Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Учените откриват огромни отпечатъци на динозаври
Учените откриват огромни отпечатъци на динозаври

Учените откриват огромни отпечатъци на едни от най-големите древни същества

Откритите от учените огромни отпечатъци са на сауроподи – едни от най-големите животни, които някога са ходили по планетата

Най-големите динозаври, които някога са живели може би в региона на западната част на Европа преди 170 милиона години, следите на които са открити едва наскоро от учени в Шотландия. Ранните сауроподи – едни от най-големите животни, които някога са ходили по планетата – са затънали в лагуна на отдалеченото шотландско гърло на остров Скай, според д-р Стив Брутате от Университета в Единбург. Той казва, че колкото повече изследват остров Скай, толкова повече отпечатъци от динозаври откриват.

Учените откриват също резки вкаменелости, направени от по-възрастните хишници братовчеди на тиранозавъра рекс. За най-големите динозаври живели някога сме писали по-долу.

Д-р Брусате обяснява, че на това ново място се откриват два различни вида динозаври – братовчеди с дълги гърди на бронтозавър и остри зъбци на тиранозавъра рекс – намиращи се около плитка лагуна, в далечното минало, когато Шотландия е била много по-топла и динозаврите започвали своя марш до глобално господство.

Следите, които тези праисторически животни създават в земята, впечатляват изследователите, тъй като тези артефакти осигуряват рядко и важно вникване в ерата на средна юра – период, за който се знае сравнително малко. Добре е да подчертаем, че има достатъчно находки, които доказват, че човекът и динозаврите са живеели в една епоха и еволюционната теория, която е наложена в учебните програми на училища и университети, трябва да се коригира, но ясно е, че няма да го направят.

Учените откриват огромни отпечатъци на едни от най-големите древни същества
Учените откриват огромни отпечатъци на едни от най-големите древни същества

Според другата теория, тази на креационистите, динозаврите са живеели в епохата преди потопа. Според библейския доклад за всемирния потоп, той е станал около 2400 г. пр. Хр. Хората и динозаврите и другите животни от другите ери от еволюционната теория са живели заедно около 1600 години. Когато учените говорят за тези дълги ери в миналото на земята, ние трябва да разбираме, че става въпрос за епохата преди потопа.

Палеонтоложката Пейдж Деполо, студентка от университета в Единбург, която е ръководила изследването като част от нейната степен, заяви пред репортерите на SWNS, че вкаменелостите от динозаври са “много рядко срещани в скалите от средна юра, което е разочароващо, защото тази епоха е била важно време”.

Д-р Брусате каза пред sci-news.com, че сауроподите отговарят на следите на “първия вид истински колосални сауроподи, живели на Земята”.

Сауроподи
Сауроподи

Вероятно те са били с дължина над 15 метра и са тежали повече от 10 тона.

Съществата вероятно са потънали в плитчините в Североизточна Шотландия, хранели се с растения и са търсили защита от хищници.

Учените казват, че  е трудно да се каже точно защо тези динозаври са в лагуната – но изглежда, че те намират все повече и повече отпечатъци от тях, на обитавалите в лагуната.

Лагуните вероятно са били домовете им – поне за част от времето. Може би там е имало изобилна храна – или може би е било безопасно място да се скрият от хищници.

Деполо каза, че находката променя сегашното разбиране за историята на някои   динозаври. “Бяха намерени в скали, които са малко по-стари от тези, които преди са били открити в Duntulm на острова”, каза тя пред SWNS.

“Това показва наличието на сауроподи в тази част на света през по-дълъг срок, отколкото е бил известен досега”.

Изследователите измерват, фотографират и анализират отпечатъците в приливна зона, което затруднява достъпа.

Но независимо от условията на приливите, въздействието на атмосферните влияния и промените в ландшафта, членовете на изследователския екип са успели да идентифицират две отделни вкаменелости и много изолирани отпечатъци.

Направена е карта на мястото, използвайки снимки, направени от дронове, с допълнителни изображения, получени от сдвоени камери и софтуер, пригоден за моделиране на отпечатъците.

Археолозите казват, че това място е полезен градивен елемент за тях, за да продължат да разясняват как са живеели динозаврите на остров Скай в средна юра.

Откритите от учените огромни отпечатъци от сауроподи, които според тях са на най-големите древни същества, както пишат в sci-news.com и в други сайтове, всъщност са най-големи за региона, в който са открити. Най-големите древни същества на света, живели някога, са открити преди няколко години.

Така например през 2014 г. бе съобщено по БТВ и в btvnovinite.bg, че са открили най-големият динозавър в Патагония. Неговото тегло изчислено според вкаменелостите е било 77 тона. Палеонтолозите са го нарекли аржентинозавър и смятат, че са открили нов вид татанозавър. Той е бил тревопасно животно и достигало до 40 метра дължина и 20 метра височина.

Аржентинозавър
Аржентинозавър

Друга подобна новина е публикувана в blitz.bg и в други сайтове също през 2014 г. за динозавър с тегло 90 тона и се оказва, че отново става въпрос за аржентинозавър. Може би са били различни находки като този екземпляр от 90 това е открит малко след първият от 70 тона.

Според креационната теория тези животни са живеели преди библейския потоп и в подкрепа на това можем да споменем, че са открити скални рисунки на хора с динозаври в Перу. На някои от тях са изобразени хора яздещи динозаври. Друга находка е намерена в Мексико, където в един пласт са открити стъпки на динозаври и на хора. От тези и други подобни находки може да се стигне до заключението, че креационната теория е вярна, докато еволюционната теория определя времето на живеене на хората и динозаврите в различни ери.

Учените откриват огромни отпечатъци на динозаври
Учените откриват огромни отпечатъци на динозаври

За всеки човек е важно да направи своите заключения в какво да вярва, тъй като приемането на креационната теория ще ни отведе при Бога. Според библейския доклад в епохата преди потопа хората са живеели съвсем по-различен начин на живот и са имали по-големи умствени и физически способности. Поради греха обаче още в началото смъртта е влезнала в човешката раса, а като се е увеличил броят на жителите на планетата и са живеели в бунт против Бога, отново Земята е била сполетяна от бедствието на потопа. В книгата Битие пише, че хората са се отдавали само на злото. Поради това са загинали динозаврите и други видове, но за динозаврите има сведения, че малко на брой тук там по света са останали, за което пише и в някои легенди и истински случаи.

Според вярата на човека се определя и вечната му участ. Ако приемем библейския доклад за сътворението, това ще усили нашата вяра в Бога. Основното изискване за спасението на човека (вечният живот) е приемането с вяра на Исус като Божи Син и Спасител на света. Вижте и клиповете по темата за земята преди потопа в поредицата Симфония на сътворението и другите. Още за Библията – ТУК.

За Иван Василев

Прочети още

Стихотворение за мама. Кратки стихчета за 8 март и честит рожден ден, мамо. Стиховев за майката. Песни и картички с цветя.

Стихотворение за мама. Кратки стихчета

Стихотворение за мама. Кратки стихчета за 8 март и честит рожден ден, мамо. Стиховев за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *