Ясновидката Маг Джиляна, гадател

мумии
Има мумии, които са наистина уникалния открития в света на археологията

4 от на най-забележителните египeтски мумии

Има мумии, които са наистина уникалния открития в света на археологията, които разкриват много от тайните на античния свят

Вижте някой от най-забележителните мумии откривани някога:

Има мумии, които са наистина уникалния открития в света на археологията
Има мумии, които са наистина уникалния открития в света на археологията

1. Мумията на „Джинджър“
Тази мумия е наречена „Джинджър“ поради червената си коса и едно от шестте естествено мумифицирани тела, ексхумирани в края на 19-ти век от плитки гробове в Египетската пустиня. Изложена е в Британския музей през 1901 и става първата мумия, изложена публично, като и до ден днешен може да бъде видяна там. Джиндър и другите тела са най-старите мумии откривани някога, датирани от 3400 години преди Христа. Изкуственото мумифициране не е било популярно по времето, когато са починали тези хора и техните тела са били изсушени по естествен начин от топлите пясъци, в които са били заровени.

мумии
2. Хатшепсут
Най-известният женски фараон, Хатшепсут царува над Египет за около две десетилетия и предприема амбициозни проекти за изграждане и осъществяване на ценни нови търговски пътища до смъртта си през 1458 г. пр.н.е. Открита е в Долината на Египетските царе през 1902 година. Доказателство за това, че мумията е на Хатшепсут бил кътен зъб намерена в дървена кутия с името на Хатшепсут.

мумии
3. Цар Тутанкамон
„Момчето-цар“ на Древен Египет става фараон на 9 години и управлява около 10 години (1333 -1324 пр. Хр. Сравнителни неизвестен по време на живота и управлението си, крал Тут добива популярност през 1922 година, когато археологът Хауърд Картър открива забележителната му гробница в Долината на Египетските царе. С изключение на няколко дребни поругавания, гробницата била изпълнена със скъпоценности и накити, бижута, позлатени храмове и масивна златна погребална маска. Откритието предизвика световен интерес към египтология като цяло и по-специално към Тутанкамон. Съдружник и финансист на Картър, лорд Карнарвън, е починал след ухапване от заразен комар няколко месеца след отварянето на гробницата. Неговата смърт е вдъхновил мита за проклятието на мумията, според която всеки, който се осмели да оскверни гроба на Тутанкамон ще пострада от гнева му.

мумии
4. Рамзес II
Най-могъщият египетски фараон, Рамзес II управлява Египет шест десетилетия и живее до 90 години и се смята за баща на около 100 деца. Тялото му е погребано първоначално в Долината на Египетските царе, но след това е преместено от египетски свещеници, за да се спрат набезите на развилнелите се мародери. Мумията на фараона е открита през 1881 година в таен царски кеш в Деир ел-Бахри, заедно с тези на повече от 50 други владетели и благородници. През 1974 година, след като започва да се разпада, мумията е пренесена в Париж, за да се обработи допълнително и да се запази. Преди пътуването, на Рамзес II е бил издаден един египетски паспорт, в който при отбелязване на професия е било вписано „Цар“ (починал).

За Ralica Ilieva

Прочети още

Spestyavane Pari Freelancer

Как да спестяваме пари като фрилансъри?

Когато решите да стартирате на пазара на фрилансърите, е нужно да огледате решението си не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *