Voyager 1
Вояджър 1 е на "митницата" в края на Слънчевата система

Учените са в ШОК: НЕЩО непонятно става в Космоса! (ВИДЕО)

НЕЩО непонятно за учените „спира“ сондата Вояджър 1 и апаратът не може да напусне пределите на Слънчевата система

Още през август сондата Вояджър 1 е навлязла в област на пространството, за която учените не са подозирали. Сега космическият апарат, който стартира през 1977 г. се намира на 18,3 милиарда километра от Слънцето, а сигналът от него и обратно, пътува 34 часа. На границата на слънчевата система се сблъскват магнитните полета на Слънцето и междузвездното пространство, а частиците, известни като „слънчев вятър“, се движат едва със свърхзвукова скорост.

Вояджър 1 е на “митницата” в края на Слънчевата система

Изведнъж потокът космически лъчи, идващи „отвън“ се е увеличил многократно, отбелязват уредите. „Създава се такова впечатление, сякаш някой е отворил щлюз и изведнъж водата нахлува“ – коментира Том Кримигис от университета Джон Хопкинс. Образува се „ударна вълна“ между плазмата и слънчевия вятър. При взаимодействието на магнитното поле от дълбокия Космос и полето на Слънцето се получава структура, наречена от учените „магнитна магистрала“ по която частиците се движат със скоростта на светлината, отбелязва Ед Стоун от Калифорнийския институт: „Това е нова, неподозирана част от хелиосферата!”

Уредите на Вояджър 1 трябваше да регистрират напускането на Слънчевата система чрез промяна на посоката на магнитното поле, но това не се случва. Сякаш на „митницата“ не искат да пуснат сондата, която носи записа с гласа на Валя Балканска и посланието на човечеството, да излезе извън пределите на Слънчевата система. Колко време ще бъде необходимо на Вояджър 1 да премине и последната зона, където слънчевият вятър все още съществува, наречена „хелиопауза“, никой учен на Земята вече не е в състояние да определи.

бyтoн зa cпoдeлянe

Боян Петракиев

За Боян Петракиев

Казвам се Боян Петракиев. Завършил съм „Българска филология” и „Журналистика”. Част от екипа на Марс Медия съм от 2009 г., като основно работата ми може да видите в сайтовете Chudesa.net, Razkritia.com, Zasada.bg, Lechitel.net, Mamita-bg.com, Zdrave.ws, Figurata.com.

Прочети още

Badete Kato Decata 1

Христос: Бъдете като децата, или Пресътворяване на света в ежедневието

Да насърчаваме ли детето, което се опитва да хване Луната в ръка, или да му …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *