Чували ли сте за растението ЧИА?

Позната като Чиа, билката Salvia hispanica произхожда от долината на Мексико. Използвана е като храна преди пристигането на испанските конкистадори и няколко хилядолетия след това. Ацтеките, чиято империя се разпростирала от най-северните части на Мексико, по време на Средновековието и Ренесанса в Европа, са отглеждали чиа, наред с различните видове треви, консумирани от този народ. Тя е била високо ценена като хранителна суровина.

Думата „Чиа” е взета от ацтеките и означава „мазен”. По ирония, испанските конквестадори почти заличават растението чиа заради културен шовинизъм и пореди религиозна нетолерантност. Този забележителен представител на качествените билки обаче оцелява и именно в модерната мексиканска държава се дава нейното настоящо име Salvia hispanica.

Чиа е зърнена храна, съставена от няколко вида: Salvia polystachya, Hyptis suaveolens и Salvia hispanica L, последната се отглежда в момента в малък мащаб в няколко мексикански щата като Морелос, Пуебла, Гереро и Халиско.

Ползи за здравето

Според някои автори чиа е най-големият годен за консумация растителен източник на Омега-3 мастни киселини. Има също високо съдържание на суров протеин, който обаче се губи при накисването във вода.
Чиа е хранително суперзърно. Ацтеките са го наричали „бягаща храна”, защото слугите (доставчиците) е трябвало да тичат цял ден, за да доставят една шепа от нея. В една унция семена (равняваща се на 28,35гр.) има толкова Омега-3 масни киселини, колкото в 8 унции Атлантическа сьомга, толкова калций, колкото в чаша мляко, толкова фибри, колкото в 1/3 чаша трици, толкова желязо, колкото в 1/3 листа от спанак, толкова витамин С, колкото в 2 портокала и толкова калий, колкото в половин банан. Семената може да се добавят в зърнени и печени храни или просто да се дъвчат, както всъщност са правили и ацтеките. Когато се овлажнят, семената се залепят за повърхността, набъбват и покълват.

Чували ли сте за растението ЧИА?
3.5 (70%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Чували ли сте за растението ЧИА?

  1. „[…] толкова желязо, колкото в 1/3 листа от спанак…“ – А… това наистина ме развесели… 😀

    Несъмнено чиа семената са отлична храна, но определено не съдържат и трите важни мастни киселини в състава на омега 3 повече от сьомгата. Подвеждащо е да се твърди подобно нещо.

  2. Душици златни и ненагледни. Америка е открита на 12 октомври 1492г. от Христофор Колумб или преди 525 г. Пишете, че семенста се използват хиляди години след откриването на Америка.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *