Ясновидката Маг Джиляна, гадател

гърция почивки забележителности дилян вълев
текст на Дилян Вълев за Гърция и това, как е вадил документи за легализация.

Легализация в Гърция, или: Еляте аврио!

В 14,30 всички държавни институции в Гърция спират работа.

Нов, непубликуван досега материал на Дилян Вълев

Ако примата на българската естрада Лили Иванова има да получава едни 20 евро с пощенски запис от майка си и живее в Гърция, така и ще си умре от глад. Защото в редица свои интервюта тя уточнява как спи поне до обяд.

Дилян Вълев, снимка
Дилян Вълев

Но ако стане в 12 и след това тепърва се мие, сресва, друса… и т.н., просто няма как да свърши каквато и друга работа има, тъй като тахидромиото (пощата) в южната ни съседка затваря в 14,30 часа следобед. Не за обедна почивка – просто си затваря – окончателно и безапелационно!

Почивка в Гърция

Да отидеш на почивка в южната ни съседка е със сигурност нещо твърде приятно, но да се опитваш да свършиш някаква работа, свъзана с бюрокрацията й, е съвсем друго нещо. Аз лично трябва да уредя “съпругата” си украинка със статут за постоянно пребиваване, тъй като на нея никак не й се стои в Украйна.

Не й се стои и в България – всъщност не е съвсем сигурна в коя от двете страни по не й се стои – но й се живее в Гърция, нека да е в криза.

Кавала, Халкидики, Тасос

Градът е Ксанти и се намира на 40 километра от пристанищния град Кавала, който доста прилича на Велико Търново, но с море. Отсреща се вижда остров Тасос, а вдясно е най-левият ръкав на Халкидики, където е Атон.

Пътувам дотам с автобус. Той тръгва от Централна гара, билетът струва 60 лева и около 14,30 (време за затваряне на всички държавни учреждения) е на паркинга пред “Лидъл” в Ксанти. Докато пътувам, чувам как две българки оплакват тежкия си живот на икономически мигрантки:

– Твоята баба колко е годишна?
– Седемдесет и девет.
– А, млада. Мойта вече мина деветдесетте, не се трае… Ма писано ни било да се мъчим, кво да се прави. Аз колко баби съм сменила, маалей!

Атина, столицата на Гърция

се намира на повече от 700 километра от Ксанти. Той е с големината на Стара Загора и е разположен в южното подножие на Родопите. Всъщност наистина е странно, че местният месокомбинат се казва “Родопи”, а в града има ресторантска верига “То хриси котопуло” (“Златното пиле”).

Забележителности

кой знае какви там няма, макар градът да е симпатичен, има си стара част, даже и университет. Но целта ми не е да се радвам на красотите му, трябва работа да се върши. За да бъде легализирана една украинка в Гърция, трябва съпругът ѝ да има така наречения FMI номер – аз имам право да работя като член на Европейския съюз, но не и тя. За пръв път усещам някаква национална гордост.

Официални празници

Почти няма седмица в Гърция, без да има някой празник. Там се празнуват едновременно и националните, и религиозните празници – важното е да не се работи. Но аз все пак улучвам прозаичен делничен работен ден и в осем без петнайсет сутринта съм застанал пред тяхното НОИ. Чиновничките идват навреме и дори ми обръщат внимание, пет минути преди да е започнало да им тече работното време.

Аспровалта, Драма, Солун

Градът се намира на около 6 километра от Аспровалта, който кой знае защо е най-популярния курорт сред българите, без да е нещо особено. На 150-60 километра е от Солун и на 70-80 от Драма.

Местното НОИ по нищо не се отличава от нашите държавни учреждения – има си коридори, които миришат на хлорна вар, пейки с изтъркана изкуствена кожа и гишета, на които трябва да се наведеш наполовина с цел да бъдеш унижен още преди първия контакт с чиновника.

При все това местните чиновнички са странно добронамерени. Дават ми да попълня формуляр. Той обаче е само на гръцки, то това едва ли е толкова скандално – в Гърция се намирам все пак. Как да е, успявам да го попълня от третия опит, но изниква проблем – не съм посочил актуален адрес.

Хотели в Гърция

Записвам в бялото поле “Хотел “Париж””. Служителката ме поправя: “Не може да пишете хотел. Трябва да дадете адрес, така няма да ви дадат разрешение!”. С нейна помощ променям текста на: “Улица “Караули” 64.”, но с това и нейното търпение започва да се изчерпва.

Вече е 11 преди обяд. Няма намерение да се занимава повече с мене. Казва ми: “Еляте аврио! (Елате утре!)” и затваря гишето. Всъщност до края на работното време има още два часа – 13 часа – но и кафе трябва да се пие.

Население на Гърция

Би било несправедливо обаче да се каже, че всичките гърци са мързеливи, както и е факт, че прословутото българско трудолюбие е силно надценено. Те просто си знаят, че от 14 до 16 часа не трябва да се работи. Проява на лош вкус е ако звъннеш на някого в този интервал.

Времето в Гърция

И ако този феномен донякъде се обяснява с времето и средиземноморския климат, то времето в Ксанти – северната част на страната, си е съвсем като българското, а у нас чиновниците си работят до 17-18 часа, което разбира се, не ги прави по-малко мързеливи.

На втория ден се зареждам пред сградата още в осем без петнайсет с чинно изписани и проверени документи. Тъй като съм се убедил, че наличните ми английски и руски не са достатъчни за осъществявянето на нормален контакт с чиновничеството, съм подсигурил присъствието на Алекси – етнически руснак, който обаче е роден тук и като такъв е попил всичко гръцко.

Още за населението на Гърция

Въпреки уговорката ни, в осем той все още не е тук. Изчаквам – всеки може да закъснее петнайсетина минути. В девет без петнайсет вече правя първи опит да звънна – телефонът му се оказва изключен. Пращам есемес и повтарям опита да позвъня в девет и половина. Пак нищо. В десет без пет изведнъж телефонът ми звъни и Алекси казва кратко: “Идвам!”.

При пристигането си коментира единствено: “Добре, че ме събуди!” и обяснява как ако съм се бил забавил още малко, щял да ме зареже да си чакам, защото имал много работа. Той взема документите, пъха ги под носа на служителката и тя, разбира се, намира някаква грешка.

Виждам как с видимо удоволствие се кани да ни каже едно “аврио”, но Алекси я прекъсква с фелдфебелски тон и изсипва една тирада, от която успявам да разпозная само едно “то графио му” – сиреч, имал си и без това много работа в офиса, затова ако може да е така добра да си свърши работата.

Гръцки език

На третия ден научавам друга хубава гръцка дума – Астиномия. Сиреч – полиция. Алекси няма време да се занимава повече с мен, така че се замъквам сам и с добре познатото българско чувство за вина, без да си сторил нещо нередно.

Като варварин от Севера дори си въобразявам, че може и да приключа за един ден. Още повече че в полицията са работливи – работят чак до 14,30 като пощаджиите. Това си е абсолютния дедлайн – след това не работи дори носокомиото – болницата.

Часът е 11 и дежурното ченге ми прави характерния жест с въртенето на китката на ръката. Съпроводен, разбира се с едно: “Еля аврио!”.

Така че на следващия ден моля Алекси да дойде отново с мен, този път в астиномията. Успива се само с 45 минути. Помощта обаче е безценна – двамата с ченгето, от което зависи легализацията ми, си крещят около 15 минути, след което униформеният се обръща към мен с думите: “Ендакси! (Добре де!) Еля аврио!”

Гръцка митология

Ако помните перипетиите на Одисей, общо взето и аз се почувствах като него и моето разрешително ми се виждаше също толкова далечно като неговата Итака. На следващия ден отивам сам и още на портала постовият ме прегръща през рамо като стар приятел и ухилен започва да ми говори нещо.

В полицията пък ченгето от вчера без много суетене ми връчва готовата карта. Вече съм легален. Не ми споменава дори думата “аврио”, която започва да ми липсва.

Дилян Вълев

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Spestyavane Pari Freelancer

Как да спестяваме пари като фрилансъри?

Когато решите да стартирате на пазара на фрилансърите, е нужно да огледате решението си не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *