Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Древен Египет

Древен Египет пръв разкрил тайните на бирата

Още в Древен Египет се е пиела бира

Бирата е една от най-старите напитки, които познава човечеството. В Древен Египет пивото е било на особена почит и се смята, че било национално питие. Фрагментите от глинени съдове открити при разкопки доказват , че са употребявани за производство на бира преди около 5000 години.

Древен ЕгипетПри разкопки в Тел Авив на улица Хамасгер са намерени глинени съдове , които според учените са от бронзовата ера (3500-3000 г. пр. н. е.).

В тази част на земята подобни открития не са рядкост , но сред множеството съдове археолозите се натъкнали и на керамични съдове, които са служили на древните египтяни да си приготвят пенливата течност. Според специалистите бирата в Древен Египет била толкова важна за хората, колкото хляба.

Бирата била много разпространена и се употребявала от всички съсловия на населението-без значение от пола , възрастта или положението в обществото.

Историците твърдят, че пенливата течност и хляба се приготвяли по една и съща технология. За производството на древноегипетската бира били необходими смес от ечемик и вода, които ферментирали под лъчите на слънцето , след което египтяните добавяли различни плодове или други съставки за да й предадат специфичния й вкус. Така се получавала любимата напитка за бедни и богати. Работниците, които изграждали пирамидите получавали, като дневна дажба 3 хляба, 3 халби бира и 2-3 глави чесън и лук. Пивото било боготворено и от фараоните. Като най-голяма майсторка за приготвяне на ечемичена бира се смятала самата Нефертити.

При разкопки в областта на Египет са открити много глинени съдове и даже цели пивоварни, което доказва, че производство на бира е имало в средата на четвъртото хилядолетие преди новата ера. Пивоварни са открити от археолозите и района на делтата в Египет. Следи от присъствието на египтяните за първи път се откриват от специалистите ,там където днес се намира централната част на Тел Авив.

За Лиза Стоилова

Прочети още

Какво се прави на Благовещение и какво не се прави? Какво се яде на Благовец и какво не се яде? Легенда, именници, молитва за Благовещение.

Какво се прави на Благовещение? Какво се яде на Благовец?

Какво се прави на Благовещение и какво не се прави? Какво се яде на Благовец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *