Тайните на Хари Потър и Ордена на Феникса в дълбок детайл

Петият филм от потъриадата „Хари Потър и Ордена на Феникса“ е посветен на миналото на вълшебника, преодоляването на тъмните сили и завръщането на лорд Волдемор и други проблеми,

За тях също се говореше в предишните филми и книги.

Филмът вече върви с успех по Европа и САЩ. През почивните дни приходите от продажбите на билети стигнаха 330 милиона долара. Още в деня на премиерата, която в САЩ беше на 11 юли, „Орденът на Феникса“ вече беше събрал в САЩ 140 милиона долара.

За зрителите, които може би не са запознати с книгите и филмите за Хари Потър, изданието The Courier Post предлага обяснение на някои от детайлите на „Ордена на Феникса“, на които авторите на филма не са обърнали кой знае какво внимание за да не нарушат сюжетната линия на филма.

1. Целувката на Дементорите. – В началото на филма Хари Потър и неговият братовчед Дъдли Дърсли се сблъскват с два демона – дементори. Дементорите, които се хранят с емоциите на хората, започват да изсмукват душите на момчетата, докато Потър не ги прогонва с помощта на магия.

Дементорите са пазачи в затвора за вълшебници (Азкабана), които следят хората на база техните чувства. Те унищожават всички положителни емоции на човека и с целувка изсмукват душата му като го оставят безчувствен.

2. Мисис Фиг – Скуиб. – След нападението на дементорите пред Потър се появява ексцентрична старица, която го съветва да не маха вълшебната пръчк. На Хари му става ясно, че тази жена, Арабела Фиг, която го е гледала в протежение на много години, е скуиб – вълшебница, която няма магическа сила, но има задачата да го следи в света на хората. Тя също е член на Ордена на Феникса, тайното общество на вълшебници и вещици, които са се обединили срещу Волдемор. Във филма тя казва на Потър, че главата на ордена Албус Дъмбълдор неотдавна я е помолил да лседи Хари, но в книгата се казва, че тя е правила това още от самото му детство.

3. Закритият с черен воал портрет на ул. Гримаулд Плейс №12. – Когато Хари Потър отива в щаб-квартирата на Ордена на Феникс в Лондон, гадният елф Кричър се жали на златният портрет, с крит зад ерна завеса. Воалът скрива портрета на Валбурга Блек, майка на кръстника на Потър Сириус Блек. Според книгата, ако портретът бъде обезпокоен, той започва да издава страшни вопли, като проклина всеки, който попадне в полезението му. През целия си живот Валбурга Блек е била луда на тема чистота на кръвта и изпадала в неистов ужас при вида на нечистокръвни вълшебници.

4. Димолетна мрежа – Когато Хари Потър и Артър Уизли отиват на изслушванията в Министерството на Вълшебствата, те виждат, че вълшебниците излитат от камините, в които гори зелен огън. Този вълшебен начин на придвижване се нарича Димолетна мрежа. Тя съединява вълшебните камини по цяла Англия. Пътешественикът хвърля специален димолетен прах в огъня, който се разгаря в зелен цвят, което означава разрешение за движение.

5. Сириус Блек. – Когато членовете на Ордена на Феникса водят Хари Потър на гарата за да се върне в училище, заедно с него, във вид на огромен черен пес, върви и Сириус Блек. Той се появява пред публика в образа на куче за да не бъде разпознат понеже е търсен заради това, м че е издал местоположението на родителите на Потър на лорд Волдемор. Само че той не е извършил това престъпление.

6. „Заядлицата“. – Когато Хари Потър и неговите приятели срещат Луна Лъвгуд по пътя от гарата за училището Хогуортс, тя чете изданието „Дрънкало“ обърнат надолу с главата. Нейнят баща е редактор на това алтернативно списание, в което се публикуват скандални, но често правдиви слухове за тайни организации, вълшебни същества и политическа корупция.

Лъвгуд вярва на всичко, което е написано в списанието, с което предизвиква насмешка у останалите студенти. Според слуховете, ако четеш списанието обърнато с буквите надолу, можеш да видиш заклианието, с чиято помощ да превърнеш ушите на своя враг в кумкуати. По-късно, след като журналистката Хермиона Грейнджър решила да обнародва историята на Хари Потър, вълшебникът дава ексклузивно интервю в списанието „Дрънкало“, в което се разказва за завръщането на лорд Волдемор.

7. Оклуменси (изкуството да скриваш мисли). – Когато Дъмбълдор заповядва на Снейп да научи Хари да защитава своя разум от проникването на Волдемор, Снейп започва да учи младия вълшебник на изкуството на Легилиментси, което позволява да се проникне в разума на опонента и да се видят неговите спомени. С помощта на това умение можеш да защитиш своя мозък от магическото влияние и въздействие. Волдемор има много добре развита такава способност.

8. O. W. L. s (Ordinary Wizarding Levels). – В края на филма Хари Потър и другите студенти в Училището Хогуортс преминават изпит O. W. L. s. Това са тестове, които се правят след 5-годишно обучение в училието. Изпитът определя какви предмети ще изучават студентите през останалите 2 години от обучението. Сред предметите, по които има изпити, са приготвяне на вълшебни отвари, хербология, превръщания, тълкуване на руни и способност за защита срещу тъмни сили. След тези изпити студентите преминават и през теста N. E. W. T. s (Nastily Exhausting Wizarding Tests).

9. Феникс Фокс. – Към края на „Ордена на Феникса“ директорът на Училище Хогуортс Албус Дъмбълдор изчезва от Министерството на Вълшебствата като се хваща за опашката на птица и изчезва в избухналия пламък. Това е птицата –любимец на Дъмбълдор – феникс Фокс. Фокс има способността за регенерация. Освен това именно от перата на опашката на този феникс правят вълшебните си пръчки Хари Потър, и Лорд Волдемор. Фокс два пъти лекува Потър и му помага да победи василиска (голямата змия) в серията „Хари Потър и философския камък“.

10. Професор Трелони и пророчеството. – В протежение на целия „Орден на Феникса“ се опитват да не допуснат, че в ръцете на Валдемор е попаднало пророчество. В пророчеството се казва, че момчето, родено в едно и също време с Хари Потър, трябва да убие Волдемор, или злият вълшебник ще го унищожи

Във филма не се казва, че именно Сибил Трелони е направила предсказанието, но там е показана Върховната Надзирателка на Хогуортс Долорес Умбридж, която се опитва да се отърве от Трелони. Трелони живее в Хогуортс в продължение на 16 години защото директорът на Училището Албус Дъмбълдор иска да я защити от. Волдемор

Между другото, в предсказанието се казва, че убиец на Волдемор може да бъде или Хари Потър или приятелят му Невил Лонгботъм. .

Тайните на Хари Потър и Ордена на Феникса в дълбок детайл
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *