Кехлибар – магическият камък, даряващ здраве и благоденствие

Всичко за естествения камък кехлибар: магически, лечебни и физически свойства. Как действа на всяка зодия. Кои са най-красивите бижута. Тайните на кехлибарената стая.

Кехлибарът неслучайно е наричан „златото на Балтийско море“. Най-големите находища на камъка са разположени на брега на Балтийско море, от където идва и наименованието му. В Доминиканската република пък може да бъде открит кехлибар, който прилича на замръзнала сълза.

Кехлибарът е основна съставка на еликсира на безсмъртието, който е бил предложен на папа Бонифаций VIII от личния му лекар.

Счита се, че най-добрите видове кехлибар имат цвета на восък – прозрачни, с леко жълтеникав оттенък.

В древността е имало поверие, според което, ако поставите парче кехлибар на гърдите на жена си по време на сън тя ще признае всичките си грехове. Мартин Лутер е държал постоянно в джоба си парче кехлибар, тъй като в вярвал, че то му помага да не му се образуват камъни в бъбреците.

В края на XIX век кехлибарът е бил широко използван в тютюневата промишленост като материал, който има антибактериални свойства. Смята се, че кехлибарените мундщуци намаляват вредите, причинени от тютюнопушенето – прихващат янтарната киселина и неутрализират причиняващият рак катран.

Поставен в близост до шията, кехлибарът зарежда с енергиен импулс сънната артерия и почиства цялото тяло от токсини. Кехлибарена огърлица около главата премахва главоболието, подобрява психическото състояние и неутрализира отрицателното въздействие на неблагоприятните метеорологични условия.

Много декоративни аксесоари с лечебни свойства са изработени от кехлибар. Ако носите кехлибар на врата си, той може да предотврати астматичен пристъп. Гердан от кехлибар помага при нарушения на функцията на щитовидната жлеза, при заболявания на ушите, очите и гърлото. В Русия, в джобовете на дрехите на детето или в самите гънки на дрехите се пришиват кехлибарени мъниста, за да се защити малчугана от бедствия и болести.

Кехлибарът е камък с органичен произход. Типичното му оцветяване е от светло жълто до червеникаво-кафяво. Има и камъни, които са почти черни. Сред бижутерите особено ценени са парчетата от кехлибар със затворени вътре в тях мехурчета от въздух или вода.

Състав: Кехлибарът е аморфно (т.е. с кристална структура), високомолекулно съединение с органични киселини. Под формата на примеси в него могат да бъдат открити сяра, азот, силиций, алуминий и желязо.

Всичко за естествения камък кехлибар: магически, лечебни и физически свойства

Магически свойства на кехлибара

В митологията на много страни е застъпено вярването, че в парче кехлибар живеят духове.

кехлибар магически свойства

Кехлибарът притежава магически свойства

Често, за изпълнение на религиозните ритуали, са използвани свещени предмети, изработени от кехлибар. В древна Гърция, се е смятало, че кехлибарът притежава качествата на Венера и силата на Слънцето.

Парчета от кехлибар, вътре в които има насекоми или листа, са мощни магически инструменти, способни да правят и добри, и зли дела. Магическите свойства на кехлибара са толкова разнообразни, колкото са и медицинските. Например, вярва се, че кехлибарени мъниста, носени от кърмачки, помагат на бебето да има весел и мил характер.

Парче от суров кехлибар трябва да се сложи край възглавницата, за да плаши злите духове по времето, когато хората са най-уязвими – докато спят. Този минерал е в състояние да успокои хората, когато се чувстват в безизходица: той дава облекчение и надежда за по-добро бъдеще. В дома е задължително да имате няколко предмета от кехлибар за защита на дома от огън и мълнии.

Кехлибарът е камък на родените под знака на Лъв. Жените, представителки на зодията, трябва да носят като талисман пръстен и обеци с кехлибар. Те ще ги предпазват от уроки. Мъжете могат да носят копчета за ръкавели и щифтове за вратовръзка, за да се увеличи жизнеността им и за засилване на интуицията. Вижте още ТУК: Допълнителни, но важни магически свойства на камъка кехлибар!

Лечебни свойства на кехлибара

В съвременната официална медицина, кехлибарът се използва като суровина за производството на янтарна киселина, която е един чудесен биостимулант. Освен това, янтарната киселина има антитоксидантни, противовъзпалителни и анти-стрес свойства.

В народната медицина още от древността кехлибарът се счита за панацея за почти всички болести.

Известният лекар Авицена (Ибн Сина) в своите медицински трактати е описал около дузина рецепти, които включват кехлибар.

В полската народна медицина, има една рецепта на настойка от кехлибар, която помага при абсолютно всички заболявания на дихателната система. Гердан от кехлибар трябва да се носи от всички за прочистване на организма от токсини и за нормализиране дейността на щитовидната жлеза.

Фитотерапевти твърдят, че с помощта на кехлибар се лекуват редица заболявания, по-специално заболявания на косата и кожата, слухови и зрителни увреждания, бронхит, астма, чревна болест, инфекция на пикочните пътища, нервни разстройства (депресия и др .).

Камъкът въздейства на чакрата на гърлото. Има ОЩЕ ТУК: Кои са най-интересните лечебни свойства на ценния кехлибар?

Физически свойства на кехлибара

а) Цвят: кехлибарът има голямо разнообразие от нюанси – от бяло през бледо жълто, светло златисто до червеникаво-кафяво. Най-добрите са тези видове кехлибар, които имат цвета на восък, полупрозрачни са и са с жълтеникав оттенък

б) твърдост – 3-4

в) Плътност: 0,97 – 1,11

г) прозрачност: прозрачен, средно прозрачен, непрозрачен,

д) черта – не,

е) кехлибарът е аморфен, т.е. не разполага с кристална структура.

Произход: кехлибарът е вкаменена смола от древни дървета, които са расли на планетата от преди 38 до 120 милиона години. Той се е образувал от рязката промяна в растителната покривка на нашата планета.

Сухият и горещ климат на предходната епоха е бил заменен от умерено топло време. Бързо са се разпространили покритосеменните растения, появили са се нови растения и са изчезнали много други видове, включително цикада, саго, някои видове папрат. Какво още трябва да знаем по тази подтема ТУК: Основните физически свойства на кехлибара.

Как действа на всяка зодия

Очарователният кехлибар от древни времена е символ на здраве и дълголетие. А украшенията с него са мощни амулети срещу влиянието на зли сили. Уникалните свойства на кехлибара можгат да направят чудеса с човешкия живот. Затова хората, които искат да привлекат щастието в живота си, често се обръщат към него за помощ. Но преди да си вземете талисман с кехлибар е добре да знаете какво е влиянието му върху всяка зодия.

Зашеметяващият камък привлича със своята красота и вълнува хората в продължение на хиляди години.

Раждането на камъка е един невероятен процес. Кехлибарът е камък с биологичен произход. Той се образува от смолата на дървета, чиято възраст е на милиони години, както и от живите организми, които са замръзнали в капки от вискозни вещества.

Кехлибарът в различните си оттенъци перфектно хармонизира с всички знаци на зодиака, но ще донесе максимална полза за хората, чиито елемент е огънят.

Въпреки това астролозите препоръчват носенето на бижута с кехлибар на представителите на всички стихии.

Тъй като за създаването на великолепния камък заслуга имат и огънят, и водата, и въздухът, и Земята. По-подробно и приложно ТУК: Зодии и кехлибар, разгледани зодия по зодия!

Кои са най-красивите бижута

Кехлибар кои са най-красивите бижута

Вижте кои са най-красивите бижута от кехлибар

Кехлибарът е талисман на хората, които искат да установят връзки с миналото – историци, археолози, антрополози, а също и учители. Тя помага на човек да осъществи връзка с времето, за да комбинира и синтезира случилите се събития в пълна картина, както и да си направи правилните изводи, за да може да предскаже с точност идващите събития.

Кехлибарът отблъсква злите духове, а също и враговете и ги държи далеч от собственика му. Камъкът е талисман срещу мълнии и пожари, той помага и на туристи: дава им убежище, а в пътуванията по море предпазва корабите от потъване. Кехлибарът притежава уникалното свойство да прочиства едновременно пространството, тялото и душата. Още ТУК: За красивите бижута от кехлибар.

Тайните на кехлибарената стая

Изключително интересна и красива е Кехлибарената стая в двореца на Екатерина. Тя дори е наричана доста често „чудо на светлината“, при това напълно заслужено.

Тайните на Кехлибарената стая

Разкрийте тайните на Кехлибарената стая

Историята й е пълна с мистерии, както и въпроси, които все още остават без отговор. Унищожена по време на войната, към днешна дата стаята е напълно възстановена. Все още обаче не е изяснено с каква цел е била създадена тази стая, при това от материал, който не е особено подходящ за строителни цели.

До създаването на Кехлибарената стая камъкът не е бил използван за подобни грандиозни строежи.

Въпреки, че стаята е възстановена, все още липсва отговор на загадката къде се намира истинската Кехлибарена стая. Още ТУК: Всичко за кехлибарената стая!

Кехлибар – магическият камък, даряващ здраве и благоденствие
4.3 (86.32%) 19 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Кехлибар – магическият камък, даряващ здраве и благоденствие

  1. Чудесен материал, много подробен и пълен. За нещастие в България е много трудно да се намери истински кехлибар, а и да намери човек не знае как да го познае.

  2. Здравейте, Стояне! Ще ви бъдем благодарни, ако със свои думи опишете тук как можем да разпознаем истинския кехлибар. Благодарим ви за ценното уточнение! Пишете ни пак!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *