Разкриха тайната на потънал кораб в Карибско море
Разкриха тайната на потънал кораб в Карибско море

Разкриха тайната на потънал кораб в Карибско море

Подводни археолози успяха да идентифицират потънал кораб в Карибско море

Подводни археолози са разкрили тайната на потънал кораб в Карибско като са намерили в него и различни вещи отпреди 300 години като мечове, ножове, ножици, делви и други след повече от три години изследване, след като са го намерили във водите край карибския бряг на Панама.

Корабът е бил идентифициран като Нуестра Сеньора де Енкарнацион, колониален испански кораб, известен като НАО, или търговски кораб, който е потънал през 1681 по време на буря, при устието на река Панама.

Разкриха тайната на потънал кораб в Карибско море
Разкриха тайната на потънал кораб в Карибско море

Директорът на проекта Фредерик Ханселман каза, че това наистина е едно вълнуващо и интригуващо корабокрушение. Той е директор на проекта и подводен археолог в Центъра за водите Meadows и околната среда на Texas State University, пише discovery.com на 16 май 2015 г.

Много малко потънали испански търговски кораби някога са били открити и още по-малко от тях са били запазени като Енкарнацион в такова невероятно състояние.

Почивайки на дълбочина само на 40 м, тази 334-годишна развалина е погребана в до 90 см в калния пясък и тиня, които запазват цялата долна част на корпуса на кораба.

Ханселман обяснява, че товарът включва голямо разнообразие от артефакти, по-специално над 100 дървени кутии, съдържащи мечове, ножове, ножици, делви, обувки и керамика.

Първоначално построен през Веракруз, Мексико, Енкарнасион минавал като част от флота на Терра Фирме, на път за Портобело, Панама от Картахена, Колумбия.

Едни от най-големите съкровища са превозвани с конвои на Испания. Корабите от флота на Терра Фирме напускал Испания за Новия свят всяка година с балансовите доставки за преселниците и се връщали с благородни метали, изумруди и перли. Търговията е била гръбнакът на колониалната испанска икономика.

Ханселман и колегите му попаднали на този потънал кораб в Карибско море през 2011 г., по време на тяхното бъдещо търсене на пет пиратски кораба от 17 век на капитан Хенри Морган, които той загубил по пътя към Панама Сити в 1671 г. Една година по-рано, екипът откри и извади оръдия и пушки, които са били изгубени в морето, когато корабите на Морган са заседнали.

 

За Иван Василев

Прочети още

Откакто свят светува, хората са вярвали в магическата сила на дафиновия лист.

Дафинов лист в гащите и други ритуали

Откакто свят светува, хората са вярвали в магическата сила на дафиновия лист. Нашите предци са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *