Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Хималаи
Източните Хималаи са едно от местата с най-удивителна и разнообразна природа в света

Хималаи – мистичен и магически „дом от сняг“

В буквален превод Хималаи означава „дом от сняг“, но най-високата планинска верига в света нещо много повече от това

Има нещо толкова мистериозно, величествено и възвишено в тези самотни снежни върхове, което прави Хималаите едно от най-притегателните места за алпинистите от цял свят.

Ако някога сте имали възможността да видите величествените планински върхове, покрити със сняг, дълбоките речни проломи, огромните ледници и зашеметяващото разнообрази от флора и фауна, то със сигурност никога няма да забравите тези гледки .

Разположена на северната граница на Индия и простираща се на територията на 6 държа ви – Индия, Непал, Пакистан, Афганистан, Китай и Бутан, най-високата планинска верига в света е магнетична дестинация за туризъм със своята омайна снежна и опасна красота.
Милиони ентусиасти от целия свят мечтаят да покорят ако не Еверест, то поне някой от върховете в „дома на Бога“. Невероятната красота на Хималаите очарова и омагьосва всеки, който се докосне до нея.

Въпреки че Хималаите са най-високата планинска верига в света, те са и най-младата

хималаи

Домът на най-високия връх в света „Еверест“ (8848 м), намиращ се непаласката част на Хималаите е притегателна сила за стотици безстрашни търсачи на силни усещания.

През 1953 година за първи път Еверест е покорен от Едмунд Хилъри и Тензинг Норгей. Изкачването не осемхилядника отнема 40 дни, времето, за което тялото успява да се пригоди към разликата в надморската височина. „Богинята на Вселената“ или „Самгармата“, както непалците наричат връх Еверест е кръстен на човек, който никога не припарвал до върха.

Човекът, който измерва върха е ученик на генерал Джордж Еверест и решава да му даде това име. Изкачването на връх Еверест е опасно, вълнуващо, нещо, което бележи живота или го отнема – тест за издръжливост и упоритост, за силата на волята и желанието за победа. До 2009 година 13 българи са успели да покорят „великана“.

Хималаите заемат близо 75 % от площта на Непал, като 9 от 15-те най-високи върха в света са разположени в тази удивителна планина .
Формирането на Хималаите е в резултат на сблъсъка между Азия и Индия чрез Евроазиатската и Индоавстралийската тектонска плоча.

Хималаите са дом на едни от най-екзотичните животински видове познати по света

Тук се срещат уникални видове като снежния леопард, дива коза. Тибетска овца, кабарга и планински кози, еднорог носорог, бенгалски тигър, червена кобра. Величествените снежни леопарди обитават по-високите части на планините, за това, трябва да се покатерите доста, ако искате да им се насладите. . Освен животните, много разнообразни и красиви видове птици обитават района като Хималайски монал (национален символ на Непал)

Източните Хималаи са едно от местата с най-удивителна и разнообразна природа в света
Източните Хималаи са едно от местата с най-удивителна и разнообразна природа в света

Източните Хималаи са едно от местата с най-удивителна и разнообразна природа в света. Там се срещат един от най-редките видове, които все още удивляват дори и учените.

За Ralica Ilieva

Прочети още

как е умрял Иван Вазов - смърт

Лъжите за смъртта на Иван Вазов са разобличени!

Как е умрял Иван Вазов? Около неговата смърт се въртят какви ли не легенди, скандални …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *