахме в първата точка, видеото с Тереза Фидалго е сред най-гледаните в Португалия от години насам. Късометражното филмче се казва A Curva и се твърди, че е открито в катастрофирала кола на трима младежи, загинали при сблъсъка.

В автомобила са трима приятели – Тиаго, Дейвид и Таня, а единият от тях снима с камерата си. Както пътуват, те виждат на пътя само момиче, което качват при тях в колата си. Непознатата казва, че името й е Тереза, докато гледа доста втренчено в пътя пред тях.

След около две минути тишина, Тереза посочва пред себе си и заявява „Ето това е мястото, където се случи инцидентът, в който умрях“. След което лицето й става ужасяващо, покрито с кръв и тя се нахвърля върху човека с камерата.

След което се чуват единствено виковете на пътниците. Вижте видеото, вградено в края на темата.

Катастрофата през 1983

Според хората, които вярват в съществуването на Тереза Фидалго, тя е действително живяла личност, загинала млада през 1983 година, при катастрофа с кола. Докато е пътувала към португалския град Синтра.

Тереза е загинала на същото място, където се е самоубила прабаба й.

Легенда

Както вече споменахме, зад историята с Тереза Фидалго стои легендата за призрака на Бялата Дама, която е добре известна в целия свят с това, че който я види е обречен да умре скоро.

Според скептиците, Тереза не е нищо повече от Бялата Дама на Португалия. Която служи, за да плаши пътуващите нощем хора. Тези, които вярват в легендата обаче са категорични, че призракът на младата жена действително броди по пътищата и убива онези, сглупили да й спрат и да я вземат на стоп.

История и биография на истинската Teresa Fidalgo

Както вече споменахме, мнозина вярват, че Тереза Фидалго е действително живяла жена, загинала млада в автомобилен инцидент в близост до мястото, където се говори, че е забелязван духът й.

За съжаление обаче, за живота й се знае твърде малко. Единственото, което е сигурно е, че на въпросното място действително е загинала жена, на име Тереза, показват полицейските архиви. Чиято фамилия обаче от полицията не уточняват.

Само че тя е била жертва не на катастрофа, а на убийство, останало неразкрито и до днес. Трагедията се случила именно през 1983 година.

Връзка със Slender Man, аналогии

Slender Man (Слендърмен – Стройният мъж) е доста често срещана аналогия на Тереза Фидалго в онлайн пространството. Самият той е изцяло измислен герой, висок, без лице и облечен в черен костюм. Slender Man е част от все по-популярната меме култура и стои в основата на разпространяващите се в социалните мрежи кратки хорър историйки, които целят да плашат онлайн потребителите.

Връзка със Slender Man, аналогии

Тереза Фидалго има известна връзка със Slender Man

В които се отправят страшни предупреждения, от рода на „Ако не разпространиш това съобщение, ще ти се случи нещо ужасно“. Обикновено в тези ужасяващи разказчета са вплетени и факти от действително случили се събития.

Като например катастрофата и смъртта на Тереза Фидалго. Особено популярни са стряскащите постове за годишнината от инцидента, в които се предупреждава, че ако съобщението не бъде разпространено на още 20 поста, то мъртвата Тереза ще дойде при вас през нощта.

Самият Слендърмен е част от градските легенди, според които той е причината за мистериозната смърт на хората, имали нещастието да го срещнат.

Сред аналозите на младата жена пък са историите за призракът на Бялата Дама по целия свят. За която се говори, че носи смърт на онези, имали нещастието да я срещнат.

Разгледахме някои от най-популярните легенди малко по-нагоре в темата. Заслужава со да се спомене, че аналог на Тереза Фидалго си имат дори и в Бразилия. Където легендата за нея е повече от ужасяваща.

И разказва за млада жена, уморена до смърт от глад от съпруга си, който я заподозрял в изневяра с един от чернокожите им слуги. За назидание я затворил в килия като за храна й давал само от месото на убития роб.

Набедената съпруга умряла в адски мъки, а от тогава насам неспокойният й призрак обикаля улиците в дълга бяла нощна роба.

Има ли фалшификация на David Rebordão

Както вече споменахме, популярността на Тереза Фидалго се дължи и на 12-минутното клипче с нейно участие, което буквално взриви онлайн пространството. В което се вижда как тя се качва на стоп в колата на трима младежи и ги убива.

Твърди се, че шокиращото видео е открито от полицаи в колата на катастрофиралите млади хора. Истината е, че въпросното видео до ден днешен не е виждало бял свят. А клипчето, което се разпространява в онлайн пространството, е дело на продуцента David Rebordão – португалски продуцент.

Който в интервю за канал TVI признава, че то е просто една фалшификация, вдъхновена от легендата за Тереза. И хората, участвали в него, са актьори и са живи и здрави.

И все пак истина ли е това?

Действително, архивите пазят информация за млада жена на име Тереза Фидалго, загинала през 1983 година. За живота и смъртта й обаче се знае твърде малко, като все още има спорове дали тя е загинала в автомобилна катастрофа или е станала жертва на убийство.

В архивите на полицията в Португалия обаче се пазят доста данни за автомобилни катастрофи, станали след 1983 година в местността, където е загинала младата жена. Любопитното е, че в голяма част от описаните инциденти няма реална причина за тях.

Автомобилите просто са се обръщали, а камерите, разположени на мястото, поради някаква необяснима причина, не успявали да направят нито един запис.

Някои от малцината оцелели разказват, че мигове преди катастрофата, са чули името Тереза. Без въобще да разбират какво означава.

Снимки + страницата във Фейсбук Teresa Fidalgo (R.I.P.)

Снимки + страницата във Фейсбук Teresa Fidalgo (R.I.P.)

Страницата във Фейсбук Teresa Fidalgo (R.I.P.) има над 20 хиляди лайка

Както всяка една страшна история за призраци и легендата за Тереза Фидалго няма как да мине без редовните кадри, за които се твърди, че са запечатали духа на жената. Естествено, най-популярните кадри са от видеото с ужасяващата катастрофа, което в последствие се оказва абсолютна измислица, дело на португалски режисьор.

Съществуват доста снимки, които уж са заснели образа на Тереза, но за нито една от тях не е доказано, че е автентична. А по-скоро служат само, за да плашат онези, които вярват в историите за отмъстителни духове и разказите за призрака на Бялата Дама.

В модерните времена, в които живеем, нямаше как да бъде пропуснато и създаването на Фейсбук страница в памет на Тереза, на име Teresa Fidalgo (R.I.P.) – Тереза Фидалго Почивай в мир.

Повече от ясно е, че зад страницата в социалната мрежа стоят админи, които са автори на доста страшничките на моменти постове. Които са наситени с мрачни краски и обясняват, че няма рай, че отвъдният живот е само мъчения, че Тереза е още жива и е сред хората.

Въпреки това страницата до момента е събрала над 20 хиляди харесвания, които продължават да растат.

Има ли нови случаи?

Последният документиран инцидент на фаталния участък от пътя, където се твърди, че се появява Тереза Фидалго, е от месец април 2006 година. Тогава отново се случва катастрофа, като разследването в последствие установява, че колата изобщо не се удря в нищо, а просто се е преобърнала, без да има причина за това.

На пътя не е имало нищо, което да го направи хлъзгав – нито разлято вещество, нито пък е валяло. Двама от пътуващите в нея загиват на място. Третият пасажер – млад мъж, оцелява като по чудо, но така и не успява да даде обяснение какво точно се е случило във фаталната нощ.

Три години по-рано на същият път се случва подобен инцидент, но този път всички в колата загиват.

А вие вярвате ли в историята за Тереза Фидалго? И имали ли сте подобни стряскащи преживявания с неин аналог? Ще се радваме да споделите с нас преживяванията си в коментарите към тази тема!

Тереза Фидалго – призракът, който носи смърт
4.6 (92%) 15 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Тереза Фидалго – призракът, който носи смърт

  1. wtf тази история за Тереза Фидалго ме изплаши, както и клипчето!

  2. Веднъж когато се прибирах с братовчед ми една вечер колата рязко спря, като отпред се появи бял силует, който се приближаваше малко по малко. Когато той отвори вратата на колата се чу някой да изрича името “ Тереза “ и започна да се тропа по покрива. За наше щастие като по чудо колата запали и се измъкнахме невредими. И до ден днешен още не мога да заспя спокойно.

  3. Аз съм Тереза Фидалго!
    Всички които напишат нещо след моя коментар ще умрат!

  4. Мен изобщо не ме оплашихте о тези които се страхуват просто да не го четат

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *