Това са 5 прочути тайни общества, за които се разказват легенди

Твърди се, че от векове човечеството се управлява от няколко тайни общества, чието влияние се простира във всички сфери на живота

Ето пет от тези тайни общества, които са добре известни и чиито имена присъстват в редица конспиративни теории.

1. „Череп и кости“.
Едно от най-известните тайни общества е рожба на Йейлския университет и официално съществува от 1832 г., когато е създадено от студентите Уилям Ръсел и Алфонсо Тафт. През годините то привлича в редиците си някои от най-способните в интелектуално отношение студенти, включително и редица представители на американския политически елит.

2. Свободните зидари.
Счита се, че рождена дата на масонството е 24 юни 1717 г., когато се създава Великата ложа на Англия. Това е общество с йерархична структура, което има етично-нравствена насоченост, а членовете му се стремят към интелектуално и нравствено съвършенство, изповядвайки вяра в Божественото начало.

тайни общества

Твърди се, че от векове човечеството се управлява от няколко тайни общества, чието влияние се простира във всички сфери на живота

3. Розенкройцерски орден.
Това е едно от най-известните тайни общества, съществуващо от XIV в., а през XVII в. членовете на ордена разкриват пред света част от загадъчната си история, публикувайки общо три необикновени истории. В тях се разказва за Кристиан Розенкройц, предприел редица пътувания из Близкия изток и Северна Африка, за да изучава окултизъм; за тайно братство на алхимици, притежаващи средства, за да променят облика на света; за т.нар. „алхимична сватба“ в кралския дворец, на която Розенкройц е лично поканен от един ангел.

4. Орден на златната зора.
Представлява окултна организация, създадена в края на XIX в. и разпаднала се изненадващо две десетилетия по-късно. Заложеното в нея познание обаче става важна част от западната окултна традиция. Религиозната система на организацията обединява в едно знанията на масонството, розенкройцерите, средновековните и ренесансови окултисти.

5. Илюминати.
Орденът е създаден през 1776 г. в Инголщад, Германия, от философа Адам Вайсхаупт, а през 1785 г. е официално забранен от закона.
Идеологията на едно от най-известните тайни общества включва всеобщо морално просвещение, чрез което хората да се усъвършенстват личностно.
Мнозина все още вярват, че организацията е жива и днес, упражнявайки тайното си влияние по света.

Това са 5 прочути тайни общества, за които се разказват легенди
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *