Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Книга за наркотици, родена сред хероин и тежка абстиненция

Излезе ценна книга за наркотиците и откопчването от тях след 8 г. зависимост от ужасния хероин и последвалата мощна абстиненция.

Още в текста: ♣ Можеш да се изкопчиш от хипнотичния “рай” на ада. ♣ Весела Тотева или да си възвърнеш “вкуса” към живота чрез самия Живот. ♣

Книгата на 43-годишната журналистка Весела Тотева “Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка”, издадена от ИК “Жанет 45”, показва още веднъж, че всичко в живота ни е една хомеопатия. Че принципът на подобното с подобно е универсален.

Той доказва, че това, което твори, и руши. Че то има единна природа, уравновесявана от два полюса. В името на това да има движение, напрежение, раздвижване на пластовете и промяна към съвършенство и мъдрост.

Весела започва да пише книгата си преди 5 години, за да може, като подреди спомените си за 8-годишното си хероиново робство, да разбере поуката, че нищо не е случайно, че всичко се случва заради нещо друго, което трябва да дойде като последствие на изстраданото, преживяното. И този опит да вразуми не само придобилия го, но и много други, преминаващи през същите проблеми.

Така връщането към болезнените спомени изиграва ролята на една литературна хомеопатия. На едно регресивно, повторно преживяване, което лекува абстиненцията, обезсилва миналото и то вече не горчи, не хапе, а те пречиства с новата доза болка, но вече значително по-малка. Вдъхва упование в нещо по-голямо и вечно – много по-силно от всички опити на тъмнината да го обезсили и сломи. Дори напротив – прави го много по-мащабно, обогатявайки с още един нюанс неговото многоцветие.

Така разбира, че попадайки чрез своя свободен избор в това поле на вярата, любовта и светлината, човекът може да излекува не само своите рани от тъмнината, но и тези на другите, усетили студената прегръдка-хватка на хероина. Може също да им каже, че дори и да си бил в пълно безпътие и жив погребан, винаги има Някой, Който те обича и въпреки всичко, никога не те изоставя, не те обвинява и не те анатемосва като непоправим.

Абстиненция наркоман наркомани наркомания наркотици хероин 012
Весела Тотева има тъжна усмивка.

Някой, Който винаги е вървял към теб и търпеливо е чакал и ти да се обърнеш към Него, да чуеш призивния му глас вътре в себе си, да повярваш и приемеш Неговото съществуване. И да започнеш да черпиш от несекващия му Извор вяра, надежда, любов, прошка, благодарност… И най-вече вдъхновение за промяна към по-добро. Та така най-ценният дар на живота отново да стане толкова привлекателен, колкото заслужава.

Но докато стигне до там, Весела изминава много дълъг и болезнено, мазохистично мъчителен път.Началото му започва, когато е 14-годишна и за пръв път опитва жълтите хапченца реланиум. Преживяната еуфорна радост от тях я зарибява и я потапя в лепкавото розово поле, което цели 8 години ще спъва крачките и опитите й да излезе от него. На 17 години забременява и емигрира с мъжа си в Чехия. На тези години ражда дъщеря си Валентина. Преминава през ужаса на емиграционните лагери. После заминават в Зимбабве, където попадат в капана на някои незаконни машинации. Следва връщане в България, развод с мъжа й. Търсене на изход от трудния живот в алкохолното опиянение.

Абстиненция наркоман наркомани наркомания наркотици хероин 014
Книгата на Весела Тотева “Падение и спасение”.

Заведенията, баровете, казината – софийският ъндърграунд, където среща истинската си любов – хероина. И животът, предлагащ своето спасение под димната завеса на полусъня, ефимерната екзалтация, подмамваща със своята блажена топлина, разливаща се във всички клетки, стигаща до мозъка и освобождаваща от болката, от страха. Но бавно, систематично, неагресивно, с хитрия си, ехиден и обсебващ дух те изстрелва в “едно ново измерение, по-красиво от образа на детето ти”.

С помощта на този жълт хероинов дух, мощен като сексуална магия, политаш натам, откъдето няма връщане, защото ставаш безнадеждно и демонично зависим от него, захвърлен безмилостно в неговото извратено любовно ложе. И изтерзан от кратките му еуфории и нечовешки мъчителния глад (абстиненция) за нова доза, която да потуши болките от него, стигаш до халюцинации, пълно изкрейзване, т.н. “затапване” и “изблейване”.

Така от “чудото” на блаженството стигаш до студеното мравучкане, болките в костите, изобилното потене, тракащото със зъби треперене… Прегръдката и лапите на жълтото чудовище те стягат с все по-стегнат захват в примката си, в лабиринта без изход, в който се извършва пълна трансформация в мислите, чувствата, превръщането ти в сянка, бродеща в кръговете на ада, които първо са изглеждали като рай.

Абстиненция наркоман наркомани наркомания наркотици хероин 013
Весела Тотева се просълзи по време на представянето.

“Първо живееш, за да се друсаш, а после се друсаш, за да живееш”. Но тази зависимост не ти позволява дори да умреш, за да се отървеш от нея, макар че много често самоубийството е толкова желан изход.

Водиш един живот – любов и война едновременно. Отказваш се от всичко ценно в живота ти за една нова доза, за да потушиш и заглушиш кошмарния и смразяващ кръвта писък на жълтия дух, издаван от всяка една клетка на тялото, но не можещ да излезе през гърлото. Защото жълтата утайка в душата ти е стегнала и него в желязната си примка.

Но точно когато си на дъното на дъната, се появява светлината в края на тунела. Весела разбира за метадоновата програма на Националния център по наркоманиите. Успява да се включи в тази “поддържаща терапия”. Така се ражда и капчицата желание за излизане от изтерзаното ти лепкаво подсъзнание. С помощта на майка си и баща си, но най-вече с тази на бившия си мъж Тони, който продължава да я обгрижва, да се моли за нея, заедно с другите членове на протестантската църква, която посещава, Весела преминава на режим духовно оздравяване. Завършва журналистика в НБУ.

Абстиненция наркоман наркомани наркомания наркотици хероин 015Намира си работа в най-престижната тогава ефирна телевизия, става продуцент на актуално предаване. На мястото на вината, гнева, отхвърлянето покълва вярата в спасението. Разбира, че болестта на душата, наречена хероинова зависимост, може да излекува само духовен Лечител, самият Бог. Открива, че Той винаги я е гледал през очите на дъщеря й Валентина, която също се моли Господ да я излекува. Така Весела събира и последните капчици живот в себе си и тръгва към Него.

Спира метадона и сега е напълно чиста.Чете Библията и успява да повярва в Божието чудо на прощението за всичките си грехове. Отново усеща вкуса към живота, свободата да взима решения, да носи отговорност, да се чувства обичана и да обича. От втория си брак има дете на 10 години. Самочувствието й се връща, чувства се значима, нужна, уверена в себе си, свободна. Познава любовта без вериги и насилие. Преживява второто си раждане.

В днешните дни на тотално отчаяние за много хора, покъртителната история за падение и спасение на Весела Тотева оказва хомеопатично въздействие. Явно този принцип е повсеместен, не е само в медицината. Вероятно, само подобното на мрака може да го разреди и освети, да освести помраченото съзнание. Нейната история, подобна на толкова много други, но изречена с жестоко мазохистична искреност и откровеност, разбива стените на бездушието и отваря вратите на надеждата във възможната промяна.

Лияна Фероли

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много полезни за здравето

Плод на черна черница – лечебни свойства във фитотерапията

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *