Гигантско скално лице и скално светилище, са открити в Южна България в Хасковска област в близост до град Сърница
Гигантско скално лице и скално светилище, са открити в Южна България в Хасковска област в близост до град Сърница

Праисторическо скално лице и светилище са открити в България

Гигантско скално лице и скално светилище, са открити в Южна България в Хасковска област, в близост до град Сърница Пазарджишка област, датиращи от древни времена

Три праисторически огромни скални образувания са открити в Южна България, които като че ли изобразяват човешко лице. Те се оценяват на около 4 000 години. Скрабът, намиращ се в район, наречен Орловите скали в близост до град Сърница Пазарджишка област, е с височина от 7 до 10 метра. Те са от 30 до 40 метра над нивото на земята.

На върха на района, където са открити скалните рисунки, има формация, която може да е била издълбана като жертвен олтар, астрологична обсерватория или и двете, съобщава сайтът Archaeology in Bulgaria – archaeologyinbulgaria.com.

Българските експерти заявиха пред Archaeology in Bulgaria, че те вярват, че древните хора са направили скулптури с каменни инструменти преди около 5000 години и че е много трудоемка задача да изработят монументалните произведения.

Фотографът на име Мирослав Чобанов открил скалите през 2016 година, докато работил в Родопите в Хасковска област. Планинската верига е известна със своите магически природни пейзажи и много археологически и исторически паметници от различни епохи.

Двамата експерти, професор Ана Радунчева и професор Стефанка Иванова, от Националния институт, и от Археологическия музей на Българската академия на науките, разгледаха скалните образувания и са на мнение, че хората са издълбавали формациите. Професорите се специализират в праисторията и са експерти в многото праисторически скални образувания на българските планини. Проф. Ана Радунчева   обяснява, че има естествена еолация и разпадане на скалите, но е сигурно, че е използван много човешки труд. Природата може да бъде измамна, но тук човешката дейност е очевидна. Всъщност дейността и на двете са комбинирани. Където има пещери, има ниши. И всички тези ниши са изцяло създадени от човека. В Източните Родопи повечето пещери всъщност са създадени от човека.

Чобанов и двете професорки са посетили местностите в плананата, за да разгледат по-внимателно скалните образувания. Той направи откритието, докато заснемал пътеки за уебсайт Mediacafe.bg. Чобанов разказа за сайта Археология в България, че един месеж преди да дойде повторно със специалистките, че когато е правил снимки на екопътеките, се натъкнал на едно образувание на човешко лице, изсечено в скалата.   Той се качил нагоре с помощта на въже за катерене на височина от около 40 метра, откъдето видял страничния лицев профил на мъжкото човешко лице. Чудел се е какво да направи, за да стане това известно. Започнал да звъни по телефоните и в крайна сметка успял да се свържем с тях проф. Радунчева и доц. проф. Иванова от Българска академия на науките, и те се съгласили да дойдат.

Тримата по-късно се изкачили по скалите и открили още две лицеви резби и светилището на скалата. Чобанов казва, че скалните образувания на върха на скалата приличат на жертвените олтари в Ангел Войвода и Татул, други две свещени места в Родопите.

Праисторически жертвен олтар / астрономическа обсерватория в олтара на Орловите скали. Скалата, в която се намира, е наречена Чобановска скала, след откриването й. (Мирослав Чобанов, Mediacafe)
Праисторически жертвен олтар / астрономическа обсерватория в олтара на Орловите скали. Скалата, в която се намира, е наречена Чобановска скала, след откриването й. (Мирослав Чобанов, Mediacafe)

Археолозите потвърждават, че и образуването на светилището е издълбано от хората. То включва скално тясно стълбище и трапецовидни ниши издълбани в скалата. Радунчева обяснява, че хората от равнините са създали тези храмове в планините. В определени дни и часове, които са знаели, че трябва да са там, за да се срещнат с боговете си и да предложат жертвоприношение, те са отивали до светилищата. Също така е възможно те да са отишли от едно светилище до друго, но нашите учени не могат да определят техните светилищни маршрути със сигурност. След тази праисторическа цивилизация древните траки използвали части от тези светилища, макар и не по цялата свята територия. И след това по-късно през вековете, когато светилищата вече не са били използвани така, както е било първоначалното им предназначение. Някои от тях са превърнати в средновековни крепости.

Лицевите скални резби и светилища са част от по-голяма “свещена” област в северните Родопи, където праисторическите и по-късно народите са направили много паметници, казаха експертите за сайта Археологията в България. Подобни храмове се намират в Средна гора и Стара планина.

Археолози и историци смятат, че хората, които са извършили тези произведения на изкуството и паметници, вероятно са били първата европейска цивилизация, която преди около 2000 години предхождащи Тракия, тракийските племена и може да са техни прадеди.

Проф. Иванова каза пред сайта Археология в България, че това е една от най-развитите праисторически цивилизации и ние имаме честта да обитаваме същите територии. Това е било първата европейска цивилизация. Не е култура, а цивилизация. Това са били хората, които първи в света са започнали за обработват злато, които са екстрахирали каменна сол, която за своето време се е равнявала на стойността на златото и които са имали много развита религиозна система, и са провеждали много сериозни астрономически наблюдения.

Археоложката каза за сайта за археологията в България, че името на тази праисторическа европейска цивилизация, съществувала преди древните траки, не може да бъде известно, защото няма от тях писменост и съответно не са оставили никакви писмени източници. Възможно е да са имали писменост, но няма следи за това. Тя каза, че цивилизацията е развивала животновъдството и хората са били заети със селско стопанство, също така са и ловували в голяма степен. Имали са задълбочени познания за астрономията, които са били пазени от един клас свещеници, служещи на скалните светини.

В блога на Археологията в България се казва, че този “основен скален храм” е бил издълбан по време на медната епоха, около 3500-3000 г.пр. Хр. Те открили наблизо съдове от същата епоха. Според проф. Радунчева това е много приятно откритие, заяви за пред местния новинарски сайт Haskovo.net във видео интервю.

Гигантско скално лице и скално светилище, са открити в Южна България в Хасковска област в близост до град Сърница
Гигантско скално лице и скално светилище, са открити в Южна България в Хасковска област в близост до град Сърница

Не всички са убедени в истинността на откритието обаче и сайтът Archmdmag.com, който е направен от археолози, поставя под съмнение идеята, че тези скални образувания са издълбани от хората. Те го наричат случай на възможна Парейдолия – виждайки нещо съществено в обикновените неща.

За Иван Василев

Прочети още

Badete Kato Decata 1

Христос: Бъдете като децата, или Пресътворяване на света в ежедневието

Да насърчаваме ли детето, което се опитва да хване Луната в ръка, или да му …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *