Ясновидката Маг Джиляна, гадател

църквата в село Добърско Христос в ракета
Представяме ви известната църква в село Добърско и шокиращата икона, в която Исус Христос е изобразен в нещо като съвременна ракета.

Чудо на чудесата в църквата в село Добърско (ВИДЕО)

Чудеса стават постоянно около нас! Но едно уникално чудо е църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в село Добърско

Църквата в Добърско ще чукне 4 века откакто е построена след 2 години. Тя е издигната в далечната 1614 г. Храмът е каменен и трикорабен. Църквата е построена със средства на заможните и най-будни жители на село Добърско.

На външен вид не прилича на традиционните православни храмове. Няма камбанария, няма купол. Половината от сградата е вкопана в земята.

Когато посетителите влязат в този необикновен на външен вид храм, се натъкват на множество любопитни подробности. Стенописите не са реставрирани никога до сега. А цветовете са толкова ярки, сякаш са освежени съвсем скоро.

Църквата е изографисана малко след нейното построяване. Битува мнение, че зографът е бил жена. В храма са събрани ликовете на повече от 30 светци, при положение, че в традиционните църкви има по 5-6.

Ликовете на поне 460 библейски и местни герои красят стените в храма.

За първи път именно в църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в село Добърско, Свети Константин – Кирил Философ е изографисан като светец. Това е уникално историческо откритие.

Най-любопитно е изображението на Иисус Христос, който прилича на астронавт. Иисус седи в летящ кораб, който много прилича на съвременните ракети.

Всички се чудят откъде би могъл да знае зографът в далечната 1620 г., че подобни летателни кораби някога ще се появят. Други предполагат, че зографът е имал видение, докато е рисувал библейските сцени.

Хиляди чужденци, които почиват в курорта Банско, задължително отиват в село Добърско, за да видят уникалните стенописи. Църквата е много популярна по света.

На пода в храма е сложена плоча с двуглав орел. В краката на птица са изобразени скиптър и жезъл – символ на светската и църковната власт.

Никола Найденов, кмет на село Добърско, разказва, че плочата притежава силно енергийно поле, но всички икони притежават лечебна сила и зареждат с енергия.

Църквата няма камбанария на покрива, но има камбана, която е подарък от монасите на манастира Ватопед от Света гора, Атон през 1888 г.

Местните жители искат църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в село Добърско да попадне под егидата на ЮНЕСКО. Към момента е все още само част от 100-те национални туристически обекти писа Стандарт.

Първият запазен писмен документ за църквата се пази в Рилския манастир. Това е царска грамота от 1378 г. на цар Иван Шишман. Според преданията именно в този храм се е венчал този български владетел.

Иисус Христос и ракетата - изображението изумява всички
Иисус Христос и ракетата – изображението, което изумява всички

Друга легенда разказва, че при разгрома на цар Самуил в битката при Беласица през 1014 г., неговите войници са ослепени. Те потеглят към Рилския манастир, но студената зима ги настига до село Добърско.

Трябвало да останат в селото. Но там намерили храма с лековитата вода, която по чуден начин лекува очни заболявания.

Започнали да си мият очите и накрая прогледнали. През пролетта част от войниците се пръснали из България, но част от тях се заселили в селото.

Никола Найденов, кмет на село Добърско, потвърждава, че водата в храма е лековита, защото преди време и той страдал от проблеми в очите, но вече няма никакви оплаквания.

Ако за оставащите дни по Великденските празници сте някъде в района на Банско, посетете църквата в Добърско, за да преживеете поне едно чудо на чудесата.

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

Коя е добрата всекидневна молитва преди работа?

Молитва преди работа и магия за работа. За успех при проблеми в работата и др.

Коя е добрата всекидневна молитва преди работа? За успех при проблеми в работата и др. …

7 Мнения

  1. Кръстев

    Не се лъжете и погледнете стенописа по-внимателно. Исус седи на четирикрак стол, а не е в ракета. Нечия фантазия е доста развихрена.

  2. Лили Дочева

    Не сте разбрали правилно,напразно критикувате / по стар български обичай/ Вратите се заключват за 30 минути,когато има група,за да не се нарушава тишината по време на беседата.Служителката е с невероятни познания и без нейната лекция всичко,което видяхме ,нямаше да бъде толкова значимо.Наистина това е уникален храм.Дано имаме разум,за да бъде съхранен и опазен така,както и до сега.

  3. Чудеса.НЕТ

    Явно трябва предварително да се звъни по телефона, когато искате да ходите в църквата в Добърско и да видите иконата с прословутата ракета, защото ако се окаже, че имат “сеанс”, може да се разходите съвършено напразно! Жалко! Поредната хубава, ама българска история.

  4. Български гражданин

    Възмутен съм, в работно време отидох със семейството си и две малки деца, вратата беше заключена. Половин час чакахме на дъжда, два пъти се обаждахме по телефона и някаква жена най- спокойно ни обясняваше че имали сеанс и трябва да изчакаме отвън. Искам да знам това национален обект ли е или частна собственост ! Накрая изнервени си тръгнахме без да видим нищо. Пълно безобразие и безнаказаност !

  5. НАТАША

    Днес я посетих! Уникална е! Трябва да бъде съхранена за поколенията. Ще бъде жалко да не могат да се възхитят на тези уникални изображения.

  6. Силвия Седевчева

    църквата е уникална ,заслужава си да се види

  7. Иванка Савова

    Интересно…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *