Лилит

Лилит е истинската първа половинка на Адам, не Ева

Лилит е първата жена, а не Ева, убедени са последователите на Кабала

Историята за Лилит е премахната от канонизираната Библия

Лилит е първата жена, а не Ева. Това твърдят последователите на учението Кабала. Според тях Бог създал Адам, а веднага след него и Лилит, при това не от негово ребро като Ева, а от земята. Само че използвал мръсотия и кал, а не чиста пръст, както при Адам.

ЛилитТова накарало Лилит да се чувства равна на Адам и отказвала да му се подчинява. Основният й мотив бил, че тя е създадена по същия начин като него и следователно е равна с него. По този начин Лилит отговаряла всеки път, когато Адам правел опити да я подчини и да й наложи авторитета си. Това провокирало разправии между двамата и по време на поредната кавга жената изрекла името на Бог Йехова, което било забранено.

Заради това Лилит била прокудена. Тя се установила в земята край Червено море, която, според легендите, била населявана от демони. Лилит станала техен предводител и отказала да се подчини и да се върне, когато Адам я призовал обратно. От съюза между двамата се е родил Асмодей, който според някои от легендите, е бил призован от Мойсей, да му помогне, за да премине Червено море.

След бунта на Лилит, Бог създал втора жена за Адам – Ева. Този път обаче той нарочно използвал ребро от Адам, за да не се чувства Ева равна с него. И да му се подчинява безпрекословно. Естествено, тази интерпретация на създаването на първите мъж и жена не е намерила място в канонизираната Библия, в която като първата жена е представена Ева. А Лилит е просто зъл, женски демон, който съблазнява мъжете.

За Лиза Стоилова

Прочети още

велики четвъртък традиции обичаи какво се прави

Велики четвъртък: Какво се прави? Традиции, маслосвет, картички

Какво се прави на Велики четвъртък. Какви традиции се спазват? Какво е маслосвет и къде …

Едно мнение

  1. Снежина Костова

    Любовта е възможна между равни. Тя не подчинява никого, а постига съгласие…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *